Hoe creëer je beweging in je foto?

De fotowedstrijd met thema beweging wordt een maand verlengd. De opdracht vergt iets meer tijd en aandacht van de fotograven, daarom legt de jury nog even uit hoe je precies beweging in beeld kunt brengen!

Door Redactie | 10 september 2020

Fotowedstrijd thema beweging

Hoe creëer je beweging in je foto?

Door Redactie | 10 september 2020

Advertentie

In augustus communiceerden we een nieuw thema voor de fotowedstrijd: ‘beweging’. En iets met een sluitertijd, diafragma, etc. Als professioneel fotograaf zijn dit zaken waar je mee speelt op je camera. Maar nu zoeken wij niet de professionele watersport fotograaf, maar de amateur watersport fotograaf van 2020.

Uit de inzendingen bleek ook dat de opdracht niet helemaal duidelijk was, geen van de foto’s voldeed echt aan de eisen. Juryleden Klaas Wiersma en Eize Hoekstra staken de hoofden bij elkaar en besloten dit thema nog een maand te verlengen. Eize geeft hieronder meer uitleg over het verkrijgen van beweging in je foto.

“De opdracht van deze maand is ‘Beweging’. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, en eerlijk gezegd hebben wij ons een beetje op de duidelijkheid van deze opdracht verkeken. Daarom wordt de fotowedstrijd met dit thema een maand verlengd en leggen we uit wat we bedoelen.”

“Bij een hele korte sluitertijd lijkt het net alsof de auto stilstaat op de baan. Weg actie…”

Eize Hoekstra

“Op het water is altijd wel beweging en beweging kun je op meerdere manieren vastleggen. Zoals in de opdracht is aangegeven denken wij al snel aan een lange sluitertijd. Maar wat bedoelen we daar nou mee?”

Lange sluitertijd?

“De meeste camera’s hebben verschillende standen, zoals een stand voor portret, landschap of sport. Wat de camera doet is dat hij de sluitertijd en het diafragma zo instelt dat het voor dat scenario redelijk goed is. Voor de sportstand betekent dit dat de sluitertijd kort wordt gezet (korter dan 1/1000e seconde), wat inhoudt dat de camera heel snel een foto maakt en de beweging dus ‘bevriest’. Opspattende waterdruppels zijn dan haarscherp te zien. Bij watersport gaat dit prima, je ziet nog steeds dat er actie is. Bij een raceauto wordt dat al snel minder, bij een hele korte sluitertijd lijkt het net alsof de auto stilstaat op de baan. Weg actie…”

“Om beweging met een lange sluitertijd te fotograferen zal de camera van de sportstand af moeten. Je kunt dan bijvoorbeeld naar de sluitertijd voorkeuze (Tv of S, afhankelijk van het merk camera) gaan en zo een langere sluitertijd instellen (zeg 1/80e seconde of langer). Het is dan veel lastiger om het onderwerp scherp te krijgen, maar het geeft wel een heel bijzonder effect. Kijk maar eens naar de volgende foto’s.”

Voorbeelden van beweging

“Deze foto is gemaakt vanaf een varend schip op de Waddenzee. Door de lange sluitertijd (1/20e seconde) wordt het water een kolkende wazige massa die beweging uitstraalt. Doordat ik de camera ten opzichte van het schip goed stil heb gehouden is het schip wel scherp.”

“Deze tweede foto is gemaakt vanuit een rib. De catamaran komt hier behoorlijk snel voorbij zetten en door met een lange sluitertijd met de catamaran mee te beweging (meetrekken) is de catamaran scherp en zie je de snelheid in het water.” 

“Twee totaal verschillende foto’s dus, die beide ‘Beweging’ laten zien door middel van een lange sluitertijd.”

Stuur jouw ‘beweging’ foto in

Wat dus belangrijk is, is dat er beweging in je foto te zien is. De huidige inzendingen voldoen aan die eis, deze nemen we dan ook alsnog mee in de jurering aan het eind van deze maand. Maar we zien jouw inzending natuurlijk ook graag nog tegemoet. Stuur je foto, incl een korte toelichting, naar redactie@zeilwereld.nl.

Kijk ook op deze pagina voor meer informatie rondom de fotowedstrijd.

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.