Leukste havens van Flevoland

Wat zijn jouw favoriete havens in Flevoland? Ik vroeg het aan onze Instagram volgers, zij reageerden volop. Ik neem je mee in de leukste reacties, en schrijf ook mijn eigen ervaring op!

Door Jeanne Bommeljé | 18 mei 2022

Havens Flevoland

Leukste havens van Flevoland

Door Jeanne Bommeljé | 18 mei 2022

Advertentie

We reizen iedere maand door een van onze mooie provincies. Passanten en vaste ligplek houders van Zeilwereld raden de leukste havens aan. Deze maand reizen we door naar Havens Flevoland. Welke havens zijn echt een bezoekje waard? 

De volgende havens in Flevoland worden in dit artikel genoemd. Klik op de betreffende haven om direct meer te lezen:

Onze volgers op Instagram stemmen iedere maand op hun favoriet. De winnende haven krijgt een plekje op onze tijdlijn. Vorige maand werd Numansdorp verkozen tot leukste haven van Zuid-Holland

Jachthaven Lelystad haven  

Ligplaatshouder: Alexandra Tromp-kok van Modus Vivendi  

Havens Flevoland - Jachthaven Lelystad Haven
Jachthaven Lelystad Haven

Alexandra ligt al sinds 2006 in de jachthaven van Lelystad Haven. Ze raad het van harte aan. De parels van Flevoland vind je binnen handbereik: “Je zit midden in het natuurgebied van de Oostvaardersplassen. Aan wal vind je mooie wandelroutes, herten, Konikpaarden en meer. Je kunt winkelen in Batavia-stad én je kunt vanaf hier makkelijk op eigen kiel naar de Markerwadden. Je kunt er ook naartoe met de Rib-experience vanuit de haven. Marker- en IJsselmeer, maar ook Amsterdam is vanaf hier makkelijk bereikbaar.” 

“In de haven hebben we erg vriendelijk personeel. De voorzieningen zijn schoon. Ze hebben niet voor niets al jarenlang de Blauw Vlag. Wij wonen hier met veel plezier!” 

De Blauwe Vlag wordt uitgereikt aan schone, veilige jachthavens. De jachthaven van Lelystad is hier duidelijk een van. 

WSV Lelystad

De vaste uitvalbasis van Nico en Marianne van Sv Aquavit

WSV Lelystad - Havens Flevoland
Jachthaven Lelystad haven van bovenaf

De volgende haven is letterlijk om de hoek. Lelystad heeft meerdere havens. Nico en Marianne raden juist de Watersportvereniging Lelystad aan. “Deze haven wordt ook wel ‘de Houtrib haven’ genoemd. Het is onze uitvalbasis, en naar alle tevredenheid. Vertrekken doe je alle richtingen op. Van Muiden tot Urk en dan Edam-Volendam, Enkhuizen en de rest van het IJsselmeer of Markermeer. Lang weekend? De Waddenzee ligt hier een dagje zeilen vandaan.”

“De haven zelf heeft een gezellige havenmeester. Een Soos die in het weekend open is met goed eten en drinken. Lekkere daghappen of een soepje. Maar ook een bittergarnituur staan op de kaart. Het wordt gerund door diverse vrijwilligers. Dus door zeilers en voor zeilers. In de passanten kom zijn de passanten welkom, maar je kunt ook gewoon naar een vrije box vragen. Op loop afstand is het grootste shoppingmall van Nederland, Batavia stad. Daar slaag je altijd. Ook onze haven heeft een blauwe vlag en alle dingen die je maar kunt bedenken. Wat dacht je van onze ‘koffie Corner’. Overdag altijd een gratis bakkie en een praatje op de banken. Zo leer je elkaar nog beter kennen. Onze haven is continu bezig te vernieuwen. Voor deze zomer staat de speeltuin op de rol. Dus vanaf de sluizen twee keer stuurboord aanhouden en je vaart zo aan het einde de gezelligheid tegemoet.” 

Marina Muiderzand

Vaste ligplaatshouders: Heidi & Mikkel van Sailing September Blue, Henk en Gina van Sails & Saltwater, en nog veel meer

Marina Muiderzand Flevoland
Marina Muiderzand bij zonsondergang

Marina Muiderzand werd niet één, niet twee, maar zes (!) keer aangeraden als leukste haven van Flevoland. 

Heidi en Mikkel liggen er al drie jaar. Ze bereiden zich voor op hun reis voor onbepaalde tijd. Ze fantaseren over de bestemmingen die ze gaan ontdekken, maar vertellen ook vol vreugde over hun vertrouwde haven: “Eigenlijk wanen wij ons altijd een beetje in Nice of Cannes. De marina is mooi aangelegd met prachtige beplanting en een mediterraans gevoel. Het is ook interessant om te volgen hoe het gebied zich heeft ontwikkeld (en nog bezig is) van een kale vlakte naar een plaats aan het water met meer en meer vertier, en een skyline die vanuit de verte te zien is.”

Het Markermeer kennen ze onderhand op hun duim: “Marina Muiderzand is een prachtige plek direct aan het Markermeer. Het is heel centraal gelegen. Amsterdam, Hoorn, Marken, Volendam, de Markerwadden en andere mooie plekken zijn goed en makkelijk bereikbaar.”

Henk en Gina van Sails and Salt water zijn ook fan van Marina Muiderzand. Ze liggen er al twee jaar als vaste ligplaatshouders, en dat komt voornamelijk door de sfeer: “We hebben aardige en hulpvaardige havenmeesters. De buur-boten zijn ook erg behulpzaam. We helpen elkaar en lenen vaak elkaars gereedschap. Het is verder een fijne grote haven. Er is veel ruimte zowel in de box als erbuiten. Het sanitair is bovendien keurig. We hebben altijd schone wc’s en zelfs tweepersoons douches.” 

Alles wat je nodig hebt is hier binnen handbereik: “Om de hoek hebben we een zeilmaker, restaurants, george kniest, strand, supermarkt, en zelfs verhuur van sups of kleine zeilboten.” 

Als laatst nog een belangrijk detail over Marina Muiderzand: “Er is ook een doggypool. Een speciaal stukje waar de honden even los kunnen lopen en zwemmen, met gratis poepzakjes.” Voor ieder wat wils! 

Haven Marker Wadden

Passanten: Jeanne en Bram van Sailing Cutty Sark 

Marker Wadden
Marker Wadden op een knusse, regenachtige dag

Deze haven werd al eerder genoemd in dit artikel als leuke plek om heen te zeilen. Het is ook nog eens een leuke plek om te overnachten. De haven van de Marker Wadden wordt van harte aangeraden als een van de leukste havens van Flevoland. Bram en ik gingen erheen met onze Cutty Sark en vinden dat deze haven eigenlijk niet kan ontbreken in deze lijst.

Mijn collega van Zeilwereld had mij al in geur en kleur vertelt over dit geweldige eiland. De Marker Wadden werd beschreven als een bucketlist bestemming die je moet bezoeken. Het weekend dat ik er met mijn vriend heen ging verdween de zon helaas achter de wolken. Niet veel later volgde de regen. Als verzopen katjes kwamen we aan in de haven. Zelfs op een regenachtige dag moest je geluk hebben met een plekje voor je zeilboot. Zeilschip Abel Tasman was net vertrokken. Wij mochten op de plek liggen van deze klipper, op de voorwaarde dat wij de volgende ochtend op tijd zouden vertrekken. Onze boot, Cutty Sark, mag dan wel naar een grote klipper zijn vernoemd, maar zo groot zijn wij niet. We vonden het een goede deal!

Ik heb enorm genoten van de Marker Wadden, zelfs al hadden we pech met het weer. Het is een prachtig robuust natuurgebied. Je kan er een lange wandeling maken door de duinen, over bruggetjes en zand paden. Het is een paradijs voor vogels, je kijkt je ogen uit. Zelfs met een volle haven, bevonden we ons op een super relaxed en rustig eiland.

De sfeer op de steiger was gemoedelijk. De meeste zaten buiten onder een regen-tent. De onze hing scheef, maar het gezellige gekletter van de regen maakte alles goed. Ik kan niet wachten om het eiland nog een keer te bezoeken van de zomer. Misschien dit keer met zonnig weer.

WSV de Blocq van Kuffeler

Vaste ligplaatshouder Chris Vos van Zeiljacht Tilikum

Blocq van Kuffeler Havens Flevoland
WSV de Blocq van Kuffeler

Als ligplaatshouder in de haven van de Blocq van Kuffeler aan de Oostvaardersdijk, wil Chris graag deze haven aanbevelen. “Het is een verenigingshaven, die door enthousiaste leden wordt gerund en een hele levendige en kleinschalige sfeer heeft. Direct aan het Markermeer gelegen en grenzend aan het natuurgebied Wilgenbos – met iets verderop de Oostvaardersplas  – is de ligging gunstig voor wandelingen en zeiltochten. Of voor fietstochten met de gratis beschikbare fietsen. Het douches en sanitair gebouw is net geheel vernieuwd. Van harte aanbevolen, ik lig er al jaren met erg veel plezier.

Volgende maand Groningen

Houd onze Instagram en Facebook pagina in de gaten en stem mee op jouw favoriet van Havens Flevoland. We maken later deze maand de winnaar bekend. Daarna reizen we door naar provincie Groningen. Welke havens zou jij hier aanraden? Laat het weten in een reactie onder dit artikel, of stuur een mail naar redactie@zeilwereld.nl 

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.