Vraag het Jan!

Jan Niemeijer beantwoordt iedere maand jouw vragen op het gebied van techniek, onderhoud en problemen aan boord. Deze maand behandelt hij: opstarten boordsystemen na de winter.

Door Redactie | 07 april 2021

Vraag het Jan

Vraag het Jan!

Door Redactie | 07 april 2021

Advertentie

Met gepaste trots presenteren wij Jan Niemeijer. Hij gaat de komende tijd al jouw vragen over bijvoorbeeld techniek of problemen aan boord beantwoorden. Hieronder stelt hij zichzelf verder voor, dat kan hij zelf namelijk het beste. Wij leggen alvast kort even de insteek van deze rubriek aan je voor.

Op verschillende fora en in Facebook-groepen zien we altijd veel vragen langskomen. Zeilers die zitten met een probleem, een technisch mankement of weten niet welk product ze het beste kunnen aanschaffen. Dat is zo leuk aan de zeilers community, iedereen wil elkaar helpen. Maar hierbij geldt ook: zoveel verschillende mensen, zoveel verschillende meningen.

In deze nieuwe rubriek houden wij het enkel bij de mening van Jan, hij heeft ervaring opgedaan in een watersportwinkel en loopt zelf al wat jaartjes rond in de zeilwereld. Hij zal jouw vragen beantwoorden vanuit zijn eigen kennis en ervaring. Het zal niet voor iedereen de manier zijn waarop iets gebeurd, maar als expert weet hij wel waar hij over praat. Laten we je niet langer in spanning houden, hieronder Jan zelf aan het woord!

Eigenaar en schipper heeft een hoop petten

“Als eigenaar en schipper van een boot wordt het je snel duidelijk dat je eigenlijk een hoop petten tegelijk ophebt. Zo ben je regelmatig: schipper, cateraar, zeilmaker, entertainer, meteoloog, tuiger, elektricien én, tijdens het weekend wanneer je eindelijk wél wilt zeilen, ook nog loodgieter omdat de vuilwater tank weer eens verstopt is.”

“Gelukkig hoef je niet in alle onderwerpen een expert te zijn. De zeilwereld bestaat uit een grote groep enthousiaste mensen die elkaar graag helpen waar dat nodig is. En laat dat nou net zijn wat ik enorm leuk vind!”

“Boten, zeilen, water, de zeilwereld, dat is hoe ik mijn leven het liefste indeel. Ik ben Jan Niemeijer en woon sinds vorig jaar samen met mijn vriendin, Annelinde, aan boord van onze Wilson, een Nelson 46 uit 1982.”

“Toen het tijd werd om te studeren wilde ik maar één ding; het water op! Ik raakte dan ook verzeild op de charterschepen in Nederland. Als jonge matroos heb ik daar een aantal seizoenen gewerkt en, toen het tijd werd voor iets anders, ben ik onder andere aan de slag gegaan bij een watersport winkel waar ik ervaring heb opgedaan in de scheepselektronica en meer leerde over onderhoud, zonnepanelen en boordinstallaties. De interesse in de scheepstechniek bleef en breide ik verder uit door in de watersport te blijven werken. Hierbij staat één ding als een paal boven water: zoveel boten, zoveel manieren om problemen aan te pakken.”

“Zitten jij en je boot ook met een probleem, stel je vraag dan aan de redactie van Zeilwereld! Ik duik er graag in en zal hard mijn best doen om, samen met mijn eigen kennis, interesse en graafwerk, een uitleg of oplossing te bedenken!”

Opstarten boordsystemen na de winter

Iedere maand komen we met een thema waarbinnen jij je vragen kan stellen. Jan bekijkt alle vragen en beantwoordt ze, soms gebundeld met soortgelijke vragen, middels een artikel op deze plek. Aangezien we deze maand met zijn allen bezig zijn de boot weer vaarklaar te maken, hebben we het thema voor deze eerste keer ook in dit kader gezet.

Bekijk de gestelde vragen en antwoorden hier

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.