Flipper: een opvouwbare lierhendel

Je kent het wel: je gaat overstag en de lierhendel zit nog in de schootlier. De manoeuvre is al ingezet en er zit niks anders op dan de lijn een aantal slagen om de lierhendel heen te slaan. Of andersom: de fokkeschoot blijft achter de lierhendel hangen tijdens de overstagmanoeuvre. Vervelend, maar niet onoverkomelijk. Je…

Door Riemer Witteveen | 20 februari 2020

De lierhendel van EasySea is in- en uitklapbaar en maakt het lieren nog eenvoudiger.

Flipper: een opvouwbare lierhendel

Door Riemer Witteveen | 20 februari 2020

Advertentie

Je kent het wel: je gaat overstag en de lierhendel zit nog in de schootlier. De manoeuvre is al ingezet en er zit niks anders op dan de lijn een aantal slagen om de lierhendel heen te slaan. Of andersom: de fokkeschoot blijft achter de lierhendel hangen tijdens de overstagmanoeuvre. Vervelend, maar niet onoverkomelijk. Je kunt natuurlijk de lierhendel uit de lier halen en nadat je de lijnen om de trommel heen hebt gelegd de hendel weer in de lier doen. Best omslachtig, vonden Francesco Fascelli (27) en Giuseppe Scotto (22), de ontwikkelaars van de ‘Flipper’, een inklapbare lierhendel.

Over de muur

In oktober 2016 voeren de heren een wedstrijd offshore. Tijdens het zeilen gaat een lierhendel over de muur, het water in. “Dit voorval was de aanzet voor ons om een lierhendel te ontwerpen die niet uit de lier gehaald hoeft te worden, maar erin kan blijven, zonder het risico te lopen om hem te verliezen tijdens het inzetten of uithalen.” Twee jaar later was het ontwerp finaal en nu is de lierhendel verkrijgbaar voor het grote publiek.

In- en uitklappen van de lierhendel is zo eenvoudig als je zou verwachten. (c) EasySea

Technische details

Volgens Fascelli en Scotto maakt de lierhendel het mogelijk om manoeuvres sneller uit te voeren omdat er geen tijd verloren gaat door een lierhendel van de ene naar de andere lier te brengen. De bevestiging is universeel en dus voor vrijwel alle gangbare lieren geschikt. De doorsnee van een ingeklapte Flipper is 14 centimeter en steekt dus bij de meeste lieren niet uit. Klap je de lierhendel uit, dan heb je een hendel van 20 centimeter. Het handvat kun je vervolgens ook nog omklappen, waardoor er een hefboom van 30 centimeter ontstaat, ideaal voor die laatste centimeters schoot. Gebruikte materiaal is 6061-aluminium en 316L roestvrijstaal en voor het handvat is ABS gebruikt, een hard soort plastic.

Prijs en beschikbaarheid

De lierhendel is online verkrijgbaar voor 149 euro en daar komen nog 5 euro aan verzendkosten overeen. Dat is niet weinig voor een lierhendel. Voor een paar tientjes heb je doorgaans al een basismodel, maar die kan uiteraard niet in- en uitklappen. Voor die prijs krijg je er wel een neopreen lierhoesje bij, een sleutelhanger, twee stickers en een handleiding. Ben jij van plan een Flipper lierhendel te bestellen? Neem dan contact met ons op. Zeilwereld is erg benieuwd naar je bevindingen. Lees ook:

Foto’s: EasySea

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.