Ankeren is niet eng. Vijf handige ankertips van Herco

In het Voorjaarsmagazine 2024 deelde Herco zijn ankeravonturen inclusief handige tips. Hierbij de ankertips nog eens uitgelicht.

Door Herco Tibboel | 18 juni 2024

Ankertips van Herco

Ankeren is niet eng. Vijf handige ankertips van Herco

Door Herco Tibboel | 18 juni 2024

Advertentie

Ankeren geeft een ultiem gevoel van vrijheid, aldus Herco. Met zijn vrouw en hun Morgane of Sark, een Hallberg Rassy 46 zeilt hij de wereld rond en ankert op de mooiste plekken. Tot nu toe is het ankerplekje voor het Vrijheidsbeeld in New York favoriet. Zeker beginnende zeilers vinden ankeren soms nog wat eng. Herco deelt vijf ankertips met ons.

Ankertip 1

Zorg voor geschikt ankergerei. Het anker, de ketting, een swivel en snubber- lijn moeten passen bij het gewicht en lengte van het schip. Een maatje groter kan een aanrader zijn als je van plan bent om te ankeren met meer wind.

“Goed en betrouwbaar ankergerei is cruciaal. Voor de nieuwste plotters en gadgets leggen zeilers zo duizenden euro’s neer, maar ze bezuinigen op het ankergerei. Als iemand mij zou vragen wat ik het allerbelangrijkste vind op mijn boot staat het anker, naast een betrouwbare stuurautomaat en AIS op plaats één.”

Ankertip 2

Controleer regelmatig het materiaal. Onder in je ankerbak kan bijvoorbeeld wat zout water blijven staan en dat tast je ketting flink aan. Heb je verbindingen tussen RVS en gegalvaniseerd staal (bijvoorbeeld een RVS harp of swivel op je gegalvaniseerde ketting), controleer dan regelmatig de staat. Slijp zo nodig één schalm weg, zodat je zeker genoeg ‘vlees’ hebt.

“Goed materiaal is het halve werk. Naast het anker moet ook de ketting van goede kwaliteit zijn en voldoende lang. Zo krijgt je ketting in de Carieb het zwaar te verduren door de hoge temperaturen en het hoge zoutgehalte van de oceaan. Mijn honderd meter ankerketting heb ik in Guadeloupe al eens vervangen.”

Ankertip 3

Steek genoeg ankerketting. In de literatuur vind je vaak 3x de diepte terug. Zelf steek ik minimaal 5x en als we de ruimte hebben 10x de diepte. Houd goed rekening met je ‘swing’ (andere schepen of ondieptes dichtbij). Trek je anker na enige tijd goed in de grond door de motor in zijn achteruit te zetten op circa 1500 toeren.

“Voor het bepalen waar het anker de bodem zal raken, bestudeer ik de weersvoorspellingen goed. Wat doet de wind, met welke kracht en vanuit welke richting. En hoe zit het met de stroom? Met welk type bodem moet ik rekening houden en waar liggen uitwijkmogelijkheden als de situatie onhoudbaar wordt, en anders dan voorspeld.”

Meer tips onder de afbeelding


Meer ankertips

Lees het volledige artikel over de ankeravonturen van Herco, inclusief de tips, in ons Zeilwereld Voorjaarsmagazine 2024.

Zeilwereld abonnees ontvingen deze al in hun mail. Het magazine nog niet gelezen? Lees hem hier!


Ankertip 4

Oefen veel, eerst met weinig wind en vergroot je vertrouwen. Zo geniet je uiteindelijk optimaal van het moment, de rust en de vrijheid.

“Oefenen is van groot belang om op je boot, het ankergerei en je eigen kennis te kunnen vertrouwen. Het anker en je ketting moeten natuurlijk ook goed passen op het schip. Ik heb onze Spade van 30 kilo recent omgeruild voor de versie van 35 kilo. Het anker heeft mij gelukkig nog nooit in de steek gelaten, zelfs niet toen we in een prachtige baai in Nova Scotia lagen en de wind met 45 knopen door het want gierde.”

“De baai was beschut, maar de golven bouwden zich toch aardig op. Vier uur lang zat ik ’s nachts in de kuip met een reddingsvest aan om in te kunnen grijpen als het anker zou gaan krabben. In geval van nood kun je natuurlijk de motor bijzetten, maar dat was gelukkig niet nodig. Het vertrouwen in je anker neemt door dit soort ervaringen zeker toe. Een schip naast mij was helaas minder fortuinlijk en lag in de ochtend op het strand.”

Ankertip 5

‘Her’-anker als je het niet vertrouwt. Een goede (elektrische) ankerlier is dan wel heel fijn.

De beste ankers volgens Steve Goodwin
Er zijn zoveel verschillende soorten ankers op de markt, dat het logisch is dat je het spoor een beetje bijster bent als je op zoek bent naar een nieuw exemplaar. Waar ben je naar op zoek? Een goede allrounder, een anker dat het goed doet in zacht zand of juist in een bodem waar waterplanten weelderig groeien? Dankzij Steve Goodwin hoef je het niet allemaal zelf uit te zoeken. Op zijn YouTube-kanaal ‘SV Panope’ (youtube.com/@flygoodwin) test hij vrijwel alle ankersoorten in diverse bodemsoorten op bijna wetenschappelijke wijze. Doordat Steve zijn tests ook filmt, kun je zelfs meekijken hoe de ankers zich ingraven en gedragen in diverse bodemtypes.

Volg Herco via @morganeofsark

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.