Emoties en ultieme zeilgevoel in één foto

De afgelopen maanden hebben we veel foto's ontvangen voor de fotowedstrijd. We zitten nu aan het laatste thema van deze wedstrijd, daarna wordt de uiteindelijke winnaar gekozen. Juryleden Klaas en Eize hebben een simpele opdracht bedacht voor dit laatste thema. Ze trappen hem hierbij zelf af met hun eigen foto.

Door Anke Haadsma | 16 december 2020

Beste foto 2020 fotowedstrijd

Emoties en ultieme zeilgevoel in één foto

Door Anke Haadsma | 16 december 2020

Advertentie

Aan het begin van het zeilseizoen bedachten we een fotowedstrijd. Eentje waarbij jullie, onze lezers, ook mee aan de slag konden en tegelijk iets van leerden. We benaderden watersport fotograaf Klaas Wiersma en de opzet voor de fotowedstrijd ontstond. Klaas betrok zijn concullega Eize Hoekstra erbij en samen vormden ze de jury van deze fotowedstrijd.

Met iedere maand een nieuw thema waarmee we van zwaar weer naar windstilte gingen, en van hele kleurrijke foto’s richting de herfst gingen. Jullie stuurden volop en met veel enthousiasme jullie foto’s in. Klaas en Eize kwamen daarop maandelijks digitaal ‘bij elkaar’ en bespraken alle inzendingen. De besprekingen van de best gelukte foto’s volgens het thema, die hebben jullie al kunnen lezen.

Lees hier alle besprekingen met handige tips en tricks nog eens na

We zitten nu midden in de afsluitende maand van de fotowedstrijd. En de jury heeft gekozen voor een lekker breed thema. Ze hebben je gevraagd je beste foto van 2020 uit te zoeken en op te sturen, natuurlijk ook weer inclusief een korte toelichting. Klinkt makkelijk toch?

Zelf geven Klaas en Eize de aftrap, hieronder hun eigen beste foto van 2020 met toelichting:

Laten zien hoe moeilijk zeilen kan zijn

De emotie van de zeiler vastleggen op één foto - Beste foto van 2020 voor Eize Hoekstra
De beste foto van 2020 maakte Eize Hoekstra van een Solozeiler op het Sneekermeer

Eize Hoekstra

“De afgelopen zomer ben ik niet veel op het water geweest, omdat bijna alle evenementen waar ik zou zijn waren afgelast. Deze foto heb ik gemaakt tijdens de (Her)Openingswedstrijden op het Sneekermeer. Dit is de foto die direct in mijn gedachten op komt als ik mijn favoriete foto’s van 2020 moet uitkiezen. Het is zeker niet de foto met het mooiste licht, eigenlijk was het maar een naar grijs weertje. Het is ook niet een heel bijzondere foto, dit soort beelden maak ik heel vaak.”

“Maar toch…Ik vind het een heerlijke actiefoto van een Solo, sowieso een heel leuk bootje om te fotograferen. Door zijn lage gewicht en mooie rompvorm ziet het er al snel spectaculair uit als hij bij aardig wind door een golf knalt. Vaak zie je dan foto’s waarbij de zeiler eigenlijk niet meer zichtbaar is, of in ieder geval niet meer herkenbaar, door het opspattende water. Deze foto is een fractie van een seconde later gemaakt, waardoor de zeiler redelijk herkenbaar is (Gert-Jan de Jong in dit geval) en de romp springt dan vaak net even mooier uit het water. Aan het gezicht zie je duidelijk het naar lucht happen nadat er een golf is overgekomen, iets wat iedere dinghy zeiler zal herkennen.”

“Als je goede zeilers ziet varen dan ziet dat er vaak heel gemakkelijk uit. Voor mij wordt het dan weer de uitdaging om het er op de foto zo uit te laten zien dat het moeilijk lijkt. Volgens mij is dat op deze foto heel behoorlijk gelukt. Belangrijk daarbij is de timing, maar zeker ook het standpunt. Ik zit het liefst zo laag mogelijk op het water omdat het onderwerp dan het meest imposant over komt. Daarvoor zit ik vaak achterin de rib, schiet ik vlak over de tube heen terwijl Dennis Meter de rib er zo rustig mogelijk voorlangs vaart.”

“Voor de liefhebber: deze foto is gemaakt met een Canon 1Dx mkII camera met een Canon 70-200 F2.8 IS II lens (op 200mm) bij een sluitertijd van 1/1600e seconde.”

Het ultieme zeilgevoel in één foto

Ultieme zeilgevoel vangen in één foto - Beste foto van 2020 voor Klaas Wiersma
Klaas Wiersma maakte zijn beste foto van 2020 afgelopen winter op het IJsselmeer

Klaas Wiersma

“Deze foto maakte ik afgelopen winter op het IJsselmeer. En het is een van mijn mooiste foto’s van het jaar. Ik kan enorm van dit beeld genieten omdat het echt aan mijn zeilgevoel raakt.”

“Het is een tegenlichtopname en de trimaran zeilt naar het licht toe. Door de lage zon is het licht mooi zacht en warm. Wat weer goed samen gaat met de gele genaker en de bos oranje krullen van de zeiler. Die zeiler zorgt voor de actie in de foto. Hij staat voorover geleund, naar het licht toe. Een hand op de reling, een hand aan het roer. Aan de vlag zie je dat het schip toch wel flinke snelheid heeft.”

“Dit verbeeldt voor mij het ultieme zeilgevoel: alleen zijn op een uitgestrekt stuk Nederland waar je alle vrijheid hebt om te doen wat je wilt. Een perfecte zeilmachine die zonder lawaai en zonder brandstofgebruik over het water glijdt. Op weg zijn naar een nieuwe haven.”

“Deze foto is genomen met een diafragma van f4 zodat de boot scherp is maar de achtergrond onscherp wordt. Die onscherpte begint bij de boeg, de punt van de spiboom is al onscherp door de beperkte scherpte-diepte. Hiermee stuur ik de bik van de kijker. Het diafragma heb ik ingesteld, de bijbehorende sluitertijd kiest de camera (stand Av). Door het vele licht kwam dit uit op 1/3200. (ISO 200) Om het tegenlicht te compenseren heb ik de foto 1,33 stop overbelicht.”

“Camera: Canon EOS 1DX met een Canonlens 24-70mm f2.8 USM II. Foto is gemaakt vanuit een fotoboot die de hele trip meevoer.”

Jouw beste foto van 2020 insturen?

Tot en met 31 december kun je nog jouw beste foto van 2020 insturen. Lees op deze pagina hoe je meedoet, en wat de voorwaarden zijn!

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.