Juryrapport kleurrijke fotowedstrijd

Eize en Klaas hebben zich weer gebogen over de vele inzendingen voor de fotowedstrijd. Deze maand was het thema 'kleur', en kleurrijk waren de foto's. Kijk snel wie de winnaar is en lees de besprekingen van andere foto's. Kun jij dat beter?

Door Klaas Wiersma | 06 november 2020

Fotowedstrijd juryrapport oktober kleur

Juryrapport kleurrijke fotowedstrijd

Door Klaas Wiersma | 06 november 2020

Advertentie

Watersportfotografen Eize en Klaas mochten zich weer buigen over een stapeltje interessante beelden. Veel kleur, ook hele mooie foto’s zonder veel kleur. De winnaar kozen ze unaniem. Maar over sommige andere beelden verschillen ze van mening.

Winnaar fotowedstrijd oktober

Twan Biemans

Winnende foto fotowedstrijd oktober geschoten door Twan Biemans.
De winnaar is de kleurrijke spinaker geschoten door Twan Biemans!

Eize: “Qua kleur de absolute winnaar, er is geen andere foto met meer kleur dan deze. Beeld viel me direct op, ik hou er wel van. Mooie gekleurde gennaker, prachtige helder blauwe lucht. In de beschrijving klinkt ‘Gewoon met mijn iPhone’ als een excuus, maar dit laat maar weer eens zien dat je niet altijd een vermogen aan apparatuur nodig hebt om een mooie foto te maken!

Klaas: “Helemaal mee eens. Een op het eerste oog eenvoudig beeld. Maar meteen een prettig beeld. Als je beter kijkt zie je dat de masttop mooi uit het centrum van het beeld is geplaatst. De kleuren knallen van het scherm zonder gekke nabewerkingseffecten.”

Dit schreef Twan zelf over zijn foto
Ik denk dan aan deze foto. Een door-de-weekse dag, eind november. Ik zeil op alleen een gennaker op de Grevelingen. In de buurt van Brouwershaven. Het is zo’n mooie najaarsdag. Koud, maar mooi weer. Kleur op mijn wangen. Ik kijk naar boven. De gennaker staat er mooi bij. Ik maak deze foto. Gewoon met mijn iPhone. Kleur in de lucht. Fantastisch.

De tweede plaatsen

Dieter de Smet

Dieter de Smet zeilde in Italië en legde zijn geankerde schip vast met een bijzondere kleurrijke achtergrond.

Dieter de Smet maakte in Italië een foto met kleurrijke achtergrond.
Een kleurrijke achtergrond in Italië

Eize: “Hier werd ik wel blij van, kan volgens mij zo in een magazine. Kleurrijke huisjes op het eiland, mooie blauwe lucht en een warme tint die het gevoel geeft van een warme (na)zomeravond. Doet je eigenlijk direct verlangen naar zo’n vakantie! Eén van mijn favorieten, maar te weinig kleur om het thema ‘Kleur’ te winnen.”

Klaas: “De compositie met het schip net naast de gekleurde huisjes is goed gemaakt. Er is zelfs nog een beetje reflectie in de zee. Toch zou een magazine de foto niet plaatsen. Dat komt door de onnatuurlijke bruintint over de hele foto. Zelfs het witste stukje van de witte romp ziet eruit alsof de boot uit een zandstorm komt. Dit kan makkelijk worden verholpen door de witbalans aan te passen. Wie z’n foto’s te ‘warm’ wil maken loopt het risico dat het beeld onrealistisch wordt. Toch een hele fijne foto!”

Jan Piet de Wal

Kleurrijke lijnen voor de fotowedstrijd van oktober
Een eenvoudig bergje lijnen door Jan Piet de Wal

Eize: “Zeker niet de eerste foto die deze deelnemer instuurt. En hopelijk niet de laatste! Hele leuke detailfoto van wat touwwerk dat over elkaar heen ligt. Goed gezien, leuk vastgelegd.”

Klaas: “Wat maken deze verweerde lijnen nou zo interessant? Ten eerste het strijklicht van een lage zon die over de lijnen heen schijnt. Dan vind ik de ene staalkabel een mooi contrast vormen met de rafelige touwen.
Bovenop de stapel ligt een blonde haar, zo hebben we vastgesteld dat de foto haarscherp is.”

Luuke Verboon

Een zonsondergang door Luuke Verboon als inzending voor de kleurrijke fotowedstrijd
De zonsondergang van Luuke Verboon

Eize: “Zonsondergang, dat hadden we wel verwacht toen we het thema ‘kleur’ bedachten. En deze spreekt me echt wel aan. Er is niet zomaar een zonsondergang geschoten (die zijn vaak best wel saai omdat er in het beeld verder niks gebeurt), maar hier is over nagedacht. Het beeld is mooi gevuld met schip, zodat het een foto is die duidelijk te maken heeft met een zeilvakantie. Mooi tussen dek en giek doorgeschoten, waarbij de mast nog mooi in beeld staat, kleur is ook prima, ik vind hem leuk!”

Klaas: “Daar ben ik het niet helemaal met je eens Eize, ik vind ‘m minder sexy. Een zonsondergang is heerlijk om naar te kijken als afsluiter van een lange actieve dag. Maar als foto is het meestal wat saai. Ik zie het meer als een ‘setting’, een mooie achtergrond voor een ander hoofdonderwerp. En dat mis ik hier. Goed we zien wel het een en ander van het schip. Maar er is geen mens in beeld of een varend bootje.
Bovendien heb ik het idee dat het beeld nogal rücksitchtslos is nabewerkt. Het is heel verleidelijk om van een gewone zonsondergang een spectaculaire te maken. Maar of het beeld daardoor fijner is om naar te kijken weet ik niet.”

Thema fotowedstrijd november

Eize en Klaas hebben weer genoten van alle ingezonden foto’s. Het is altijd lastig kiezen wie de winnaar moet worden, maar over deze winnaar hoefden ze niet lang na te denken lijkt het. Twan Biemans gaat door voor de hoofdprijs aan het einde van het jaar. Mag hij zich straks de amateur watersportfotograaf van de Zeilwereld noemen?

Wil je nu ook meedoen met deze fotowedstrijd? Dat kan nog steeds! Iedere maand bedenken de juryleden een mooi nieuw thema, voor november vonden ze het jaargetijde een mooie inhaker. ‘Herfst’ is dan dus ook het thema geworden, en daar kun je van alles mee. Denk ook hier aan die prachtige herfstkleuren, bladeren die van de boom vallen en misschien wel op je dek terecht komen of zo’n heerlijk waterig zonnetje na een fikse regenbui. Genoeg te bedenken, zolang het beeld maar die herfst bij de kijker oproept!

Hoe doe je mee?

Lees de spelregels door op deze pagina, hier zie je ook het mailadres waar je jouw foto, inclusief begeleidend verhaal, naartoe mag sturen.

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.