DAME Design Awards 2023: Dit zijn de winnaars

Dit zijn de winnaars van de 2023 DAME Awards.

Door Riemer Witteveen | 15 november 2023

3_1058_METSOTTI

DAME Design Awards 2023: Dit zijn de winnaars

Door Riemer Witteveen | 15 november 2023

Advertentie

METSTRADE, de grootste b2b beurs in de watersport ter wereld, is weer van start. Drie dagen lang zaken doen in de RAI in Amsterdam. Een beurs vol noviteiten en interessante ontwikkelingen. De DAME (Design At METSTRADE) Awards geven ook dit extra aandacht aan bijzondere nieuwe producten, verdeeld over negen categorieën. Dit zijn de winnaars:

1. Personal Equipment: Zhik – Seaboot 700

Eerder schreven we al een review over de Seaboot 900. Nu is daar een 700-versie van bijgekomen. De laars is lichtgewicht, bijzonder flexibel en heeft een gaiter (een tweede waterafstotende buitenlaag waar je je zeilbroek in stopt). De zolen zijn gemaakt in samenwerking met Michelin, jawel die van de banden. Grip zou dus geen probleem moeten zijn.

Zhik Seaboot 700

We hebben de laars in onze handen gehad op de beurs en zijn onder de indruk van het gewicht. Of beter gezegd, het gebrek er aan. De laars is erg licht. Wat opvalt is dat de laars niet heel hoog is. Ook is de schacht niet helemaal tot bovenaan gesloten. De waterafstotende gaiter zal wellicht zorgen voor de nodige waterwering.

2. Comfort & Entertainment Afloat: Scanstrut – Atmos 12V Waterproof Built In Air Station

Stel je voor, je ligt op een heerlijk zomerse dag voor anker en wil wel een rondje maken op de SUP. Een pomp erbij pakken maakt het plan meteen een stuk aantrekkelijker. Scanstrut maakte de Atmos, een ingebouwde luchtpomp voor 12v-systemen. Zo heb je zo je SUP of bijboot opgeblazen, zonder buiten adem te raken. De pomp kan behoorlijk wat druk opbouwen: 20 PSI / 1.37 BAR.

3. Navigation & Communication: Raymarine – Alpha Performance Display

De jury van de DAME Awards prijzen de nieuwe Alpha Displays van Raymarine voor hun betaalbaarheid. Door de prijs moeten de schermen gemakkelijk voor een breed scala aan zeilers bereikbaar zijn. Raymarine noemt de displays zelf ‘prestatiedisplays’. Of dat de Dikke van Dale gaat halen, dat denken we niet, maar het beloven wel kekke schermpjes te zijn. Volgens Raymarine hebben de touchscreens brede kijkhoeken en kun je het scherm op veel manieren inrichten. Ideaal voor aan de mast. Je kunt de displays namelijk ook op afstand bedienen met een Raymarine Axiom plotter. Moet je die wel hebben natuurlijk.

Raymarine Alpha
Beeld: Raymarine

En ken je het dat je een schermpje met je gepolariseerde zonnebril niet kunt aflezen en je je hoofd moet kantelen om iets te kunnen zien? Dat is bij de Alpha-schermpjes verleden tijd. Leuk detail is dat je de displays zowel horizontaal als verticaal kunt monteren. Net hoe je het mooi vindt. De displays zijn verkrijgbaar in 7 en 9 inch versies.

4. Electronic & Electric Systems: Vimar – Linea XT Platform

Ouderwetse knopjes op het schakelbord worden steeds minder gangbaar. Digitaal schakelen is het helemaal. De jury vond de Linea XT-schakelpanelen van Vimar erg mooi en praktisch. Het minimalistische design sprak aan. De schakelpanelen zijn helemaal naar wens samen te stellen met diverse logo’s voor verschillende functies.

5. Propulsion & Dynamics: OceanVolt – HighPower ServoProp 25

Niet zomaar een winnaar, de elektrische motor van OceanVolt is de overall winnaar van de DAME Awards van dit jaar. De motor is een elektrische saildrive met een vermogen van 25kW, gemaakt voor boten van 45 tot 70 voet. Deze motor kan tot wel 5kW terugleveren als de boot met 10 knopen door het water vaart. De motor wordt aangedreven door een accubank van 48V.

OceanVolt High Power ServoProp 25

6. Deck Equipment: Ronstan – Orbit Winch & Harken – Push/Pull Captive Winch

Niet één, maar twee winnaars in deze categorie. Ronstan probeert een lierrevolutie in te luiden en dat proberen ze met de Orbit Winch. Op het oog een vrij normale selftailing lier, uitgevoerd in matzwart, met verticale ribbels (‘Power Ribs’) zoals we die ook kennen op de roestvrijstalen Andersen-lieren. Dat is geen toeval, want Andersen valt onder Ronstan. De Orbit-lieren zijn ontworpen voor boten tot zo’n 12 meter lang. Ze zijn gemaakt van lichtgewicht aluminium en zonder gereedschap uit elkaar te halen om ze schoon te maken. What’s new? De selftailers zijn ‘Quick Trim’ selftailers en die werken zo: In je ene hand houd je het losse eind van de schoot op spanning. Je andere hand leg je om de bovenkant van de selftailer heen. Die bovenste ring kun je een beetje tegen de klok in draaien en daarmee ontgrendel je de selftailer. Nu kun je de schoot eenvoudig laten vieren. Laat je de ring weer los, dan zorgt een veertje ervoor dat deze weer terugschiet en om de schoot klemt. Zo kun je de lijn laten vieren, zonder deze uit de selftailer te halen en zelfs zonder de lierhendel uit de lier te halen. De lieren zijn verkrijgbaar in drie gangbare maten: 20ST, 30ST en 40ST.

Harken’s Push/Pull Captive Winch zul je niet snel op de gemiddelde zeilboot zien. Het is een oplossing voor grotere jachten en bijvoorbeeld foilende boten. Met de lier kun je de zeilen bedienen, maar ook foils, zwaarden, etcetera. Allemaal elektrisch natuurlijk.

7. Security & Safety Aboard: Hall Spars – LiMit Collar

Masten van carbon composieten zijn al lang niet meer vernieuwend. Maar een nadeel van een composiet tuig is dat het materiaal heel geleidend is en dus gevoelig voor blikseminslag. Deze collars voor dekfittingen voor het staand want beperken de schade bij inslag.

8. Shoreside Equipment & Materials: Spot Zero – Mobile Pro Mini Water Purifier

Niet overal is zulk schoon drinkwater op de steigers te krijgen als hier in Nederland. Deze zuiveraar is bedoeld voor gebruik op de kant. Zo kun je twijfelachtig drinkwater zuiveren en kun je het gezuiverde water ook gebruiken om je boot schoon te krijgen, zonder aanslag.

9. Environmental Design Award: Marservis ECOcube

Een haven in moeten om je vuilwater tank te kunnen legen is niet altijd een pretje. Het kan aardig druk zijn bij zo’n station en je moet nota bene van het open water af. De Marservis ECOcube is een drijvend station gemaakt van duurzame materialen. Zie het als een drijvend bunkerstation midden op het water, maar in plaats van brandstof tanken leeg je daar je vuilwatertank.

Juryrapport

Benieuwd naar het gehele juryrapport? Deze kun je HIER downloaden.

Lees meer zoals dit:

Tips voor samen zeilen SV Fram

Tips van SV Fram

Door Redactie op 28 juli 2021

Moed

Door Charlotte Dorren op 20 september 2023
Bucketlist zeilbestemmingen

Voor op je bucketlist: bijzondere zeillocaties

Door Anke Haadsma op 29 december 2021

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.