Door Bering Straat met schuimend water

De derde winnaar van de fotowedstrijd. Deze maand was het thema 'Beweging', Erik de Jong stuurde deze foto in.

Door Redactie | 01 oktober 2020

Fotowedstrijd beweging

Door Bering Straat met schuimend water

Door Redactie | 01 oktober 2020

Advertentie

Het vastleggen van beweging in je foto, dat is geen makkelijke klus. Erik de Jong wist het heel goed klaar te spelen en wint de derde editie van de fotowedstrijd, met dus als thema ‘beweging’. Hij maakte een prachtige plaat vanuit een niet hele makkelijke positie.

Hulp van het Noorderlicht

Erik vertelt over de bewuste nacht waarop hij deze foto maakte: “We voeren met ongeveer windkracht 7 tot 8 recht van achter door de Bering Straat (tussen Alaska en Rusland). De boot liep, zwaar gereefd, echt prachtig mooi over de onregelmatige golven in deze ondiepe zeestraat. Dit was pas de tweede of derde nacht waarin we weer wat duisternis hadden. Hiervoor waren we 6 weken in de Arctische oceaan geweest. Deze nacht was er een uitbundige show van het Noorderlicht en veel bio luminesence in het water.”

“Ik moest wat doen op het voordek en had de deklichten aangezet zodat ik kon zien wat ik deed. Terug in de kuip stond ik een tijdje met mijn armen over de buiskap gevouwen te kijken naar het nog verlichte voordek en het schuimende water waar we met 9 tot 10 knopen doorheen gingen. Na wat genieten heb ik de camera gepakt en geprobeerd het een en ander vast te leggen, maar dat viel nog niet mee zo midden in de nacht. Uiteindelijk heb ik de boot redelijk scherp weten te krijgen door een ISO waarde van 2000 te kiezen en de kleinste F-stop die deze lens nog aankan: 2.8. Ik heb de sluiter een keer of 20 afgedrukt in de hoop dat er iets goeds tussen zou zitten. In plaats van het gebruik van een statief heb ik de camera tegen de zijkant van de vaste buiskap aangedrukt. De blauwige gloed op de stuurboord kant van de mast is van de combinatie van maanlicht en Noorderlicht.”

Technische details: Erik gebruikte een Canon 5D mkIII met de 24-70 2.8 lens.

Het juryoordeel

Licht
Eize: “Door het deklicht wordt het dek mooi verlicht en lijkt het schip een donker gat in te varen. Ik vind deze foto erg goed gelukt. Scherp, mooi van kleur.”

Compositie
Klaas: “We zien alleen een voordek maar er gebeurt best veel in deze foto. Onscherpte voorin stuurt je blik naar het voordek. Daar is de foto mooi scherp.”

Lees het volledige juryrapport van de foto’s rondom het thema ‘beweging’ hier

Stem nu!

Erik zit in de finale van de fotowedstrijd, laat ons weten wat jij van zijn foto vindt via het volgende formulier!

* Per foto kun je slechts 1 maal stemmen. Bij meerdere inzendingen, telt alleen je eerste inzending. Je mailadres gebruiken we alleen voor communicatie over de fotowedstrijd.

Bekijk hier de overige finalisten

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.