Deze 5 havens wil je deze zomer zeker een bezoek brengen

Welke Nederlandse havens ga jij deze zomer aandoen? Hierbij vijf tips van noord naar zuid Nederland. We spreken de havenmeesters en geven meer informatie over de voorzieningen.

Door Redactie | 24 maart 2021

Blue Water App havens Nederland

Deze 5 havens wil je deze zomer zeker een bezoek brengen

Door Redactie | 24 maart 2021

Advertentie

Met het watersportseizoen voor de deur nemen we je graag mee op reis door Nederland langs enkele van onze favorieten havens.

Blue Water App neemt je mee

Als eerste bezoeken we het Starteiland aan het Sneekermeer, waar steeds meer passanten een heerlijk plekje vinden om te genieten. Vervolgens nemen we jullie mee naar Spakenburg aan het Eemmeer, waar je de gezelligste haven van Nederland vindt, aldus havenmeester Jaap.

Voor avonturiers die de zee op willen is IJmuiden een haven met alle voorzieningen die je je maar kunt wensen. Via de staande mastroute lassen we vervolgens een pit stop in tussen twee prachtige natuurgebieden bij Jachthaven Strijensas. We eindigen onze tour in mediterrane sferen. Met helderblauw water rondom je boot nodigt het water in getijdenhaven Roompot Marina uit voor een heerlijk verfrissende duik!

Direct naar 1 van de havens?

 1. Starteiland Sneekermeer
 2. Spakenburg aan het Eemmeer
 3. Marina Seaport IJmuiden
 4. Jachthaven Strijensas
 5. Roompot Marina

Meer informatie en download Blue Water App

Drukte tijdens de Sneekweek, die de dag ervoor geopend is. De haven is goed voor 350 boten

Starteiland Sneekermeer verwelkomt steeds meer passanten in haven

Ko Otte, directeur van het Starteiland, geniet van een kop koffie en vertelt dat hij normaal gesproken in deze periode altijd druk is met de voorbereidingen voor het traditionele Paasevenement. “Nu moeten de wedstrijdzeilers nog even wachten voor ze hier weer los mogen. We hopen dat de Sneekweek, het grootste zeilevenement op binnenwater, wel door kan gaan straks in augustus. We bekijken het hier maar per evenement. Voorlopig hebben we ruimte voor iedereen om in alle rust te komen genieten,” laat Ko ons weten.

“Door het afgelasten van de zeilwedstrijden komen er meer passanten dan andere jaren. Ook gezinnen, die in Sneek hun boot huren, komen vaak de eerste avond gezellig naar het Starteiland. Het unieke en voor iedereen toegankelijke eiland is letterlijk en figuurlijk een goede start van een fijne vaarvakantie!”

Het eiland telt 400 ligplaatsen, verdeeld over drie havens. De havens zijn uitgerust met stroomzuilen voor elektra, tappunten voor drinkwater en een pompinstallatie voor afvoer van vuil water. Je mag zelf een plek kiezen waar je wilt aanmeren. Betalen kan vanaf de boot met de app van Blue Water App. Alle ligplaatsen hebben een eigen nummer, zodat ook de havenmeester in het systeem meteen kan zien waar je bent gaan liggen. Na betaling ontvang je een bevestiging per mail. 

Bij het restaurant kun je terecht voor de krant en verse broodjes. Ko kijkt er naar uit dat de terrassen straks weer open mogen en hij hier op deze unieke locatie in Friesland weer vele passanten en wedstrijdzeilers mag verwelkomen.

De gezelligste haven van Nederland

Na Sneek zetten we onze reis voort naar Spakenburg. “Het is de gezelligste haven van Nederland, zeg ik altijd,” vertelt havenmeester Jaap de Graaf. 

Vlakbij Amersfoort en Hilversum, ligt het vissersdorpje Bunschoten-Spakenburg, waar in de zomer van alles te doen is. Het dorpje is via de weg en via het water te bereiken. Vanaf het IJsselmeer vaar je over het Gooi- en Eemmeer naar Watersportvereniging de Eendracht in Spakenburg. Beide meren zijn, naast een prachtig/heerlijk vaargebied, echt een paradijs voor vogels en vogelaars. 

Blue Water App havens Nederland
Gezellige haven bij het vissersdorpje Bunschoten-Spakenburg

Wanneer je bij WSV de Eendracht in Spakenburg graag in een box wilt liggen, kun je het beste even bellen met de havenmeesters. Wij bellen met havenmeester Jaap, hij loopt over de haven en heeft zin in het seizoen. De wind giert door de telefoon en al wandelend vertelt hij honderduit over de gezelligste haven van Nederland. 

“We hebben hier altijd plek, en anders maken we plek,” laat Jaap weten. “Na het aanleggen op een passantenplaats of in een box, kunnen de ligplaatsen hier sinds vorig jaar via Blue Water App betaald worden, en zo ook de walstroom. Voor ons heel fijn. Het is dan meteen geregeld en het geeft ons de mogelijkheid om iets meer afstand te bewaren. We komen altijd even langs om ons gezicht te laten zien, daar hebben we door het inzetten van de app ook meer tijd voor.”

Marina Seaport IJmuiden; veelzijdige haven aan zee

Voor avonturiers die graag de zee op gaan voor een rondje Noord-Holland of de oversteek naar Engeland willen maken, is Marina Seaport IJmuiden de ideale haven voor een pitstop. Naast Scheveningen is het de enige haven tussen de Schelde-delta en Den Helder die aan de Noordzee ligt; een moderne en veilige haven, voorzien van alle technische faciliteiten. Erg prettig als je terugkomt van een langere reis of er juist eentje voor de boeg hebt en misschien nog een laatste check aan je schip wilt doen.

Onze Chief Happiness Officer Storm in IJmuiden

Marina Seaport IJmuiden heeft altijd plek, en tot 18 meter is reserveren niet nodig. Wanneer je binnen vaart zie je bij elke ligplaats een groen of rood bordje. Bij een groen bordje kun je aanleggen. Vervolgens reken je gemakkelijk af met je telefoon via Blue Water App. Ideaal als je midden in de nacht aankomt! Daarnaast kun je meteen gebruik maken van de sanitaire voorzieningen met de code die je via de app ontvangt. 

Vanuit de haven loop je zo het strand op of het natuurgebied de Kennemerduinen in voor een heerlijke wandeling. In de omgeving zijn er veel restaurants en strandpaviljoens om gezellig op een terras te genieten of iets lekkers af te halen. Voor de boodschappen moet je iets verder, bij de receptie kun je hiervoor heel handig even een fiets huren. 

Tip: Op een warme zomerdag biedt niet alleen de zee verkoeling. Ook de ijsblokjesmachine, te vinden in het sanitair gebouw, biedt uitkomst.

De natuur in! Strijensas als bijzondere tussenstop op de staande mastroute

Wanneer we de staande mastroute door Amsterdam nemen kunnen we rond 1 uur ‘s middags door de spoorbrug bij Gouda, en doorvaren over het Hollands Diep naar Willemstad. Als alternatief voor Willemstad maken we deze keer een tussenstop bij Jachthaven Strijensas, te herkennen aan de vuurtoren bij de ingang.

Jachthaven Strijensas, midden in de natuur

Je kunt er zelf een ligplaats zoeken met een groen nummer. Hierna kun je gemakkelijk via de telefoon of tablet je ligplaats betalen via Blue Water App. Voor alle overige informatie kun je op een tijd dat het past en er ruimte is, binnenlopen bij het havenkantoor. De jachthaven ligt ingeklemd tussen de natuurgebieden ‘Sasseplaat’ en ‘De Oeverlanden’.

Tip: Beleef en ontdek het natuurgebied De Oeverlanden, een gebied vergelijkbaar met de Biesbosch, vanuit een kano. Je kunt starten in de jachthaven, langs de vuurtoren varen en daarna direct naar het natuurgebied. In het gebied zelf kun je wandelen tussen de Schotse Hooglanders en vele vogelsoorten spotten waaronder de ijsvogel! Als je goed kijkt zie je ook sporen van de bevers die hier in grote getalen zijn gehuisvest. 

Waan je in mediterrane sferen 

We eindigen onze reis door Nederland in mediterrane sferen. Over zee of via de staande mastroute naar de Krammersluizen en de Oosterschelde komen we uit bij Roompot Marina, een bijzondere getijden haven in mediterrane sferen. De kans dat je onderweg zeehonden en bruinvissen spot is zeer reëel, en het heldere water in de haven maakt een verfrissende duik in de zomer heel verleidelijk.

Blue Water App Roompot Marina
Mediterrane sferen in onze eigen Nederlandse havens

Wanneer je aankomt kun je het beste telefonisch of via de marifoon contact zoeken voor een ligplaats of, for the time being, aanmeren aan de passantensteiger. Bij Roompot Marina lopen de betalingen van ligplaatsen met ingang van dit watersportseizoen via Blue Water App. Zo blijft er meteen meer tijd over om te genieten; van het strand om de hoek, het subtropisch zwembad of de omgeving. Jaarlijks vergapen ruim 7000 passanten zich op de verkoopsteiger in Roompot Marina aan alles wat daar ligt te pronken. Mocht je je tijdens je vakantie willen vergapen aan een nieuw of groter zeilschip dan ben je hier ook aan het goede adres!

De parkeer app voor je boot

Met Blue Water App op je telefoon kun je 24/7 efficiënt en veilig je ligplaats betalen in aangesloten havens. Je hoeft er zelfs de boot niet meer voor af. Wanneer de locatievoorzieningen van de app aan staan, opent de app op de betaalpagina van de haven waar je bent. Vooral in de 1,5 meter samenleving is de app een zeer welkome oplossing gebleken voor avonturiers en levensgenieters op het water. Daarnaast blijft er door het gemak van de app meteen meer tijd over om te genieten! Wil je meer weten of heb je vragen? Klik hier om direct contact op te nemen met Blue Water App!

Download de app:

Let op: dit is een gesponsord artikel. Meer informatie over Blue Water App vind je op de website.

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

2 reacties

 1. Tonny van der Borgt op mei 20, 2021 om 9:25 pm

  Over zee of via de staande mastroute over de Grevelingen en de Oosterschelde komen we uit bij Roompot Marina
  Er staat een stevig foutje in deze tekst. De staande mastroute gaat zeker niet over het Grevelingenmeer. Dit overigens prachtige vaarwater kent helemaal geen doorgaande route. Je kan er alleen in en uit via de sluis in Bruinisse.

  • Anke Haadsma op mei 25, 2021 om 10:00 am

   Beste Tonny,
   Dank voor je scherpe opmerking! We hebben het aangepast in de tekst. Hij gaat inderdaad niet over de Grevelingen, maar erlangs.
   Groet, Anke – redactie Zeilwereld

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

2 reacties

 1. Tonny van der Borgt op mei 20, 2021 om 9:25 pm

  Over zee of via de staande mastroute over de Grevelingen en de Oosterschelde komen we uit bij Roompot Marina
  Er staat een stevig foutje in deze tekst. De staande mastroute gaat zeker niet over het Grevelingenmeer. Dit overigens prachtige vaarwater kent helemaal geen doorgaande route. Je kan er alleen in en uit via de sluis in Bruinisse.

  • Anke Haadsma op mei 25, 2021 om 10:00 am

   Beste Tonny,
   Dank voor je scherpe opmerking! We hebben het aangepast in de tekst. Hij gaat inderdaad niet over de Grevelingen, maar erlangs.
   Groet, Anke – redactie Zeilwereld

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.