Mijn favoriete plek aan het water is….Het Gaastmeer

Rep Boonstra vertelt ons over zijn favoriete plek aan het water. Te vinden in Friesland, het Gaastmeer. Dichtbij huis en een plek met veel herinneringen voor de zeiler.

Door Redactie | 19 oktober 2021

Favoriete plek Gaastmeer

Mijn favoriete plek aan het water is….Het Gaastmeer

Door Redactie | 19 oktober 2021

Advertentie

Rick de Graaf was benieuwd waar ik het liefste zeil en heeft dus ‘de helmstok’ aan mij overgedragen. Samen met Rick ben ik zomers elke donderdag op het water voor Edam te vinden om zeilles te geven aan kinderen in de optimist. Naast het zeilles geven ben ik elk weekend wel op of bij het water te vinden. Als dat niet op ons Waarschip is, dan wel in mijn Contender of op een surfplank.

Veel plekken gezien

Naast het Markermeer heb ik uiteindelijk op een heel aantal plekken gevaren. Van de Oostzee bij Kiel tot bij de Needles bij the Isle of Wight en alles wat daar ongeveer tussen ligt. 

Een van de bijzonderste plekken waar ik gevaren heb is bij Weston op het Southamptonwater. Tijdens mijn studie ben ik een aantal maanden lid geweest van de zeilvereniging Weston, speciaal voor zwaardboten. Hier werden om de week in het weekend clubwedstrijden gehouden (ook ’s winters); het hoogwater moest overdag vallen om te kunnen zeilen. Op sommige dagen bezeilden er 30 boten van verschillende types de baan naast de vaargeul waar de container- en cruiseschepen af- en aanvaren.

Zeilvereniging Weston waar Rep tijdens zijn studie lid was

Mooie herinneringen aan het Gaastmeer

Maar toch is mijn favoriete zeilplek dichterbij huis, op het Gaastmeer in Friesland. Hier heb ik in de zomervakanties leren zeilen, eerst in de Optimist en later in een Mirror. Het Gaastmeer was daarvoor de ideale locatie. Vaak was het de laatste plek in Friesland die we tijdens de vakantie aandeden, voor we bij Workum weer naar buiten gingen.

Een van de laatste keren varen op Gaastmeer in de Mirror, al een tijd geleden, was samen met mijn broertje. Hij was toen net helemaal in het windsurfen. Na verloop van tijd kwam er een windsurfer op het meer varen. Mijn broertje moest en zou naar hem toe om te vragen of hij ook een rondje mocht; en het mocht. Hij moest eerst nog zijn trapeze halen van de boot van onze ouders, die hij de hele vakantie heeft meegesleept. Uiteindelijk heeft hij daar een paar mooie rakken kunnen surfen en heb ik achter hem aan gevaren met de eigenaar van de windsurfset in mijn boot.

Met zijn Mirror scheurt Rep over het Gaastmeer

Ik geef nu ‘de helmstok’ door aan Freek Rutten. Hij is een fanatiek RS500 zeiler en heeft veel uurtjes doorgebracht op het Heegermeer. Samen met Freek heb ik een aantal jaar in zijn RS gevaren, waaronder het WK van 2015 in Bruinisse. Ik ben benieuwd of Freeks favoriete zeilplek ook in Friesland te vinden is.

De favoriete plek van Rick de Graaf gemist? Lees het hier terug!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.