In 4 stappen naar financiële vrijheid

In vier stappen je weg vinden naar financiële vrijheid. Ervaringsdeskundigen Fleur en Ronald nemen ons mee op hun reis.

Door Anke Haadsma | 28 juni 2021

Financiele vrijheid

In 4 stappen naar financiële vrijheid

Door Anke Haadsma | 28 juni 2021

Advertentie

De droom: wonen en leven op een zeilboot, het liefst nog in een rondje om de wereld. Maar hoe pak je dat aan? Alleen al het kopen van een boot en het onderhoud hieraan gaat je een aardig bedrag kosten. En dan moet je jezelf ook nog onderhouden onderweg. De truc is om financieel vrij te worden.

Fleur Pullen en Ronald Bouman hebben dit gerealiseerd. Hun doel was vrijheid en onafhankelijkheid, de droom: wonen en leven aan boord terwijl ze de wereld over reizen. Wij hebben Fleur eerder al eens gesproken over hun weg naar het verdienen van een passief inkomen.

We spreken het stel opnieuw en vragen ze om tips zodat ook jij financiële vrijheid kan bereiken. Fleur en Ronald hebben alles wat zij in de periode voorafgaand aan het realiseren van hun droom hebben geleerd, in een toolkit gestopt. Kort gezegd zijn er vier stappen die je kunt ondernemen om jouw droom te bereiken: droom bepalen, sparen, investeren en de stap wagen. Voor iedere stap delen ze hun meest belangrijke tips.

Financiële vrijheid bereikten Fleur en Ronald
Fleur en Ronald

Dat die methode werkt, daar is het stel het levende bewijs van. Grote vraag die zij zichzelf nu stellen: “Wat gaan we dan nu doen?”. Wellicht goed om ook alvast over na te denken wanneer je je droom bijna bereikt, what’s next. Of gewoon even lekker genieten van wat je hebt bereikt, dat is precies wat Fleur en Ronald nu doen. Op dit moment doen ze dit op Mallorca, waar ze tijd nemen om hun opgedane kennis richting hun droom met ons te delen.

Stap 1: Droom bepalen

Fleur: “Als eerste is het goed om je droom te bepalen. Hoe ziet jouw ideale levensstijl eruit? Dat is voor ons wel echt de motor geweest achter het geheel.” Die droom hoef je overigens nog niet helemaal scherp te hebben. Gedurende het hele proces stel je hem steeds bij, zolang het grote plaatje maar helder is.

Ronald: “Het hele proces duurt wel een paar jaar. Als je dan niet weet waarvoor je het doet en hier geen gevoel bij hebt, dan is de kans groot dat je dat doel niet haalt.” Fleur vult hem hierop aan: “Je merkt dat je op een gegeven moment onbewust keuzes gaat maken die naar jouw doel toe werken. Naast natuurlijk hele bewuste keuzes rondom je financiën.”

Tips om jouw droom te bepalen:

  • Je droom visualiseren, dan wordt het echter. “Dat kun je op veel manieren doen. Ik had bijvoorbeeld zo’n foam sleutelhanger van een zeilboot gekocht. Hierdoor werd ik dagelijks herinnerd aan onze droom, ook lokte dit best wel eens wat vragen uit van mensen waardoor ik weer over onze droom aan het praten was.”

    Andere manieren om je droom te visualiseren is bijvoorbeeld een foto van je droomboot ophangen, of een inspirerende quote aan je spiegel plakken waarmee je herinnerd wordt aan je droom.
  • Train je hersenen om de focus op je droom te behouden.
    “Je gaat steeds meer dingen laten om dichter bij jouw doel te komen. Dingen die jou op korte termijn geluk brengen, maar op lange termijn niet bijdragen aan je droom. Dat is net als met een stukje chocola, nu heb je daar zin in en brengt dat stukje jouw geluk. Maar op de lange termijn helpt dat stukje chocola natuurlijk niet om af te vallen of fit te worden.”

Het bepalen en specificeren van je droom helpt je in je motivatie en mindset.

Stap 1: Visualiseer je droom

Stap 2: Sparen

Een inkoppertje, maar zo belangrijk en niet zo makkelijk als het klinkt. Ronald en Fleur hebben het zelf ontdekt door het te doen. Een aantal tips:

  • Bepaal hoeveel spaargeld je nodig hebt
    “Het is slim om je financiële einddoel te bepalen, dus te berekenen hoeveel geld je nodig hebt voor jouw droom. Het gaat daarbij niet alleen om de boot die je misschien wilt aanschaffen, maar ook om het maandelijkse inkomen die je nodig hebt om van te leven.”
  • Sparen wordt leuk wanneer je duidelijke voortgang ziet.
    “Het is belangrijk om resultaat te zien van je inspanningen. Hoe sneller je spaart, hoe sneller je droom dichterbij komt. Dit werkt motiverend. Als je 1.000 euro per maand spaart is dat veel stimulerender dan wanneer je spaarrekening met 100 euro per maand groeit.”
  • Focus je op besparen in plaats van vooral meer verdienen.
    “Wij zagen dat besparen op je uitgaven een groter effect heeft dan een hoger inkomen. Door de belastingen op je inkomen, kun je beter 100 euro minder uitgeven, dan 100 euro meer verdienen. Handig, want de meeste mensen hebben ook meer invloed op hun uitgaven dan op hun inkomsten.”
  • Kijk kritisch naar je uitgaven en maak keuzes
    “Wij zijn op een gegeven moment van een weekbudget van 100 euro gaan leven. Dit klinkt misschien heftig, maar het hielp enorm in het maken van keuzes. Dat kopje koffie op het terras konden we bijvoorbeeld soms niet doen omdat we de volgende dag ook nog moesten eten. Die koffie kun je weer vergelijken met dat stukje chocola. Het geeft je op dat moment geluk, maar op de lange termijn heb je er niets aan.”
  • Zet minimaal de helft van je inkomen opzij om te sparen.
    “Dit is een uitdaging als je een hypotheek hebt en veel andere vaste lasten, vaak is het lastig om dan de helft van je inkomen opzij te zetten. Wij hebben ook niet vanaf het begin zoveel opzijgezet, het begon bij ons bij zo’n 30% van ons inkomen. Maar dat groeide op een gegeven moment wel naar uiteindelijk 80%.”
  • Bereken je uitgaven en structureer je financiën.
    “Voor ons hielp het om een overzicht te maken van onze vaste lasten. Dit bedrag zetten we direct op onze vaste lasten rekening zodra ons inkomen binnenkwam. Daarna zetten we ons spaargeld gelijk op de spaarrekening. Wat overbleef was voor boodschappen en andere kosten in de maand, ons weekbudget.”

Echt flink sparen, vergt dat je grote stappen moet nemen en af en toe extreme keuzes moet maken. Ben je bereid om voor het bereiken van je droom, goedkoper te gaan wonen bijvoorbeeld?

Stap 2: Sparen

Stap 3: investeren

Het geld op je spaarrekening wordt niet vanzelf meer waard, sterker nog, dit geld wordt eerder minder waard door het op een rekening te laten staan. Inflatie, rente en vermogensbelasting liggen op de loer. Slim dus om je spaargeld in iets te stoppen waar meer geld uitkomt. Ronald en Fleur zien eigenlijk twee manieren van investeren:

  • Investeren in iets waarvan je hoopt dat het in de loop van de tijd meer waard wordt en waar je winst op kan maken als je je investering verkoopt. Denk hierbij aan je eigen woning, aandelen of crypto.
  • Investeren in iets waarvan je hoopt dat het in de loop van de tijd meer waard wordt, maar in de tussentijd ook maandelijks geld oplevert. Een inkoppertje is vastgoed, een appartement dat je kunt verhuren. Andere opties waar je aan kunt denken is een bedrijf opzetten met licenties of maandabonnementen, het schrijven van een boek (royalties) of een blog (sponsoren/partners).

Het geld dat je maandelijks verdient vanuit je investeringen, kun je vervolgens weer sparen en opnieuw investeren. Zo creëer je een vliegwiel. De snelheid waarmee je vervolgens weer een nieuw mooi spaarbedrag bij elkaar hebt, heeft Ronald en Fleur verrast. “We wisten eigenlijk niet hoe groot het effect van herinvesteren van je rendement zou zijn, maar het is echt een gouden formule.”

Fleur: “Je moet hier natuurlijk wel het geld voor hebben. Toen we ons appartement kochten was het toch wel even een schok, al ons spaargeld ging erin. Dan is het de truc dit er weer uit te halen. Als je geen geld hebt om vastgoed te kopen, kun je ook kijken naar iets waar je tijd in moet investeren in plaats van geld. Denk aan het schrijven van een boek of een blog.”

Ronald: “Het is wel leuk om te zien dat je, nadat je die eerste investering hebt gedaan, hoe makkelijk je dat geld ook weer terug kunt verdienen. Dat maakt het wel echt weer leuk om te investeren.” Fleur geeft aanvullend nog als laatste tip: “Begin daarom ook zo snel mogelijk met investeren. Als ik namelijk iets opnieuw mocht doen, dan zou ik wel direct zijn gaan investeren zodra ik een inkomen had. Meteen structuur hierin brengen en starten met een klein bedrag. Elk rendement dat je kunt maken, is mooi meegenomen. Zeker op lange termijn.”

Financiele vrijheid stap 3: Investeren

Stap 4: De stap wagen

Op een gegeven moment is het zover, tijd om de stap te wagen en je droom echt te realiseren. Voor Fleur en Ronald was dit het kopen van hun boot, waarmee ze konden rondreizen en nieuwe plekken ontdekken. Door de verhuur van hun vastgoed hebben ze nu voldoende passief inkomen om van te leven en een buffertje achter de hand. Maar wanneer weet je dat je klaar bent om die stap echt te wagen?

Fleur: “Wij hebben geïnvesteerd in vastgoed en halen nu passief inkomen uit de verhuur hiervan. In plaats van de verhuuropbrengsten te sparen voor een nieuwe investering, leven we nu van dit geld. We houden iedere maand bij hoeveel we uitgeven, zodat we weten dat we ons budget niet overschrijden.”

Ronald licht toe: “Voordat je de stap waagt, moet je een bedrag bepalen waarvan je rond kunt komen om normaal te kunnen leven. Dit bedrag moet uit jouw investering terugvloeien. Daarnaast moet je natuurlijk genoeg spaargeld hebben om, in ons geval bijvoorbeeld, een boot te kopen.”

Uiteindelijk kostte het Ronald en Fleur zo’n acht jaar om de complete switch te maken van fulltime werk, naar financiële vrijheid. “Hoelang het duurt voordat iemand de stap kan wagen hangt natuurlijk af van hoe groot je droom is en hoever je wilt gaan om het te bereiken.”

Stap 4: De stap wagen
De stap gewaagd!

En dan?

Fleur en Ronald hebben zo hun droom bereikt en delen hun kennis nu met het helpen van anderen hun dromen na te jagen. “Ons doel was vrijheid en onafhankelijkheid, dat hebben we bereikt. Het is voor ons nu ook een beetje de vraag wat onze volgende droom eigenlijk is. Niet om te klagen natuurlijk, want we genieten wel heel erg van dit leven, maar we zijn ook weer te jong om de hele dag te nixen.”

Ronald: “Het hele proces hiernaartoe was ook een hele mooie weg. Het is wel gek als je het dan ineens hebt bereikt. De zijn nog aan het nadenken over onze volgende stap, maar sowieso zal het delen van onze kennis rondom financiele vrijheid daar een onderdeel van uitmaken. Veel meer mensen kunnen deze stap zetten, daar zijn we van overtuigd!”

Fleur en Ronald op de kade
Fleur en Ronald genieten nu vooral van een beetje welverdiende rust

Voorlopig geniet het stel ook van een beetje welverdiende rust en tegelijkertijd helpen zij anderen met het realiseren van financiële vrijheid. Of je nu, net als zij, met een zeilboot willen reizen of misschien een kleinere droom hebt. Een dag minder werken bijvoorbeeld. De Financial Freedom Toolkit helpt je hierbij. Je doorloopt hierin de vier stappen naar financiële vrijheid aan de hand van de templates die Ronald en Fleur zelf hebben ontwikkeld en gebruikt.

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.