Spannend! 3 orka-video’s uit Spanje

Orka's naast je boot klinkt heel spannend. Maar anders dan bij Dolfijnen is dit een stuk spannender...

Door Riemer Witteveen | 03 september 2020

Orca Galicië

Spannend! 3 orka-video’s uit Spanje

Door Riemer Witteveen | 03 september 2020

Advertentie

Veel zeezeilers kennen het geluk van dolfijnen die met de boot meezwemmen en voor de boeg en in het kielzog spelen. Soms duurt het kort, maar soms zwemmen ze ook minutenlang mee. Orka’s die met je boot meezwemmen is een stuk zeldzamer, maar hoewel het imposante beesten zijn, ook een stuk gevaarlijker. De afgelopen tijd zijn er in de buurt van Galicië, weer orka’s gespot en niet altijd verliep die ontmoeting even prettig.

Mirfak

De laatste zondag van Augustus was minder leuk voor de bemanningsleden aan boord van de Spaanse Mirfak, een opleidingsschip van de marine. De orka’s maakten flinke schade aan het roer. Op het filmpje is te zien hoe de orka’s rond de boot zwemmen. De stemmen van zeilers klinken niet al te opgewekt

Orka’s vallen het Spaanse zeiljacht ‘Mirfak‘ aan voor de Spaanse kust.
Video van de bemanning van Mirfak

Het roer van Mirfak raakte flink beschadigd. Op onderstaande foto kun je zien dat er een deel is afgebroken:

Roer Orca's
Het door orka’s beschadigde roer.
Foto: Bemanning van Mirfak

Speelbal

Ook op onderstaande video is te zien hoe orka’s een zeilboot benaderen en aanraken. Als een orka het roerblad raakt, zie je hoe de arm van de stuurman aan het stuurwiel een flinke klap te verduren krijgt. De stuurman grijpt daarna naar zijn arm.

Más orcas

Geplaatst door Caracola Hola op Dinsdag 1 september 2020

Black Moon

Ook Nederlandse vertrekkers hebben de orka’s al ontmoet. Op Facebook schrijven Greetje en Niels van Black Moon (die eerder al voor Zeilwereld schreven) het volgende na hun ontmoeting met de bijzondere dieren:

“Ik schrik op vanuit mijn boek. In mijn ooghoek zie ik een enorme zwarte vin langs de kuip sjokken. Niels schrikt van mijn schrik en moppert dat ik niet zo moet schrikken totdat we een paar tellen later twee zwarte kolossen met witte vlekken zo groot als onze grootste lieren naar ons zien turen: ORKA’S!”

Black Moon
Orka's bij Black Moon 🐳

"Ik schrik op vanuit mijn boek. In mijn ooghoek zie ik een enorme zwarte vin langs de kuip sjokken. Niels schrikt van mijn schrik en moppert dat ik niet zo moet schrikken totdat we een paar tellen later twee zwarte kolossen met witte vlekken zo groot als onze grootste lieren naar ons zien turen: ORKA’S!" In deze flessenpost lees je alles over Costa del Morte: fiësta, siësta, corona en orca 🐳 Lees hier het hele verhaal, inclusief foto's en filmpjes van La Coruña en de orka > https://sailingblackmoon.nl/costa-del-morte/

Geplaatst door Sailing Black Moon op Woensdag 19 augustus 2020

Greetje vult op Facebook aan: “Wij voelden ons zeker niet aangevallen, ze kwamen vooral nieuwsgierig op ons over. Op het moment van de encounter hadden we wel motor en uiteraard instrumenten aan. Na een paar minuten doken ze onder en één ‘speelde’ nog in onze kielzog. De volgende keer zullen we wel de motor en instrumenten uitzetten en een melding maken bij de kustwacht. We lazen dat ze mogelijk op het ‘geluid’ van de dieptemeter afkomen.”

De hele blog van Black Moon over hun ontmoeting met orka’s lees je op hun eigen site.

Afstand houden

Het wordt aangeraden om, als het lukt, afstand te houden van de dieren, aldus de Spaanse Kustwacht. Onderzoekers kijken of het steeds dezelfde ’troep’ orka’s gaat.

Lees meer

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.