Zeil- en watersport zichtbaar tijdens Dutch Water Week

In Almere en Lelystad kunnen watersporters zich straks ruim een week lang vermaken met allerlei watersporten. Vooral veel zeilen, maar er is ook ruimte voor bijvoorbeeld de urban sports en andere side events op en aan het water.

Door Anke Haadsma | 18 mei 2022

Dutch Water Week

Zeil- en watersport zichtbaar tijdens Dutch Water Week

Door Anke Haadsma | 18 mei 2022

Advertentie

Een week in het teken van water, en vooral watersport. Dat is in het kort wat de Dutch Water Week in Almere en Lelystad inhoudt. De Allianz Regatta, die eerdere jaren altijd in Medemblik werd gevaren, verhuist mee naar Almere. Naast dit grote topsportevenement is er veel ruimte voor breedtesport en andere evenementen met een link naar water.

Omslagfoto: Sander van der Borch


Dutch Water Week
Dit artikel verscheen eerder in de Zeilwereld Voorjaarsspecial van 13 april 2022. Zeilwereld abonnees ontvingen deze al in hun mail. Deze special nog niet gelezen? Download hem hier!

De allereerste editie van de Dutch Water Week vindt plaats van 27 mei tot en met 5 juni 2022. De ambities van de organisatie zijn groot met de evenementen op het water en de side events aan de wal. Op verschillende plekken op het water worden wedstrijden georganiseerd in een aantal moderne, maar ook in al langer bestaande zeilklassen. En naast zeilen is er ruimte voor meer watersporten. Zo vindt het Nationaal Schoolroei Kampioenschap plaats op 3 juni en staat er een Optimist on Tour XL op het programma waar kinderen kennis maken met allerlei watersporten.

De ambitie is om in de toekomst ook andere beurzen en evenementen op en aan het water aan deze week te koppelen. Op deze manier wil het Watersportverbond meer zichtbaarheid geven aan de verschillende watersporten en meer mensen laten proeven van deze sporten.

Olympisch zeilster Marit Bouwmeester is ambassadeur van de Dutch Water Week. Hoewel we haar eigenlijk altijd in een boot zien, zal ze deze keer aanwezig zijn als toeschouwer. “Ik ben begin mei uitgerekend en verwacht dan ons eerste kind. Dus meezeilen kan helaas niet. Maar ik hoop er wel gewoon bij te zijn om het evenement te steunen.”

Proef Pampus tijdens Dutch Water Week
Bovenaanzicht van Pampus. Foto: Proef Pampus events

Ze heeft zelf altijd meegedaan aan de Allianz Regatta in Medemblik, maar ziet de verhuizing naar Almere als een mooie kans. “Medemblik is altijd heel goed voor ons geweest. Maar het is ook goed dat er nu een verandering komt. Almere heeft de potentie het evenement groter te maken, daar kunnen alle activiteiten samenkomen vergelijkbaar met de Kieler Woche in Duitsland. Ik denk dat het heel goed is voor de zeilsport qua zichtbaarheid, zeker als je Pampus erbij betrekt.”

Proef Pampus

Dat laatste wordt dan ook gedaan door de organisatie. Ze zijn een samenwerking aangegaan met Proef Pampus dat dit jaar de vierde editie beleeft. Tijdens Proef Pampus ontdek je als bezoeker alles wat Pampus te bieden heeft. Het fort is geopend met extra veel gidsen, je kunt een virtuele rondvaart door Het Geheime Wapen van Amsterdam maken en er is van alles te doen op de groene grasring van Pampus. Van silent disco tot live muziek en natuurlijk kun je er volop genieten van lekker eten.

Optimist on Tour

Marit: “Het idee van de Dutch Water Week is het samenbrengen van allerlei evenementen rondom het thema duurzaamheid en water. De jeugd wordt actief bij het evenement betrokken via de Optimist on Tour. Kinderen tussen de 8 en 12 jaar maken hierbij kennis met watersporten. Onder begeleiding van gecertificeerde en enthousiaste instructeurs kunnen ze kiezen voor een rondje zeilen in een Optimist, kanovaren, suppen of windsurfen in een speciaal daarvoor afgezet gedeelte van het vaarwater.

In het Optimist on Tour laboratorium leren kinderen op een speelse manier over water. Zo komen kinderen niet alleen op een makkelijke, leuke en laagdrempelige manier in aanraking met de watersport, maar ook met andere aspecten van water zoals de kracht van water. Het leuke is dat kinderen zich na hun deelname bij Optimist on Tour kunnen inschrijven voor een proefles bij een watersportvereniging of vaarschool in de eigen buurt!”

Optimist on Tour tijdens Dutch Water Week
Kennismaken met de watersport tijdens Optimist on Tour. Foto: Laurens Morel

Als alles goed gaat zal Marit haar eigen baby ook meenemen naar de Dutch Water Week. “Ze is dan nog wel te klein voor een Optimist hoor! Maar mijn neefje van 2 kan wel mee, leuk als hij zo wel alvast kennis kan maken met de watersport. Voor mij is het overigens wel lastig inschatten wat ik kan. Met die kleine kom ik op voor mij onbekend terrein, maar dat zeilen er nog niet inzit is wel zeker!”

Allianz Regatta

We gaan Marit dus niet in actie zien op het water tijdens de Allianz Regatta. Deze Regatta wordt het bruisende middelpunt van het evenement. Als onderdeel van de Hempel World Cup Series, worden de beste zeilers ter wereld verwacht. Zij gaan met elkaar strijden in de tien Olympische klassen, waaronder de nieuwe klassen kiten en windfoilen. Daarnaast strijden de niet-Olympische klassen in het weekend van 27 tot en met 29 mei om het Nederlands kampioenschap. Het wordt dus zeker spectaculair!

Special uitnodiging voor RS Aero 7 op World Cup

De RS Aero 7 wordt onderdeel van de Dutch Water Week van 27 mei tot en met 5 juni 2022. Ze zijn door World Sailing uitgenodigd als Invitational Class tijdens de Allianz Regatta en kunnen zo deelnemen aan de World Cup. Voor zeilers is dit het moment om deze toekomstgerichte klasse eens uit te proberen.

De organisatie heeft voor de RS Aero 7 gekozen omdat ze specifiek zochten naar een klasse om het gat van de Ilca 7 op te vullen. Zij varen vlak voor de Allianz Regatta hun wereldkampioenschap in Mexico en kunnen hierdoor niet deelnemen aan de regatta in Almere.

Marit Bouwmeester ambassadeur Dutch Water Week
We gaan Marit niet in actie zien op het water tijdens de Dutch Water Week. Fotograaf: Richard Langdon/Ocean Images

Op het nieuws van de verhuizing van de Allianz Regtta kwamen kritische reacties vanuit de zeilwereld. Het water van Medemblik heeft zich altijd goed geleend voor de zeilwedstrijden en bij Almere zou er sprake zijn van waterplanten. Marit ziet eigenlijk vooral kansen in deze nieuwe locatie. “Veranderingen zijn altijd lastig. Maar ik zie vooral kansen om de zeilsport meer zichtbaarheid te geven op deze locatie. Nederland is super goed in het organiseren van evenementen. Over die waterplanten maak ik me dan ook geen zorgen, ik weet dat er alles aan wordt gedaan om kwalitatief goede wedstrijden te organiseren zoals we dat ook vanuit Medemblik gewend zijn.”

Nationaal Schoolroei Kampioenschap

Hoewel er deze eerste editie vooral veel gezeild zal worden, is er ook zeker plaats voor andere watersporten. Zo vindt het Nationaal Schoolroei Kampioenschap plaats op 3 juni op de Bosbaan in Amstelveen. Dit is de roeiwedstrijd voor junioren roeiers en scholieren uit het hele land. Ervaren en onervaren roeiers strijden tegen elkaar om gekroond te worden tot ‘Beste Roeischool van Nederland’.

Daarnaast heeft de organisatie de intentie kano- en suptoertochten, motorbootevenementen en kanopolowedstrijden te gaan organiseren. Ook worden er demonstraties georganiseerd van nieuwe urban watersporten en zal er voldoende gelegenheid zijn om zelf te sporten, en dan maakt het niet uit of je voor het eerst kennismaakt met de watersport of al een ervaren liefhebber bent.

NKeFoilen

Het eFoilen is een relatief nieuwe sport, helemaal passend op de Dutch Water Week. Flying Fish eFoils, het grootste eFoil platform van Europa, organiseert deze week een NK. De eFoil heeft een elektrisch aangedreven vin die, met een snelheid van zo’n 30 km/u, een plank tot een halve meter uit het water lift. Het NK vindt plaats voor het Scheepvaartmuseum.

Jochem Koning, van Flying Fish eFoils legt uit hoe het werkt: “Het is een soort afvalrace, je vaart steeds 1 tegen 1 over twee parcours met drie boeien. Het gaat er hierbij om dat je het board zo onder de knie hebt dat je scherp de bocht doorvliegt en snel kunt accelereren. Je kunt het een beetje vergelijken met karten, alleen nu moet je ook zorgen dat je een snelle pop-up hebt. Met een afstandsbediening met gashendel kun je je snelheid bepalen.”

eFoilen Dutch Water Week
Efoilen op de Amsterdamse grachten

Groei Dutch Water Week komende jaren

De komende jaren moet het evenement verder gaan groeien. Watersportverenigingen en andere geïnteresseerden worden opgeroepen zich aan te melden, ieder evenement met een link naar water is welkom op de Dutch Water Week. Zo wordt het een mooie bundeling van allerlei wateractiviteiten waar bezoekers naar kunnen uitkijken.

Marit verwacht volgend jaar wel weer aanwezig te zijn in de boot. “Ik heb de intentie straks gewoon door te gaan als topsporter. Komend jaar staat volledig in het teken van terugkomen en weer uren maken in de boot.

Het Wereldkampioenschap in oktober in China is een mooi moment om naartoe te werken en te kijken hoe ik ervoor sta. Daarnaast vindt het Europees Kampioenschap plaats in november, ik ga mijn best doen er daar ook gewoon weer te staan. Natuurlijk geef ik mezelf wel de kans om goed te herstellen, hoe dit gaat is helemaal afhankelijk van de bevalling en de periode daarna.”

Inmiddels is Marit bevallen van dochter Jesse Mae. Zie hieronder:

Na publicatie van de special zijn er tevens meer side events aan de programmering toegevoegd. Bekijk het complete programma op: Dutchwaterweek.com/evenementen

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.