DAME Awards: Genomineerde noviteiten op METSTRADE

De prestigieuze DAME Awards worden elk jaar in november op METSTRADE uitgereikt. We kijken vast even naar een aantal genomineerden.

Door Riemer Witteveen | 01 november 2023

METSTRADE DAME

DAME Awards: Genomineerde noviteiten op METSTRADE

Door Riemer Witteveen | 01 november 2023

Advertentie

De wintertijd is weer ingegaan. Het is snel donker, koud, nat en METSTRADE staat weer voor de deur. Het is de grootste business-to-business watersportbeurs ter wereld. Hier komen de botenbouwers, de fabrikanten, de verkopers en dealers bij elkaar om de laatste ontwikkelingen te zien en natuurlijk ook om te netwerken. Vanwege het zakelijke karakter heeft de doorsnee zeiler dan ook niets te zoeken op de beurs.

Maar wat je nu op METSTRADE ziet, zie je waarschijnlijk pas over een tijdje in de winkels liggen. Het nieuwste van het nieuwste is te zien op de beurs en dat maakt het zo interessant. Bijzonder interessant zijn de DAME-awards. Bedrijven kunnen hun nieuwste producten insturen. Een vakjury beoordeelt de producten vervolgens en maakt een shortlist met genomineerden die kans maken. Die genomineerden (53 stuks!) zijn vorige week bekend gemaakt. Niet alle producten zijn even relevant voor op een zeilboot, maar hier toch vijf producten waar we erg nieuwsgierig naar zijn:

1. Zhik Seaboot 700

Eerder schreven we al een review over de Seaboot 900. Nu is daar een 700-versie van bijgekomen. De laars is lichtgewicht, bijzonder flexibel en heeft een gaiter (een tweede waterafstotende buitenlaag waar je je zeilbroek in stopt). De zolen zijn gemaakt in samenwerking met Michelin, jawel die van de banden. Grip zou dus geen probleem moeten zijn.

Zhik Seaboot 700 – Lightweight and Flexible from Zhik on Vimeo.

De schacht van de laars is wijd en trek je na het aandoen strak om je been heen met een soort veter. De gaiter heeft een rits aan de voorkant. Dat is praktischer dan een dichte gaiter met een sterk elastiek die je met moeite naar beneden moet doen en vervolgens weer om je zeilbroek omhoog moet trekken.

2. Raymarine Alpha schermen

Ze noemen het zelf ‘prestatiedisplays’. Of dat de Dikke van Dale gaat halen, dat denken we niet, maar het beloven wel kekke schermpjes te zijn. Volgens Raymarine hebben de touchscreens brede kijkhoeken en kun je het scherm op veel manieren inrichten. Ideaal voor aan de mast. Je kunt de displays namelijk ook op afstand bedienen met een Raymarine Axiom plotter. Moet je die wel hebben natuurlijk.

Raymarine Alpha
Beeld: Raymarine

En ken je het dat je een schermpje met je gepolariseerde zonnebril niet kunt aflezen en je je hoofd moet kantelen om iets te kunnen zien? Dat is bij de Alpha-schermpjes verleden tijd. Leuk detail is dat je de displays zowel horizontaal als verticaal kunt monteren. Net hoe je het mooi vindt. De displays zijn verkrijgbaar in 7 en 9 inch versies.

3. EasySea Olli Low Friction Ringen

Niks nieuws toch, een low friction ring? Nee. Low friction ringen worden steeds populairder als vervanging voor de nodige blokken aan boord en terecht. Ze zijn lichtgewicht, makkelijk in te splitsen, heel breed toe te passen en bovendien betaalbaar.

Olli Low Friction Ringen EasySea
Beeld: EasySea

EasySea, het bedrijf achter Flipper, de opklapbare lierhendel, heeft ze nu de toekomst in geholpen. De ringen zijn namelijk voorzien van een rubberen rand. Hierdoor maken ze geen schade op het dek, maken ze geen geluid op het dek en zoemen ze niet in de wind. Bovendien is het rubber ook nog eens glow-in-the-dark, waardoor je altijd weer waar je schoten en trimlijnen lopen. Handig! Wat ons betreft een simpele, maar erg doeltreffende upgrade van de low friction ring en zeker een goede kandidaat voor de overall winst.

4. Rocna MkII

De Rocna is misschien wel het bekendste anker binnen de vertrekkersgemeenschap. Op menig toertank prijkt de spijker met rolbeugel fier op de boeg. Rocna ontwikkelde ook nog de Vulcan, die ook zonder rolbeugel om kon draaien, maar daarna bleef het stil. Waarom zou je twee winnende formules aanpassen? Toch klonk er gerommel uit Australië en kwam Rocna-ontwerper Peter Smith uit zijn schuur met een nieuw model, de Rocna MkII.

Rocka Mkii Anker
Beeld: CMP Group

Het ontwerp is iets vloeiender. Zo is de harde knik uit de schacht verdwenen en is de schacht, net als de Vulcan, geprofileerd. De rolbeugel is niet meer rond, maar is platter geworden en heet nu ineens heel hip de Roll Foil. De punt heeft bovendien meer profiel waardoor er meer gewicht bij de punt zit. Door deze veranderingen zou de houdkracht nóg beter moeten zijn, waardoor je met een kleiner anker toe kan, of bij hetzelfde gewicht, nog vaster ligt.

5. Ronstan Orbit Lier

Wat kun je nu vernieuwen aan een lier? We hebben wel eens lieren gezien waarmee je de schoot kon vieren door terug te draaien, of de Stemmler-lier, waarmee je de schoot zelf kunt gebruiken als lierhendel, maar uiteindelijk zijn lieren gewoon lieren en zijn die snufjes leuk, maar zien we ze niet snel terug in het wedstrijd- of toerveld. Dit keer is de eer aan het Australische merk Ronstan om een lierrevolutie in te luiden en dat proberen ze met de Orbit Winch. Op het oog een vrij normale selftailing lier, uitgevoerd in matzwart, met verticale ribbels (‘Power Ribs’) zoals we die ook kennen op de roestvrijstalen Andersen-lieren. Dat is geen toeval, want Andersen valt onder Ronstan.

De Orbit-lieren zijn ontworpen voor boten tot zo’n 12 meter lang. Ze zijn gemaakt van lichtgewicht aluminium en zonder gereedschap uit elkaar te halen om ze schoon te maken. What’s new? De selftailers zijn ‘Quick Trim’ selftailers en die werken zo: In je ene hand houd je het losse eind van de schoot op spanning. Je andere hand leg je om de bovenkant van de selftailer heen. Die bovenste ring kun je een beetje tegen de klok in draaien en daarmee ontgrendel je de selftailer. Nu kun je de schoot eenvoudig laten vieren. Laat je de ring weer los, dan zorgt een veertje ervoor dat deze weer terugschiet en om de schoot klemt. Zo kun je de lijn laten vieren, zonder deze uit de selftailer te halen en zelfs zonder de lierhendel uit de lier te halen. De lieren zijn verkrijgbaar in drie gangbare maten: 20ST, 30ST en 40ST.

Meer dan DAME

De producten die zijn genomineerd voor de DAME Awards staan flink in de picture op de beurs. Uiteraard zijn er ook producten die niet zijn genomineerd én producten die niet eens zijn ingestuurd ter deelname. Ook daar kunnen bijzondere interessante producten tussen zitten die jij ongetwijfeld zo op je boot zou willen hebben. Later deze maand komen we daar op terug en in de Winterspecial volgende maand krijg je een uitgebreid overzicht van al het moois dat je sinds kort of binnenkort in de winkels kunt vinden.

Omslagfoto: METSTRADE

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.