Leukste havens van Friesland

Deze maand staat provincie Friesland centraal in onze tocht langs de Nederlandse havens. Op Instagram kun je iedere maand stemmen op jouw favoriet.

Door Redactie | 01 maart 2023

Havens Friesland

Leukste havens van Friesland

Door Redactie | 01 maart 2023

Advertentie

We reizen iedere maand door een van onze mooie provincies. Passanten en vaste ligplek houders van Zeilwereld raden de leukste havens aan. Deze maand reizen we door Friesland. Welke havens zijn echt een bezoekje waard? 

De volgende havens in Friesland worden in dit artikel genoemd, klik op de betreffende haven om direct meer te lezen:

Onze volgers op Instagram stemmen iedere maand op hun favoriet. De winnende haven krijgt een plekje op onze tijdlijn. Vorige maand werd de binnenhaven van Hoorn verkozen tot leukste haven van Noord-Holland!

Vlieland

Genomineerd door passant Elmer en passant Rudmer

De Jachthaven van Vlieland waar jaarlijks duizenden gasten komen.
Credits: Jachthaven Vlieland

Er is altijd iets te beleven in de haven van Vlieland. Er zijn verschillende restaurants en cafés waar je kunt genieten van een hapje en een drankje terwijl je uitkijkt over het water. De beste plek om te zitten is op het terras van De Dining, waar je uitkijkt op de havenmond. Elmer legt uit waarom:

“Door de wat uitdagende havenmond, afhankelijk van tij en wind, voelt het een heel klein beetje alsof je bij de beste zeilers van de wereld hoort als je binnen bent. De waddeneilanden zijn altijd geweldig. Vlieland is minder druk dan Terschelling, heeft goeie faciliteiten en is gezellig.”

Passant Rudmer vult aan: “Je kunt zo vanuit de haven het strand op lopen. ’s Ochtends kan je verse broodjes halen aan de haven, en je bent op loopafstand van het dorp.”

De jachthaven van Vlieland. Credits: Stijn Krale

Pikmeerhaven in Grou

Genomineerd door passant Gerard Slump

De Pikmeerhaven is een populaire jachthaven in Grou, een klein stadje in Friesland. De haven ligt aan het Pikmeer, een groot meer dat bekend staat om zijn mooie wateren en prachtige omgeving. De haven heeft ruim 200 ligplaatsen en is het hele jaar door geopend voor watersportliefhebbers.

Het is een gezellige haven met een ontspannen sfeer. De haven heeft ook goede voorzieningen, zoals douches, toiletten en een wasserette. Daarnaast is er een gezellig café-restaurant waar je kunt genieten van een hapje en een drankje. Passant Gerard vult aan: “Bij ‘Het Theehuis’ kan je goed eten op een mooi overdekt terras aan het water. Bij slecht weer is het binnen ook gezellig! De haven is op loopafstand van het dorp, waar je ook goed kunt eten.”

In de omgeving van de Pikmeerhaven is genoeg te zien en te doen. Grou is een gezellig stadje met een rijke geschiedenis en cultuur. Zo kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het Fries Scheepvaartmuseum of de historische kerktoren beklimmen voor een prachtig uitzicht over de omgeving. In de zomer zijn er ook veel feesten en natuurlijk skutsjesilen te volgen.

De Pikmeerhaven is daarnaast ook een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de Friese meren. Vanuit hier kun je bijvoorbeeld mooie vaartochten maken richting het Sneekermeer of het Tjeukemeer.

Jachthaven Sneekerhof

Genomineerd door vaste ligplaatshouder Karin

De kernbegrippen rust, ruimte en natuur staan centraal in jachthaven Sneekerhof. Voor kinderen is er altijd veel ruimte om te spelen.
Credits: Thomas Vaer

Sneekerhof is onze thuishaven. Het is een mooie haven net achter het Sneekermeer. Het ligt in een “kom” dus lekker in de luwte. Er hangen hangmatten om heerlijk in te relaxen en er is een mooi sanitair gebouw. In de zomermaanden zijn er een tal aan activiteiten voor de kinderen. En niet te vergeten: het Slûske, de gezellige eet gelegenheid met terras aan het water. Er vaart een zonnepont heen en weer tussen de haven en het Kameleondorp Terherne. Verder staat er een trampoline en een speelhut voor de kinderen, en er is een groot afgebakend voetbalveld.

Ook is er een mooie gelegenheid te wandelen en te fietsen naast het mooie Sneekermeer. Met een bijna autovrije route kun je makkelijk op de fiets in Sneek komen. Kortom voor ieder wat wils.”

Passantenhaven Langweer

Genomineerd door passant Karin

“Onze vakantie is niet compleet als we deze haven niet aan gedaan hebben. Langweer is een hele fijne passantenhaven. Met enorm veel vertier voor kinderen. Speeltoestellen een supermarkt op loop afstand. Veel gelegenheid om te zwemmen. Het heeft achter de haven een strandje. Mooi uitzicht over het water. Kinderen kunnen hier o.a. knutselen in het “blauwe huisje” op het strand. Ik heb begrepen dat het dit seizoen dit weer in handen is van de havenmeester. Sanitair is ook weer keurig geregeld en je loopt zo het gezellige maar kleine dorpje in waar je lekker kunt eten een terrasje kunt pakken. Ook is er in het zomerseizoen een heel programma samengesteld. Van circus tot zang en nog veel meer.”

De Drijfveer

Vaste ligplaatshouders Juul en Bernard Smi

De Drijfveer
Credits: Jachthaven Drijfveer

De Drijfveer met z’n prachtige terras van de Koken in Akkrum is voor mij de fijnste jachthaven van Friesland. Ontzettend aardig personeel met veel gevoel voor service, een mooie, goed onderhouden verhuurfloot van Valken, kajuitzeiljachten en sloepen. Veel plaatsen voor passanten en zo’n 450 vaste ligplaatsen. Met daarnaast de mogelijkheid om er met de camper, caravan of tent te staan.”

De camperstrook op rechts en aan de linkerkant de haven!
Credits: Jachthaven Drijfveer

“Kortom een full service bedrijf met het dorp met een heel leuk winkel- en horecabestand op loopafstand. In Akkrum stopt ook de trein, dus ook voor mensen die met het openbaar vervoer willen komen, goed bereikbaar. Na 40 jaar een vaste ligplaats te hebben gehad in deze haven durf ik deze zonder aarzelen aan te bevelen.”

Haven Lemmer

Genomineerd door passant Rudmer Schuurmans

De binnenhaven van Lemmer op een zomerse dag

Het is een plek die je zeker niet mag missen tijdens een bezoek aan Friesland: de haven van Lemmer. Het is altijd leuk om de haven binnen te varen en te worden begroet door de pittoreske omgeving, de historische schepen en de drukte van andere boten en passanten. Maar de allerleukste begroeting is van de brugwachter die de sluis bediend. Om te betalen krijg je een houten klompje aan een hengel toegereikt: een traditie die door bezoekers zeer wordt gewaardeerd.

Het is een heerlijke plek om te ontspannen en te genieten van de levendige sfeer van het stadje. Passant Rudmer Schuurmand bevestigd hoe leuk de haven is: “De binnenstad van Lemmer is omringd door restaurants en gezelligheid. Je kunt zo vanuit je boot het terras opstappen, en als je geluk hebt is er live muziek.”

Passantenhaven Terschelling

Genomineerd door passant Rudmer Schuurmans

Luchtfoto van de haven van Terschelling.
Credits: Meneer Veeneman van Fantastiko

De haven van Terschelling is mooi gelegen op loopafstand van West. Het is een compleet andere wereld. De natuur om je heen is alleen te vinden op een waddeneiland, en de sfeer is altijd goed.”

Vanuit de haven kun je gemakkelijk het eiland verkennen. Zo kun je bijvoorbeeld prachtige wandel- en fietstochten maken door de duinen, langs de kust of door de sfeervolle dorpjes. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten te doen, zoals paardrijden op het strand, blokarten of wadlopen.

Rudmer is opgegroeid in Friesland, en heeft altijd op verschillende boten rondgevaren. De oplettende lezer merkt misschien dat hij een heleboel havens aanraadt. Hij heeft niet 1 favoriete haven in Friesland, maar een hele lijst. Hier volgen kort de rest van zijn aanbevelingen:

  • Aan het IJsselmeer vind je de verenigingshaven van Makkum. De haven heeft een top sfeer en je ziet alle boten die Makkum in en uit gaan voorbij komen. Eetgelegenheden en strand zijn op loopafstand en de haven is erg betaalbaar.
  • De binnenstad van Workum heeft twee kleine haventjes erbij gekregen in de afgelopen jaren. Vanuit die havens loop je zo het stadje in met vele restaurants en winkels. Er is altijd iets te doen.
  • Dan de binnenwateren van Friesland, in Heeg, lig je aan de rand van het dorp met uitzicht over het meer. Er zijn moderne faciliteiten en ook hier loop je zo een watersport dorp in met alle mogelijkheden tot vermaak en restaurants in de buurt.
  • Dan tot slot nog de Prinsen tuin van Leeuwarden, in het hart van de stad, in een park omgeven door bomen. Een van de mooiste havens van Friesland. De stad en alle restaurants op loopafstand.

Volgende maand Limburg

Hou onze Instagram pagina in de gaten en stem mee op jouw favoriet van Friesland. We maken later deze maand de winnaar bekend. Daarna reizen we door naar provincie Limburg. Welke havens raad jij hier aan? Laat het weten in een reactie onder dit artikel, of stuur een mail naar redactie@zeilwereld.nl.

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.