Andries Bik in de spotlight

Hij zeilt op zijn Seahorse de wereld rond, leerde zeilen op een zelf geknutseld oranje zeilbootje en stapte een tijdlang over op windsurfen. Na een zwaar ongeluk besloot hij weer op een boot te stappen, sindsdien zijn wij fan van Andries Bik en zijn altijd vrolijke vlogs. Daarom zetten we hem graag in de spotlight.

Door Redactie | 02 december 2020

Spotlight Andries Bik

Andries Bik in de spotlight

Door Redactie | 02 december 2020

Advertentie

Andries Bik heb je misschien wel eens voorbij zien komen op één van de sociale kanalen waarop hij actief is. Onder de naam ‘Sailing Around the World’ vlogt hij erop los tijdens zijn zeilreizen rond de wereld. Dat hij het geen probleem vindt in de spotlight staat bleek toen we hem vroegen voor deze rubriek. Enthousiast begon hij aan de vragenlijst. Hoewel we deze zeiler al enige tijd volgen, leren we ook nu weer nieuwe dingen over hem.

Andries, hoe oud was jij toen je voor het eerste besefte dat zeilen echt jouw passie zou gaan worden en waarom? 

Ik was twaalf jaar oud toen ik op een klein oranje roeibootje een roer en stok met zeil monteerde en daarmee van het slootje voor de deur naar het meer van de Loosdrechtste Plassen zeilde. Waar mijn zelfgeducktapete constructie het natuurlijk direct begaf op ‘open’ water. Maar ik vond het prachtig ondanks de 2 uur durende roeitocht terug. Mijn vader kocht vlak daarna een pioniertje en bracht mijn de basis van het zeilen bij. Zelf had hij een Jaguar 24 waar ik zo af en toe ook mee mocht varen. Windsurfen was mijn echte passie en ik had eigenlijk van mijn 16 tot mijn 37ste niet meer gezeild. Ik kreeg toen een redelijk zwaar snowboard ongeluk waardoor ik mijn schouder brak en er 2 operaties aan mijn knieën en enkels nodig waren. Ik kon dus even geen extreme sporten meer beoefenen en dacht, laat ik het zeilen maar weer eens oppakken. Niet wetende dat ik het mooiste en tevens zwaarste avontuur tegemoet zou gaan.

Spotlight Andries Bik en Lex zeilend van Nederland naar Ibiza.
Met zeilmaatje Bathor zeilen bij Tenerife

In de winter van 2015 zeilde ik met mijn maatje Lex van Nederland naar Ibiza met als enige navigatie mijn telefoon. Hij kon helemaal nog niet zeilen. Het hele avontuur kun je op mijn YouTube kanaal ‘Andries Bik’ zien in een 2 uur durende film Heading South.

Trailer van de film Heading South

Op wat voor type boot zeil je en is dit jouw droomschip?

Ik begon de reis van Nederland naar Ibiza in een Van der Stadt Cumulant 1, 28ft en heb deze daar verkocht om vervolgens een aluminium zelfbouwschip uit Italië van een sponsor over te nemen. Het schip is 34ft, 3.36cm breed, en ligt 1.60 cm diep. Het is heel erg basic ingetimmerd, een paar houten schotten zorgen voor twee cabines achter met tweepersoonsbedden, een kajuit met 4 persoonstafel en in het vooronder een tweepersoonsbed, een klein keukentje, een toilet. Geen luxe als een douche, elektrische kranen, of deuren voor de kamers. 

Het simpel getimmerde interieur in Seahorse met een tweepersoonsbed in het vooronder

Wat is de naam van je schip, en heeft deze nog een speciale betekenis?

Mijn eerste schip heette Seahorse. Vond dat zo’n leuke naam dat ik hem dit schip ook gegeven heb. 

Welke aanpassing zou je graag nog doen aan je schip?

Extra verstaging, extra watertanks, douche, nieuwe ‘niet krakende’ vloer en op nummer 1 een watermaker, dan ben ik helemaal zelfvoorzienend. 

Hoeveel dagen per jaar ben je aan boord?

Ik woon en zeil nu 5 jaar met het schip. Ik heb twee jaar bij Ibiza op anker gelegen in de mooiste baaitjes en geen haven gezien. Nu lig ik op de Canarische Eilanden en zeil ik 14 december naar Antiqua. Ik wil op mijn dooie gemakje de wereld rondzeilen en alle mooie stranden en surfspots af.

Wat is je allermooiste ankerplek of haven waar je bent geweest en waarom is deze plek je zo bijgebleven?

Eigenlijk te veel ankerplekken om op te noemen. Ibiza kun je rondom het eiland overal heel mooi ankeren met azuurblauw water en in de luwte. Beniraz, Cala Comte, Cala Gracio en cala Bassa zijn een paar voorbeelden. Maar het Eiland Formentera mag je zeker niet overslaan als je in de buurt van Ibiza bent.

Qua havens vind ik Frankrijk spectaculair, soms leg je ’s nachts in een haven aan en herken je ’s ochtends niks meer omdat je plots 9 meter naar onder ligt. Bizarre verschillen in eb en vloed daar.

Spotlight Andries Bik Around the World Sailing

Je hebt heel wat zeemijlen in je benen, wat vind je nu het mooiste vaargebied?

Voor alles is wat te zeggen, de Middelandse Zee heeft de mooiste ankerplekken en is over het algemeen vrij rustig qua golven en wind, wel koud in de winter maar daardoor ook heel mooi helder water en lege stranden als de toeristen weg zijn. Nu op de Canarische Eilanden voelt het als 365 dagen per jaar zomer, hoge golven en elke dag 15 knopen plus om avontuurlijk te zeilen.

Avontuurlijk zeilen met Seahorse van Andries Bik
Avontuurlijk zeilen met Seahorse

Heb je nog plannen voor een droomreis?

Die ga ik nu maken, 12 december zeil ik met 3 vrienden de Atlantische Oceaan over van La Gomera naar Zuid Amerika. Ik hoop ook in Indonesië heerlijk te zeilen en surfen met een paar jaar.

Heb je een product aan boord, die je maar bij weinig zeilers zal aantreffen, maar die voor jouw echt helemaal top is?

Een Sunstofey. Dat is een oven die op zonne-energie werkt. In de zon wordt deze binnen 10 minuten zo’n 300 graden. Ook ben ik dol op mijn rookoventje. Ik vang graag vis die ik op verschillende manieren bereid.

Visje vangen tijdens een zeiltocht
Andries is gek op vis en vangt die onderweg zelf

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

Wacht niet tot je pensioen om je dromen na te jagen. Het moeilijkste van het pensioen is het maar in goede gezondheid zien te halen. Ik spreek zoveel mensen die al jaren voor hun droomboot aan het sparen zijn of deze aan het bouwen/verbouwen zijn als zij of hun partner plots ziek worden en dan deze droom moeten laten schieten. Ik zie het steeds vaker gebeuren. Je hoeft geen twee ton op je rekening te hebben voor je aan de reis begint of een boot die tot in de puntjes perfect verbouwd is. Doe het wat zuiniger aan, doe de niet noodzakelijke dingen aan je boot terwijl je onderweg bent. Ik ben geen enkele persoon tegengekomen die zei “nou, ik had nog een jaartje moeten wachten“. Nee, iedereen die ik tegenkom of ze nou 40 of 65 zijn vertelt me “dit had ik 10 jaar eerder moeten doen!“. Dus laat die nieuwste BMW staan, die Rolex is ook  geen noodzaak en 4 keer in de week uit eten hoeft ook niet. Die watermaker op je boot en die buitenboordmoter voor de dingy kun je ook oplossen met flessen water en een roeispaan. Ga nu voor je dromen, covid heeft ook al laten zien hoe snel dingen veranderen. LEEF, GENIET NU!

Andries Bik in de spotlight op Zeilwereld.
De gouden tip van Andries: Leef, geniet nu!

En wil je leren van al mijn fouten kun je me op Instagram, Facebook en Youtube volgen:

Ook zeiler in de spotlight worden?

Ben jij net als Andries gek op zeilen en wil je ook eens op deze plek in de spotlight staan? Of ken je een zeiler die best een in de spotlight mag komen? Stuur jouw contactgegevens naar redactie@zeilwereld.nl, of vul het formulier onder deze link in.

Andere spotlight artikelen lezen op Zeilwereld? Kijk op deze pagina!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.