Advertentie
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met More Marine,
de Nederlandse importeur van Spinlock reddingsvesten
Opblaasbare reddingsvesten zijn licht en hebben hierdoor een goed draagcomfort ten opzichte van die ouderwetse oranje schuimvesten met zo’n enorme kraag. Één ding moet je alleen niet vergeten; een reddingsvest keuren moet moet je zeker laten doen. Het ideale moment is in het voorjaar, zo vlak voor de start van het seizoen. Zo weet je zeker dat alles in orde is en ga je met een gerust hart op stap.
Je kunt zelf kijken of je vest in goede staat is. Op zich is dit niet moeilijk, maar het is aan te raden het te laten doen door professionals bij een keuringsstation die precies weten waar ze op moeten letten. Door het aan een keuringsstation uit te besteden krijg je ook een certificaat en ben je meteen ingedekt. Dit kost vaak enkele tientjes, maar hangt natuurlijk ook af van de onderdelen die misschien vervangen moeten worden.
Alles bekeken
Tijdens een keuring van het reddingsvest bekijkt de keurmeester het vest grondig. De longen (de luchtkamers) worden opgeblazen en 24 uur lang op druk gezet. Zo weet de keurmeester zeker dat er niets lek is. Ook al blijft het vest goed opgeblazen, alle naden, stiksels en ritsen worden bekeken. Ook weegt de keurmeester de cilinder. Op die cilinder staat een gewicht en een datum van productie vermeld. Het gewogen gewicht mag niet van afwijken van wat er op de cilinder staat en ook mag de cilinder geen sporen van roest of corrosie vertonen. Indien nodig komt er een nieuwe cilinder in het vest.
Er zijn verschillende soorten afvuurmechanismen. Een UML-adapter is de meest voorkomende en gaat af op het moment dat er water binnendringt en een Hammar-adapter werkt op waterdruk. De meest voorkomende is een UML-adapter. Alle afvuurmechanismen hebben een houdbaarheidsdatum. Als die verstreken is zal ook deze worden vervangen.
Naast de cilinder en het afvuurmechanisme is een reddingsvest vaak voorzien van een fel flitslicht. Deze begint met flitsen als je te water raakt. Zo ben je als drenkeling beter te zien in de avond of ‘s nachts. Deze flitslichtjes hebben ook een houdbaarheidsdatum
Onderdelen vervangen of een nieuw vest?
De kosten voor een keuring kunnen bij oudere vesten soms flink oplopen. Het kan zijn dat veel onderdelen aan vervanging toe zijn of dat de algehele staat van het vest te wensen overlaat. Het kan daardoor ook nog wel eens interessant zijn om een keer een nieuw vest aan te schaffen. Die zitten vaak ook lekkerder doordat nieuwe technieken zijn gebruikt met sterkere maar lichtere materialen en met een prettige pasvorm.
Spinlock is marktleider met de hun bekende reddingsvesten. In de maand april heeft Spinlock een mooie inruilactie voor je klaarstaan. Zo bespaar je de keuringskosten uit en krijg je nog eens een mooie korting op een nieuw reddingsvest. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het Spinlock 6D reddingsvest. Het is niet alleen een mooi vest, maar ook veelzijdig, comfortabel en voorzien van een flitslicht en een sprayhood, zodat je ook in golfslag nog kunt ademen.
Schokkend!
Vijf jaar geleden is er ook een dergelijke actie geweest. Bij het testen van de ingeleverde vesten bleek dat veruit het grootste gedeelte van de ingeleverde vesten niet meer werkte, of slechts gedeeltelijk opbliezen Het toont aan dat je er niet zomaar vanuit mag gaan dat je vest goed genoeg is.
Veiligheid moet je serieus nemen en goede zorg voor je reddingsvest is dus belangrijk. Leg ze niet in een vochtige bakskist, maar in de droge kajuit. Flink nat geworden op zout water? Neem je vest af met een vochtige doek met zoet water en laat deze goed drogen.
Wil je met een veilig gevoel het water op in het nieuwe seizoen? Laat je reddingsvest professioneel keuren of bedenk of het misschien tijd is voor een nieuwe. Dat geldt overigens ook voor de oude reddingsvesten die je misschien ‘voor gasten’ hebt liggen. Die worden vaak vergeten, maar verdienen evengoed aandacht!
Beeld: via MoreMarine.nl