Ankeren op een bom in Kroatië: Is het wel veilig?

Ankeren is heerlijk om tot rust te komen. Maar wat doe je als je bovenop een bom uit de Tweede Wereldoorlog hebt geankerd? Het overkwam Daniel Steenstra in Kroatië.

Door Riemer Witteveen | 04 juli 2023

Ankeren Kroatië Bom

Ankeren op een bom in Kroatië: Is het wel veilig?

Door Riemer Witteveen | 04 juli 2023

Advertentie

Met zicht op een mooi seizoen in de Med koopt Daniel Steenstra een nieuw anker om zijn oude CQR met pensioen te kunnen sturen. Eenmaal in Kroatië ankeren ze met Benimora vlak voor het treinstation in Pula. Een reliek van bijna 80 jaar oud gooit roet in het eten. Niet alleen is het nieuwe anker daarmee kwijt, ook het vertrouwen in de lokale autoriteiten is als sneeuw voor de zon verdwenen.


Hier lees je het verhaal van Daniel Steenstra dat hij naar de Kroatische autoriteiten stuurde.

Afgelopen jaar spendeerden we enkele maanden in Kroatië met onze zeilboot Benimora. De laatste 13 jaar hebben we door heel West Europa gezeild, inclusief het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. Kroatië heeft een fantastische kustlijn en biedt de mogelijkheid voor mooie zeiltocht, echter wel tegen een flinke prijs vergeleken bij andere Europese landen. De prijzen voor jachthavens, winkels en restaurants zijn significant hoger dan in Frankrijk, Spanje en Italië. Bovendien is Kroatië het enige land waar we vooraf de toeristenbelasting moesten betalen en wat kosten om er ‘veilig’ te mogen varen. Dit impliceert dat de Kroatische autoriteiten investeren in het veilig maken van de watersport en het daarmee aantrekkelijk maken voor zeilers.

Onze ervaring is echter dat deze hoge kosten niet worden gebruikt om watersporters veilig te houden. Zeilen in Kroatië is mogelijk zelfs gevaarlijk. Het is dus ook niet eerlijk om dergelijke kosten te vragen.

Ankeren Kroatië Bom
Benimora voor anker

Bom

Recentelijk ankerden we met ons nieuwe hi-tech Mantus M2 anker in North Bay, in Pula. Volgens de havenautoriteiten en de kaarten van Navionics mag je hier ankeren. Ook op de Navily app zagen we meerdere positieve verslagen van andere zeilers. Op 5 juni 2023 slaagden we er niet in om ons anker op te halen, omdat deze vast zat op de bodem. Toen we de havenautoriteiten opriepen voor advies, ze spraken nauwelijks Engels of Italiaans, werden we verwezen naar een ander telefoonnummer. Het bleek een faxmachine te zijn.

Gelukkig lukte het ACI Marina Pula om een duiker voor ons te regelen. Hij zag dat ons anker en ketting vast zaten om een groot cilindrisch object van ongeveer twee meter lang, dat schuin vanuit de bodem omhoog stak.

Zoals verwacht bleek het om een bom uit de tweede wereldoorlog te gaan. De duiker had dan ook geen andere keuze dan ons anker, de swivel en een deel van de ketting achter te laten. Eén van onze witte fenders lieten we achter, om de positie te markeren en andere zeilers te waarschuwen.

N 44 degrees 52.815 – E 13 degrees 50.640

De video die de duiker maakte

Geen actie

Onze duiker rapporteerde dezelfde dag nog over de waarschijnlijke bom aan de lokale politie en leger. De dag daarop maakten we er ook melding van bij Radio Rijeka, waarbij we onze contactgegevens achterlieten. Later hoorden we dat de autoriteiten pas 10 dagen later actie ondernamen. Onze duiker vertelde dat op 15 juni een speciale politie-eenheid het object inspecteerde en bevestigde dat het inderdaad de overblijfselen waren van een bom uit de Tweede Wereldoorlog, geworpen door de geallieerde troepen op de Duitse Onderzeebootinstallaties bij Pula. Hij wist ons ook te vertellen dat er tot de winter geen verdere actie zou worden ondernomen.

Tien dagen lang, en lang daarna, zullen andere watersporters blootgesteld zijn aan hetzelfde gevaar als wij. We hebben geen waarschuwingen gehoord van Radio Rijeka via de marifoon, zoals zo gebruikelijk is in andere landen. We hebben zelf andere watersporters via de Navily app geattendeerd op het gevaar en hebben onze positie in de Navionics kaart gemarkeerd.

Ankeren Kroatië Bom Pula
De locatie. Beeld: Navionics

Claim

We zijn zeer teleurgesteld dat de Kroatische autoriteiten, gezien de geschiedenis van dit gebied, niet doortastend het gebied hebben gecontroleerd en hebben vrijgemaakt van oude oorlogsrelieken. Met het verzaken hebben ze mens en eigendommen in gevaar gebracht. Hierom zou Kroatië bezoekende watersporters geen kosten in rekening moeten brengen onder de noemer ‘veiligheidskosten en – belastingen’. Ook zouden ze waarheidsgetrouw moeten waarschuwen voor potentieel gevaar. Er zijn verscheidene oude marinebasissen verspreid over heel Kroatië. Gebaseerd op onze ervaring in Pula, zou het kunnen dat die andere gebieden ook onveilig zijn.

Gezien jullie kosten en belastingen in rekening brachten, die we volledig hebben betaald, en we toch blootgesteld zijn aan een gevaarlijke situatie, met verlies van eigendommen als gevolg, vinden wij het redelijk dat jullie ons compenseren voor alle kosten die we hebben gemaakt:

  • Duikinspectie: €250,-
  • Mantus M2 20,5 kilo anker: €688,02
  • Mantus anker swivel: €122,93
  • 40 meter 8mm gegalvaniseerde ankerketting: Prijs ntb.
  • 40 meter ankerlijn: Prijs ntb
  • 1 witte Fender
  • Terugbetaling voor de kosten voor een ‘veilige doorvaart en verblijf’: €50,43
  • Terugbetaling van de toeristenbelasting: €82.46

We behouden ons het recht voor om bijkomende kosten, bijvoorbeeld voor het verschepen van een nieuw anker of de behandeling van PTSS, in een later stadium ook te verhalen.

Zoals u ziet nemen wij deze zaak zeer serieus op. Het heeft ons veel stress opgeleverd en het zou daadwerkelijk een zaak van leven of dood kunnen zijn voor anderen. Dat is waarom we deze e-mail ook doorsturen naar Navily en (internationale) watersportmagazines en -verenigingen, om de watersportgemeenschap te waarschuwen voor de mogelijke gevaren van het zeilen in Kroatië, en de nalatige houding van de autoriteiten. Daarbij zullen we de charterbedrijven op de hoogte stellen, zodat zij hun klanten kunnen waarschuwen. We zullen deze zaak ook doorspelen naar het juridische team van onze verzekering in Nederland.

— Einde brief —

Ankeren Kroatië Bom Pula
Het station in Pula, vlakbij de ankerplek.

Heb jij ook iets dergelijks meegemaakt, of het nu in Kroatië is of elders, laat het ons dan weten via redatie@zeilwereld.nl.

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.