Zo maak je je eigen landvastveer

Met stormachtige wind kan het behoorlijk oncomfortabel worden aan boord. Van een oude zeiler uit België krijgen Pieter en Julien een gouden tip om rustiger te liggen: de landvastveer!

Door Riemer Witteveen | 28 juni 2022

Belafonte Landvastveer

Zo maak je je eigen landvastveer

Door Riemer Witteveen | 28 juni 2022

Advertentie

Onder zeilers op Instagram gaan de heren van Belafonte viraal! Ze maakten een leuk filmpje waarop te zien is hoe jij er met een zelfgemaakte landvastveer voor zorgt dat je rustiger vastligt aan de kade of steiger, zonder dat je boot zo aan de lijnen zit te rukken. Hoe je dat zelf doet lees je hier.

“We lagen verwaaid in Dieppe,” vertelt Julien. “Na een pittig tochtje door het Kanaal lagen we in Dieppe om de startaccu te vervangen die onderweg stond te koken. Eenmaal daar stond er dagenlang een te harde wind om verder te varen. De haven van Dieppe is met bepaalde windrichtingen best open en er kan best wat golfslag binnenkomen. Met zes meter getijdeverschil is het dan best onrustig daar. Op de steiger ontmoetten we een Belgische zeiler. Hij kwam al jaren in het gebied en had de nodige handige tips voor ons.”

Belafonte
Pieter (L) en Julien (R) aan de Franse kust bij Dieppe

“Bij onze boot zag hij onze zwarte, rubberen landvastveer die er kapot en zinloos bij lag. Hij zuchte en zei ‘Tsjah, dat heb ik ook altijd, dat er van alles kapot gaat. Maar voor die landvastveer heb ik nog wel een goede truc! Zo kun je toch lekker liggen, zonder dat je die dingen nodig hebt.” En zo gezegd, zo gedaan. De Belg legt Pieter en Julien uit hoe je je eigen landvast kunt aanpassen waardoor de boot minder hard ligt te rukken aan de lijnen. Om de tip door te geven aan hun volgers op Instagram maken Pieter en Julien het filmpje. “We verveelden ons een beetje en dachten dat als de tip voor ons werkte, het wellicht ook voor andere zeilers een oplossing zou zijn.”

Slimme oplossing

Het filmpje van Pieter en Julien gaat op Instagram heel hard en er komen leuke reacties vertelt Julien. “De een vraagt zich af waarom hij er zelf niet op is gekomen, de ander weet weer een andere oplossing voor het probleem, heel leuk. Het grappige is dat meer dan 1500 mensen de video hebben opgeslagen, dus veel mensen vinden het een mooie, slimme oplossing en willen het zelf ook proberen lijkt me. We hebben ook al reacties gekregen van zeilers die het al hebben toegepast en tevreden zijn.”

Belafonte
Belafonte voor anker

Toepassing

Julien vertrouwt de oplossing volkomen. “Het is vrij simpel. Je maakt een lus en daar haal je de lijn doorheen waardoor je nog een lus hebt en zo ga je door. Hoe meer lussen je hebt, hoe meer de landvast dempt. De lussen kunnen niet slippen en ik voel me er zeker veilig genoeg bij. Wel zetten we er een landvast zonder lussen naast. Die zetten we dan niet volledig op spanning, als back-up. Meestal passen we het toe op de voorlandvast en op de achterlandvast. Maar je je kunt het natuurlijk ook op je springen toepassen, daar kun je zelf mee experimenteren.”

Belafonte op Instagram

Wil je de avonturen van Pieter en Julien en hun schip Belafonte volgen? Volg ze dan op Instagram: @Aboard_Belafonte.

Belafonte
Belafonte aan de kade

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.