Zo check je jouw reddingsvest vóór het seizoen begint

Met het seizoen voor de deur is het een goed idee om te controleren of je reddingsvest nog in orde is. Het is makkelijker dan je denkt.

Door Riemer Witteveen | 23 maart 2021

Reddingsvesten_Cover_01

Zo check je jouw reddingsvest vóór het seizoen begint

Door Riemer Witteveen | 23 maart 2021

Advertentie

Overboord gaan is geen pretje. Een reddingsvest kan daarbij je leven redden, maar dan moet hij het wel doen. Het is daarom verstandig om voordat het zeilseizoen weer begint je reddingsvest er eens bij te pakken en deze open te maken en helemaal na te lopen. Is het CO2-patroon nog goed, is het vest misschien lek en wat is de algemene staat?

Let op: dit betreft geen keuring. Dit kun je laten doen bij een gecertificeerd station, zoals bijvoorbeeld de KNRM. Lees hier meer over het keuren

Eerste keer is het engst

Kort nadat ik een nieuw reddingsvest kocht stapte ik over mijn angst heen en besloot ik hem helemaal open te leggen op tafel. Zo wist ik precies hoe het vest er van binnen uitziet en hoe ik te zijner tijd bepaalde onderdelen, zoals het lampje of het opblaasmechanisme moet vervangen. Met de instructies van de fabrikant erbij was het eigenlijk veel makkelijker dan verwacht. Het terugvouwen, zeker met een sprayhood, is even wat gepruts, maar absoluut geen onmogelijke opgave.

Ieder z’n eigen vest, afgesteld naar eigen maten.

Iedereen kent z’n eigen vest

Mijn partner deed tegelijkertijd hetzelfde met haar reddingsvest. Het was ook een mooie gelegenheid om hier ook een sprayhood in aan te brengen. Na een half uurtje bezig zijn wist ze zonder hulp haar reddingsvest weer helemaal in orde in elkaar te ritsen. Dat schept vertrouwen in het materiaal.

KNRM geeft tips over onderhoud

Op de website van de KNRM staan een hele hoop tips over het onderhoud van je reddingsvest. Zij hebben het daar zelfs over een maandelijkse check-up. Ze adviseren daar ook om het reddingsvest regelmatig met de mond op te blazen. Wij raden dit af om vocht in de luchtkamers te voorkomen. Dit lukt vaak ook met een pomp voor bijvoorbeeld een luchtbedje.

Er zijn veel soorten en merken vesten, de basis is echter erg vergelijkbaar. Foto: Marc Bosch

Video’s per merk:
Spinlock, Crewsaver & TeamO

Bij aanschaf van je reddingsvest krijg je er meestal een instructieboekje bij met tips over onderhoud en hoe je het vest eenvoudig open kunt maken en uit kunt leggen. Van een aantal bekende merken hebben wij alvast de video’s voor je opgesnord. Ook als je een vest hebt van een ander merk zijn de video’s erg handig. In de basis werken de meeste vesten hetzelfde en zij de instructies daarom redelijk universeel.

Spinlock:

Crewsaver

TeamO

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.