‘Het Fransche Gaatje’: Boek vol hilarische en vernuftige kolder

Watersportboeken zijn er genoeg te vinden. Maar soms komt er een boek voorbij dat op het oog weinig met de zeilerij te maken heeft, maar uiteindelijk een parel blijkt te zijn in je boordbieb. Het Fransche Gaatje is zo'n pareltje.

Door Riemer Witteveen | 21 september 2022

Boek Fransche Gaatje

‘Het Fransche Gaatje’: Boek vol hilarische en vernuftige kolder

Door Riemer Witteveen | 21 september 2022

Advertentie

‘Het raadsel van de wadden’ van Erskine Childers is een bloedstollend oorlogsverhaal dat zich afspeelt op het Nederlandse en Duitse Wad. Raadsels genoeg daar op ’t Wad, maar op de vraag waar al die bizarre namen nu toch vandaan komen, daar komt in die klassieker helaas geen antwoord op. Het blijft raadselachtig. De Blauwe Balg, de Meep, de Doodemanshoek en het Fransche Gaatje, het zijn bijzondere namen.

Op de HISWA te Water zie ik een boek staan. De cover herken ik niet, maar de titel ervan wel: “Het Fransche Gaatje”. Het boek is inmiddels al een jaar oud, dus hoog tijd om het eens te lezen. Hoe vaak ik langs het geultje onder de Richel gevaren ben weet ik niet, maar slecht één keer voer ik erdoor, met een trimaran. Nooit heb ik stilgestaan bij de naam ervan. Als je dat zou doen bij alle namen van het Wad, dan bezorg je jezelf een ongezonde partij slapeloze nachten.

Boek Fransche Gaatje
Chartervaart naast de Richel

Eric de Groot die stond daar wel bij stil en hoe. Met vrienden en hun kinderen aan boord werden er op Vlieland de wildste verhalen verzonnen over hoe dat ene geultje onder de Richel nu toch zijn naam heeft gekregen. Onderzoek naar waar de naam echt vandaan komt levert niets op. “Navraag bij diverse instanties, een historicus, een oud Rijkswaterstaat-man en oproepen op internet, in de krant en via via leverden een enkel antwoord,” schrijft Eric. Dus die verhalen moesten vaar verzonnen worden en dat liep een beetje uit de hand. Het resultaat is “Het Fransche Gaatje, Zeven kolderverhalen over een geul op het Wad.”

Win een exemplaar!
Speciaal voor de lezers van Zeilwereld heeft schrijver Eric de Groot een exemplaar van Het Fransche Gaatje beschikbaar gesteld. Het enige wat je moet doen om kans te maken is een kort, maar hilarisch zeilverhaal te delen van ongeveer 250 woorden. Of het echt gebeurd is mag je helemaal zelf weten. Mail je verhaal uiterlijk op zondag 23 oktober naar redactie@zeilwereld.nl en wie weet krijg jij dit leuke boekje nog vóórdat de goedheiligman in het land is in je brievenbus.

Eric de Groot Fransche Gaatje
Auteur Eric de Groot

7 verhalen, pure onzin (toch?)

Het boek boek vertelt niet één mogelijke geschiedenis, maar zeven. Zeven verhalen die je onafhankelijk van elkaar kunt lezen (met hier en daar een knipoog naar de andere verhalen). Maar ze hebben allemaal dat ene nietszeggende geultje gemeen. Vanaf het eerste verhaal nam Eric me mee de geschiedenis in. In de trein op weg van en naar kantoor haal ik steeds het boekje weer uit m’n tas. Ik vlieg door de verhalen heen en kan het niet laten zo nu en dan hardop te lachen in de spits. Ik lees verhalen over ruwe vissers die wel van een borrel ouden, zussen van Franse adel die zich op Vlieland vestigen en een bordeel beginnen, Napoleon aan het begin van zijn carrière, nieuwsgierige Franse bezetters, Vincent van Gogh die de essentie van het Wad probeert te vangen, eilandkopstukken die bij elkaar komen in een martelkelder in Leeuwarden en een heus verzetsverhaal.

Eric schrijft als die ene geschiedenisdocent die zo goed kon vertellen. Hoewel je van te voren al weet dat het kolder is, ga je er toch in mee. Je hoopt uiteindelijk dat het waar is, en dat zeven keer. Het ene verhaal is wat langer dan het andere, het ene wat simpeler en oppervlakkiger geschreven dan het andere, maar zeker de moeite waard. Je zult vrij snel je favoriet hebben. Voor Eric zelf was dat ‘Bonke’ het op een na laatste verhaal en ik denk dat ik het daar mee eens ben. Zowel ‘Bonke’ als ‘Louise’, de twee langste verhalen, verdienen wat mij betreft allebei een eigen boek van minstens 300 pagina’s.

Of je nu zeiler bent, Eilander, Fries, waddenliefhebber of gewoon zin hebt in een beetje vermaak, ‘Het Fransche Gaatje’ is een heerlijk boek van zo’n 160 pagina’s. In je eentje met lekkere borrel in een warme stoel of in de kuip, of om elkaar voor te lezen. Na een week ben je er dan doorheen als je elke avond een verhaaltje doet. Uiterst vermakelijk!

Speciale korting voor lezers van Zeilwereld

Auteur Eric de Groot heeft een mooie korting voor Zeilwereld-lezers. Bestel je twee boekjes, dan krijg je 10 euro korting én gratis verzending! Zo betaal je maar 10 euro per boekje. Gebruik hiervoor de code ZEILWERELD bij het afrekenen. Leuk om zelf te hebben en er een weg te geven, of om ze beide cadeau te doen. Ideaal nu het cadeauseizoen weer voor de deur staat. Bestellen kan op: Boekencharter.nl/reizen-boek/lezen-het-fransche-gaatje.

Lees ook

Omslagfoto: Navionics & Haags Bureau | Boekenmakers

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.