Daan Metz in de spotlight

We zetten een zeiler met grootste dromen in de spotlight. Een zeiler zonder boot, maar met een grote liefde voor de zeilsport en het bijbehorende leven. Althans, dat bijbehorende leven moet hij nog gaan ontdekken voor zichzelf.

Door Redactie | 17 november 2021

Daan Metz in de spotlight

Daan Metz in de spotlight

Door Redactie | 17 november 2021

Advertentie

Het leek hem wel leuk om zijn zeilverhaal aan ons te vertellen door middel van 10 vragen. Vervolgens raakte hij zo enthousiast, dat het bijna een boekwerk werd. Daan Metz heeft zelf geen boot, maar is een enthousiaste zeiler met grote dromen. Lees zijn verhaal en laat je inspireren door deze zeiler in de spotlight!

Hoe oud was jij toen je voor het eerste besefte dat zeilen echt jouw passie zou gaan worden en waarom?

Pff, dat is alweer een tijdje geleden. Als Hollandse jongen ben ik op zeilkamp gegaan. Drie zomers achter elkaar ben ik afgereisd naar Friesland. Zeilschool de Veenhoop om precies te zijn. Hoewel ik daar een fantastische tijd heb gehad en genoot van op het water zijn, was ik vooral bezig met alle randzaken er omheen. Ik vond het vooral irritant dat we 100x de man-over-boord-manoeuvre moesten herhalen en zag ook niet in waarom je alle schoten per sé moest vasthouden, terwijl je ze ook gewoon vast kon zetten. Het hoogtepunt van de week was voor mij de donderdag. Op die dag zeilden we naar het dichtstbijzijnde dorp toe, hoewel ik me dit pas later besefte.

Enkele jaren later stelde mijn vader voor om met het gezin een zomer te gaan zeilen in Nederland. Zelf is hij opgegroeid met zeilen. In het begin was ik nog enigszins sceptisch vanwege mijn eerdere ervaring op de Veenhoop, maar dit was van korte duur. Tijdens die vakantie raakte ik volledig in de ban van het varen. Ik vond het concept van op eigen kracht van bestemming naar bestemming gaan fantastisch. De mogelijkheid om nieuwe plekken te kunnen ontdekken en tegelijkertijd toch je hele ‘huis’ bij je te hebben. Daarnaast ontdekte ik dat ik uren naar de zee en de golven kon staren en daarbij volledig tot rust kwam. Ik wist het zeker: ik wil niets liever dan zeilen.

Toch was ik overgeleverd aan de grillen van de realiteit. Als 15-jarige was ik nog niet in de positie om een eigen schip te kopen en met twee ouders die beiden een drukke baan hadden, bleef het bij zeilen in de vakantie. Na een succesvolle eerste editie hebben we dit een aantal jaar achter elkaar gedaan en het vaargebied steeds verder uitgebreid. Het IJsselmeer werd al gauw de Wadden- en Noordzee en later hebben we ook de Belgische en Engelse kust bezocht. De laatste vakanties hebben we doorgebracht in Mallorca. Zeilen in de zon was toch wel iets lekkerder dan die standaard Nederlandse regenachtige en koude zomers.

Voor een van deze vakanties (ik weet niet meer precies welke) heb ik het boek ’14 maanden zomer’ van Judith Reiff gekocht, dit boek heeft oprecht mijn leven voorgoed veranderd. Ik kwam erachter dat er mensen waren die mijn droomleven aan het leven waren! Je moet je voorstellen dat Youtube, Instagram en Facebook in die tijd nog niet hot and happening waren. Tot op dat moment dacht ik dat het alleen mogelijk om een langere reis te maken als je miljonair was of de loterij had gewonnen. Een andere manier was er in mijn ogen niet. Ondanks deze haast onmogelijke opdracht besloot ik diezelfde dag dat ik ooit een vergelijkbare reis zou maken.

Wat voor boot heb je (of wil je) en is dit jouw droomschip?

Je zou na het lezen van dit verhaal denken dat ik inmiddels mijn droomschip heb gekocht. Niets is echter minder waar. Hoewel ik een diep verlangen had, zag ik ook veel beren op de weg. De vraagprijzen die ik bij alle jachtmakelaars zag waren zo hoog dat ik dacht dat ik het never nooit kon betalen. De droom vervaagde naarmate er jaren kwamen van stappen, studeren andere hobby’s en het gebrek aan mijlen maken. Een cruising lifestyle leek verder weg dan ooit.

Toch is het vuurtje vier jaar geleden weer aangewakkerd. Vanuit mijn studentenkamer keek ik uit op het Haringvliet in Rotterdam. Op een koude decemberavond zag ik vanuit mijn raam een groot en elegant schip aanmeren. Ik raakte gefascineerd door de elegantie van het schip (achteraf denk ik dat het een Koopmans 45 – 50 was) en stond uren te dagdromen. Inmiddels was het internet een stuk verder geëvalueerd dan tien jaar geleden en online vond ik honderden columns van vertrekkers. Kort daarna kwam ik erachter dat YouTube niet alleen bestond uit vloggende tieners en BN’ers, maar dat ook zeilers gebruik van het platform. Ik stuitte per toeval op de video’s van SV Delos en mijn droom werd een nieuw leven ingeblazen.  

Inmiddels is die droom dichterbij dan ooit. Hoewel er nog veel haken en ogen zijn ben ik op dit moment bezig met een project – waar ik helaas nog niks over kan delen – dat het bezig van een eigen schip mogelijk maakt. Omdat de boot tevens zal dienen als woon- en werkplaats ben ik op zoek naar een schip tussen 38 en 50ft. Tijdens deze zoektocht ben ik onlangs gestuit op een Van de Stadt 45. Begin volgende maand ga ik het schip voor het eerst bezichtigen, so fingers crossed.

Mijn droomschip is, mede door de video’s van Delos en de indoctrinatie van mijn vader, een Amel. Het schip is ontworpen om lange afstanden mee te zeilen en voor langere tijd aan boord te wonen. Amels zijn daarom comfortabel, veilig en het kan door een kleine crew worden gevaren. Dit betekent wel dat de prijs van een Amel redelijk hoog ligt en daarom blijft het voorlopig bij dagdromen en urenlang naar advertenties op YachtWorld kijken.  

Welke aanpassing zou je graag nog doen aan je boot?

Ik vind veiligheid erg belangrijk. Ik weet dat het onder zeilers vaak discutabel is, maar als ik de financiële mogelijkheid zou hebben dan zou ik graag een rolgrootzeil willen. Hierdoor kan je alle zeilen vanuit de kuip bedienen tijdens zwaar weer. Voor de rest vind ik het nog lastig om te zeggen. Het verschilt denk ik ook per schip en wat je vaargebied is.

Wat is de naam van de boot, en heeft deze nog een speciale betekenis?

Op de een of andere manier heb ik vanaf het eerste moment in mijn hoofd gehad dat ik het schip Emma zou noemen. Waarom weet ik niet precies. Ik vind het een prachtige naam en het is daarnaast erg praktisch: het is zowel in het Engels, Frans, Spaans en Duits goed uit te spreken. Mocht ik overigens daadwerkelijk de Van de Stadt kopen vind ik het ook wel mooi om de originele naam van het schip aan te houden. Deze wordt sinds de bouw van de boot (1977) al gebruikt. Dat vind ik ook wel iets moois. Wat die naam precies is, houd ik nog even geheim. Ik denk dat het ongeluk brengt om nu al te doen alsof de boot van mij is.

Hoeveel dagen per jaar ben jij aan boord?

Op dit moment dus niet veel. De afgelopen jaren ben ik samen met mijn vader elke zomer een weekje gaan zeilen, maar daar is het tot nu toe ook bij gebleven. Zodra ik zelf een schip heb, is het wel het idee om fulltime aan boord te wonen en te werken. Het lijkt me fantastisch om elke dag op het water wakker te worden. Ik ben van mening dat je helemaal geen groot huis nodig hebt. Hoe groter de ruimte, hoe meer (onnodige) spullen je verzamelt. Met kinderen is het een ander verhaal, maar voorlopig staan die nog niet op de planning. 

Mocht ik om wat voor reden toch in een ‘normaal’ huis gaan wonen vind ik het ook goed om in de weekenden en vakanties aan boord te zijn. Daarnaast ben ik zzp’er, dus het is voor mij vrij eenvoudig om te werken vanuit een drijvend kantoor.  

Wat is je allermooiste ankerplek of haven waar je bent geweest en waarom is deze plek je zo bijgebleven?

Ik weet de naam van de plek niet meer precies, maar volgens mij was het Poros (Griekenland). Waarschijnlijk zijn er mooiere plekken op de wereld, maar ik kan me alle elementen nog zo goed herinneren. De temperatuur was aangenaam genoeg om in je zwembroek buiten te zitten, we lagen als enige in de baai, er stond een licht briesje en je hoorde de traditionele Griekse muziek van een restaurantje aan de wal net hard genoeg dat het als achtergrondmuziekje diende. Aan bakboord zag je de open zee en aan stuurboord lag een eiland dat prachtig werd verlicht door de ondergaande zon.

Dat eiland lag in een kom dat werd afgebakend door twee grote bergruggen aan beide kanten en daaromheen een grote baai. Tussen het eiland en het vaste land door zag je de contouren van Poros liggen. Voor de navigatie verschrikkelijk (ondieptes, ferry’s en slecht zicht omdat je tegen de zon in kijkt), maar het uitzicht was fenomenaal. Dat moment vergeet ik nooit meer!

Wat is het mooiste vaargebied waar je ooit hebt gevaren?x

Dit is hetzelfde gebied als waar mijn mooiste ankerplek was (Griekenland). We vlogen op Athene en zijn richting het zuidwesten gevaren. Dit is het vaargebied waar de koning zijn vakantiewoning heeft staan. Ik ben de naam even kwijt, maar ik snap waarom hij daar graag verblijft. Een prachtig gebied met veel afwisseling tussen bergen, groen en typische Griekse dorpjes. Echt een aanrader!

Heb je nog plannen voor een droomreis? 

Plannen genoeg! Zodra ik een schip heb gekocht is het eerst zaak om mijn vriendin kennis te laten maken met zeilen. Door externe factoren als slecht weer (het moet de 1e keer natuurlijk wel leuk zijn;)) en de Coronapandemie is het daar nog niet van gekomen. Ze staat er wel open voor en is enthousiast over de verhalen die ik vertel, dus ik heb er vertrouwen in dat dit goed gaat komen.

Mocht zij ook besmet raken met het zeilvirus heb ik het doel om voor langere tijd op reis te gaan. Wanneer dat precies gaat gebeuren, wat de route wordt en voor hoelang, hangt van verschillende zaken af. Net als veel zeilers droom ik ervan om alle wereldzeeën te bevaren. In principe is dat ook wel het uitgangspunt, alleen probeer ik me daar niet blind op te staren. Het leven kan soms gek lopen en je weet nooit wat er op je pad komt. Ik ben ook tevreden als vaargebied wat kleiner wordt. Wel wil ik minimaal een aantal maanden weggaan. Puur om te kijken hoe dat is en of het bij mij past. Ik denk dat het voor ieder mens goed zou zijn om zoiets te doen.

Laten we afspreken dat ik de reisplannen met jullie deel als deze wat concreter zijn!

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

Doe wat je leuk vindt! Of dat nou zeilen is of iets anders, dat maakt niet uit. Doe de dingen waar je gelukkig van wordt. Het is zo cliché, alleen ik zie zoveel mensen dingen doen waar ze ongelukkig van worden en hier jaren mee doorlopen. Ga op een regenachtige zondag eens op de bank zitten, zet je telefoon uit en schrijf op waar je gelukkig van wordt. Vaak denken mensen dat je je baan op moet zeggen, je relatie moet verbreken of een lange reis moet maken om weer gelukkig te worden, maar dit is niet het geval. Het zijn juist de kleine dingen die zorgen voor de grootste verandering. Daarvoor is het wel noodzakelijk om te weten wat je dan wél leuk vindt om te doen.

Ben je benieuwd naar Daans zoektocht naar zijn droomboot, hoe hij zijn vriendin gaat besmetten met het zeilvirus en zijn verdere zeilplannen? Volg Daan dan op Instagram @daanmetz.

Net als Daan Metz een keer in de spotlight staan?

Ben jij net als Daan gek op zeilen en wil je ook eens op deze plek in de spotlight staan? Of ken je een zeiler die best een in de spotlight mag komen? Neem contact op met redactie@zeilwereld.nl, of vul het formulier onder deze link in.

Andere spotlight artikelen lezen op Zeilwereld? Kijk op deze pagina!

Lees meer zoals dit:

Anne Wildenberg in de Spotlight

Door Redactie op 22 september 2021
Janneke Dijkhuis in de spotlight

Janneke Dijkhuis in de spotlight

Door Redactie op 18 november 2020
Kiran Badloe goud Olympische Spelen

Goud plus twee keer brons

Door Anke Haadsma op 11 augustus 2021

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.