Leukste havens in Limburg

Deze maand staat de provincie Limburg centraal in onze tocht langs de Nederlandse havens. Op Instagram kun je iedere maand stemmen op jouw favoriet.

Door Femke van Straten | 05 april 2023

Omslagfoto website havens limburg

Leukste havens in Limburg

Door Femke van Straten | 05 april 2023

Advertentie

We reizen iedere maand door een van onze mooie provincies. Passanten en vaste ligplek houders van Zeilwereld raden de leukste havens aan. Deze maand reizen we door Limburg. Welke havens zijn echt een bezoekje waard? 

De volgende havens in Limburg worden in dit artikel genoemd, klik op de betreffende haven om direct meer te lezen:

Onze volgers op Instagram stemmen iedere maand op hun favoriet. De winnende haven krijgt een plekje op onze tijdlijn. Vorige maand werd jachthaven de Drijfveer in Akkrum verkozen tot leukste haven van Friesland!

Bij Limburg denk je misschien niet meteen aan veel water om op te zeilen maar niets is minder waar. Op de grens van Belgisch en Nederlands Limburg ligt het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland (én België): de Maasplassen, ontstaan door de grindwinning vanaf de 2e wereldoorlog, tussen Maaseik (B) en Beesel (NL). Meer dan 3000 hectare grote en kleine plassen liggen aaneengeschakeld met de Maas. Het gebied is vanwege zijn diversiteit een waar mekka voor iedere watersportliefhebber. Je vindt er mooie dagstranden, hippe beachclubs en door de vele faciliteiten kun je er naast zeilen ook goed surfen, duiken, kanoën of suppen.

Varen op de grote rivieren zoals de Maas is natuurlijk wel even wat anders als op een uitgestrekt meer. Toch is het varen op de grote rivieren fantastisch. Ze meanderen door Nederland en je komt de mooiste landschappen tegen. Let wel even op de beroepsvaart die soms sneller vaart dan je denkt!

Jachthaven de Driesen Mookerplas

Vaste ligplaatshouders Jan en Anita Grave 

Havens Limburg Mookerplas
Jachthaven de Driesen aan de Mookerplas

In het uiterste noorden van Limburg vinden we aan de Mookerplas Jachthaven De Driesen. “Als je aankomt staat havenmeester Ben Röring klaar op de steiger om je landvasten aan te pakken. Hij geeft je een mooi plekje en hij doet echt zijn beste om iedereen een prettig verblijf te verzorgen. Alle voorzieningen zijn in jachthaven de Driesen aanwezig inclusief een geweldig restaurant met een fantastisch uitzicht over de Mookerplas. Voor ons één van de mooiste plekjes van Nederland. Je waant je in het buitenland met het uitzicht op strandjes en het glasheldere water. Er is een jeu de boules baan om een balletje te gooien en de Mookerheide is op slechts 5 minuten lopen.” Jan en Anita willen hier nooit meer weg en dat snappen wij wel!

Jachthaven Leukermeer

Passanten Familie Grave

Mookerplas kinderen havens Limburg
De kinderen op weg naar het zwembad.

Het Leukermeer is in 1965-1966 ontstaan door zandafgraving ten behoeve van de betonindustrie. Het is een 80 ha. grote recreatieplas. Via de voorhaven is het Leukermeer vanaf de Maas bereikbaar. Jachthaven Leukermeer ligt tegen de rand van het prachtige natuurgebied Nationaal Park De Maasduinen. De Maasduinen vormt de langste rivierduinengordel van Nederland en wordt omsloten door de Maas en de Duitse grens. De duinen van de Maas worden ook de paraboolduinen genoemd, omdat ze een hoefijzervorm hebben. 

Jachthaven Leukermeer hoort bij een 5-sterren vakantiepark. Er is van alles te doen om er een complete watersportvakantie door te brengen want als ligplaatshouder en als passant mag je gebruik maken van alle luxe faciliteiten die dit park te bieden heeft.  

“ De haven is ruim, nieuw en geweldig goed onderhouden. Erg leuk voor een gezin met kinderen is de combinatie van de jachthaven en het vakantiepark. De kinderen kunnen zwemmen in het binnen- of buitenzwembad, je kunt een balletje slaan op de tennisbaan maar er zijn ook strandjes, een beachclub en kinderanimatie. Wij hebben er genoten met de kinderen!” De familie Grave nomineerde Jachthaven Leukermeer omdat er zo lekker veel te doen is, voor ouders met kinderen is dat tijdens de vakantie echt heerlijk.

Thorner Zeilclub

Sailablity team Lauran Trimbach 

Dicht tegen de grens met België ligt de Thorner Zeilclub. De afgelopen jaren is de vereniging gegroeid naar ongeveer 200 leden. De haven ligt, zoals de naam al doet vermoeden, in Thorn midden in de natuur.

De Thorner Zeilclub is een verbintenis aangegaan met Sailability Nederland, een internationale organisatie die het zeilen voor gehandicapten mogelijk maakt.

Lauren Trimbach zet zich bij de Thorner Zeilclub voor het gehandicapten zeilen.

“We varen met een- en tweepersoons boten, die onzinkbaar zijn, niet kunnen omslaan en met een joystick bestuurd worden, zodat men er zelfstandig op uit kan trekken, of met een maatje. We varen vanaf een aangepaste steiger waar men met de auto komen kan, de rolstoel achtergelaten kan worden en waar een tillift aanwezig is om de mensen in en uit de boten te helpen. Ik vind het geweldig dat we zo toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. We zijn ook een knusse haven met 

een fantastisch uitzicht op het vaarwater.”  Uiteraard is iedereen welkom bij de Thorner Zeilclub mensen met en zonder beperking!

Roermondse Roei- en zeilvereniging Maas en Roer

Deelnemer wedstrijden Thies de Groot

De jachthaven van de Roermondse Roei- en Zeilvereniging Maas en Roer ligt op het op het schiereiland Hatenboer, in Roermond. In deze idyllische omgeving kun je uitstekend tot rust komen en de haven is van alle gemakken voorzien. Er is plaats voor ongeveer 400 schepen. Er zijn twee kranen en voor de kleinere bootjes is voorzien in ruim 100 jollenplaatsen op de wal, vlak naast trailerhellingen en optuigsteigers. 

De Roermondse roei- en Zeilvereniging Maas en Roer heeft een heel actief wedstrijdteam wat jaarlijks zowel clubwedstrijden voor open boten maar ook voor kajuitjachten organiseert. Daarnaast organiseert het wedstrijdteam van de Roermondse Roei- en Zeilvereniging in september het Open Nederlands Kampioenschap Yngling en het ONK H-boot.

“Ik ben er maar een paar keer geweest maar het is altijd erg leuk om mee te doen aan de wedstrijden bij Maas en Roer. De faciliteiten zijn perfect en je mag zelfs gratis op het haventerrein kamperen. Het wedstrijdwater is overzichtelijk en soms ook wat verraderlijk wat het wel uitdagend maakt. Na de wedstrijden komt iedereen in het clubhuis voor een hapje en een drankje, echt heel gezellig. Ik kom hier graag.” Thies de Groot nomineerde deze verenigingshaven vooral om het gastvrije karakter tijdens de diverse wedstrijden die er georganiseerd worden. Het is dat Roermond zo ver rijden is voor de redactie van Zeilwereld anders waren wij er vast ook vaker te vinden!

Volgende maand Gelderland

Hou onze Instagram pagina in de gaten en stem mee op jouw favoriet van Limburg. We maken later deze maand de winnaar bekend. Daarna reizen we door naar provincie Gelderland. Welke havens zou jij hier aanraden? Laat het weten in een reactie onder dit artikel, of stuur een mail naar redactie@zeilwereld.nl 

Lees meer zoals dit:

We konden geen vergelijkbare berichten vinden.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.