Leukste havens in Brabant

Deze maand staat de provincie Brabant centraal in onze tocht langs de Nederlandse havens. Op Instagram kun je iedere maand stemmen op jouw favoriet.

Door Redactie | 16 november 2022

Havens Brabant

Leukste havens in Brabant

Door Redactie | 16 november 2022

Advertentie

We reizen iedere maand door een van onze mooie provincies. Passanten en vaste ligplek houders raden de leukste havens aan. Deze maand reizen we door Brabant. Welke havens zijn echt een bezoekje waard volgens de lezers van Zeilwereld? 

De volgende havens Brabant worden in dit artikel genoemd, klik op de betreffende haven om direct meer te lezen:

Onze volgers op Instagram stemmen iedere maand op hun favoriet. De winnende haven krijgt een plekje op onze tijdlijn. Vorige maand werd Gemeentehaven Zierikzee verkozen tot leukste haven van Zeeland!

Jachthaven “de Vlije”. Een oase van rust.

Jachthaven “de Vlije”

Henny v Maastrigt

Henny is vaste ligplekhouder van jachthaven “de Vlije”. Deze haven bevindt zich in de Steenbergsche Vliet, een moerasgebied en een broedplaats voor veel vogels. Hij vertelt: “Vanaf de Volkerak vaar je door een sluisje. Daarna beland je in een oase van rust. Aan de Zuidzijde van de Vliet vind je jachthaven “de Vlije”. Het is een haven met schone en goede sanitaire voorzieningen. Vriendelijke en behulpzame havenmeesters. Op loopafstand en bij het sluisje bevindt zich een restaurant met terras. Loop je verder, dan kom je bij de Dintelse Gorsen. Hier kan je een prachtige rondwandeling maken in de natuur.”

Henny en Els liggen al 12 jaar in deze haven met hun Beneteau 31.1. “We liggen hier me groot genoegen. Wat ons aantrok bij deze haven is de schoonheid en rust in de directe omgeving, grenzend aan een mooi natuurgebied. s’ Morgens wakker worden met kwetterende zwaluwen op je landvasten. Het is een goed georganiseerde haven met goede sanitaire voorzieningen. Ook is de haven centraal gelegen, direct gelegen aan de Volkerak en drie kwartier varen naar de Zeeuwse wateren. Al met al een aanrader.” 

Heerlijk wakker worden in Jachthaven “de Vlije”. Foto: Henny van Maastricht

Willemstad

Amanda, van SV Fram, raad Willemstad als Brabantse haven aan.

“Gemeente Willemstad, een super tof vestingstadje met dito haven! Vriendelijke havenmeesters die meedenken en nette toiletgebouwen die regelmatig schoongemaakt worden. Aanleggen midden in het stadje aan de kade of net buiten de vestingmuren in een box. Onze zoon gaat graag op ontdekkingstocht over de vestingmuren en in de restanten van de bunkers. terwijl een wandeling rondom of door dit stadje langs het oude raadhuis, de molen en een bezoekje het Mauritshuismuseum, fort de Hel je eeuwen terug in de tijd brengt!”

Wessel Haagh raad deze haven ook aan. Hij heeft hier veel gevaren met de waterscouting vanuit Drimmelen. “Willemstad is een gezellig en schattig vestingstadje. En perfecte laatste stop richting Zeeland. Er is niets heerlijker dan vrij voor anker of aan een van de oevers aan te leggen in de Biesbosch. Het ligt een beetje aan welke boot je hebt, maar het slootje van st Jan (en de brug) mag je niet overslaan. Zelf gingen we vaak voor anker in de spijkerboor of gat van de plomp.”

Jachthaven Biesbosch

Onze lezers vergaten deze jachthaven te benoemen, maar hier op de redactie leek ons dit ook wel een waardige toevoeging. Hoewel we er allemaal nog nooit zijn geweest, staat deze wel op de ’to visit’ lijst. Daarom deden we een kleine google zoekactie en kwamen we een mooie en hele eerlijke review van de haven tegen op Tripadvisor:

RuisendRiet: “Drimmelen is een van oorsprong leuk authentiek gehucht waarvan de historie ver terug gaat. Meerdere generaties hebben we hier ligplaatsen gehad. En daarmee ook de ontwikkelingen gezien. De authenticiteit of kleinschaligheid is wel verdrongen sinds de overname van de havenverenigingen in mindere tijden door de huidige Engelse haven onderneming. Deels is geïnvesteerd in vernieuwingen die nodig waren en deels is een keur aan commerciële activiteiten en onderverhuur tot stand gekomen.”

“Daarmee is het als bedrijf wellicht winstgevender geworden maar als oorspronkelijk watersporter zie ik ook een keerzijde: parkeerproblemen, piekdruktes, massa toerisme op land en water, kreken in de Biesbosch die je beter kunt mijden door drukte van een enorme toename aan tal van verhuurbedrijfjes, etc. Als individuele ligplaatshouder zijn de voorzieningen aan de voormalige Amer zijde nooit verbeterd; parkeerplaatsen zijn beperkt voor ligplaatshouders en staan vaak vol doordat verhuurders van bootjes de hekken openzetten voor hun passanten. Verhuurders zetten hun camper op parkeerplaatsen voor eigen gebruik, terwijl het Havenreglement dit verbiedt aan gebruikers. Wij dus; die de huidige voorzieningen al eerder opgezet en betaald hebben.”

“Voor de gemiddelde passant leidt de huidige commerciële aanpak op zich tot voldoende faciliteiten en een goede haven. Of het als vooruitgang moet worden gezien voor de oorspronkelijke ligplaatshouders, dat is de vraag. Om te watersporten, varen dus, zitten die niet altijd verlegen om speeltuinen, parkeerweides, restaurants en een massa aan bootjesverhuurders. De Biesbosch zélf blijft een plaatje! De oude haven ook.”

Jachthaven Biesbosch
De Jachthaven Biesbosch. Bron: Tripadvisor

Volgende maand Overijssel

Hou onze Instagram pagina in de gaten en stem mee op jouw favoriet van Brabant. We maken later deze maand de winnaar bekend. Daarna reizen we door naar provincie Overijssel. Welke havens zou jij hier aanraden? Laat het weten in een reactie onder dit artikel, of stuur een mail naar redactie@zeilwereld.nl.

Lees meer zoals dit:

We konden geen vergelijkbare berichten vinden.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.