Hendri en Rieneke Beekman in de spotlight

Al ruim 50 jaar samen genieten van het water, het zeilen en bovenal elkaar. Hendri en Rieneke Beekman kunnen er geen genoeg van krijgen. Zelfs de kinderen en kleinkinderen genieten met ze mee. Ouders van een echt zeilgezin aan het woord in de spotlight!

Door Redactie | 01 december 2021

Hendri en Rieneke Beekman

Hendri en Rieneke Beekman in de spotlight

Door Redactie | 01 december 2021

Advertentie

Al vijftig jaar varen Hendri en Rieneke Beekman samen. Ze begonnen destijds met een klein open bootje, bouwden hun eigen boot en tegenwoordig zijn ze de trotse eigenaren van The Blue Wave, een Hanse 342. Hun passie hebben ze niet alleen overgebracht op hun twee zoons, maar ook de kleinkinderen zijn erg verknocht aan de boot. Lees het verhaal van dit prachtige stel en hoe het vijftig jaar geleden begon.

Hoe oud waren jullie toen jullie voor het eerste besefte dat zeilen echt jullie passie zou gaan worden en waarom?

“Ons zeilersleventje zijn we ruim 50 jaar geleden, begonnen met een open boot, een Polywood. Een mooi bootje met een polyester romp en een houten opbouw. We lagen in het dorpje Dwarsgracht, waar we een mooi (lig)plekje kregen naast de plaatselijke kruidenier. Moesten we eerst het bruggetje afbreken voordat we konden gaan zeilen op het Giethoornse meer. Daar hebben we de basis gelegd voor ons verdere zeilersbestaan.”

“Mijn jongensdroom, vanaf een jaar of twaalf,  was altijd om zelf een bootje te bouwen en daarmee te gaan zeilen. Tijdens mijn dienstplicht bij de Koninklijke Marine kreeg ik de gelegenheid om het zeilen te leren in Vrijheid jachtjes, we betaalden daarvoor 50 cent per halve dag en een bootsman stond op de steiger te kijken of alles wel goed ging”, vertelt Hendri.

Helaas was er geen bruikbare foto in het archief van hun Sea Wych dus gebruikten we deze foto ter illustratie.

Wat voor boot hebben jullie en is dit jullie droomschip?

“Dat zelf bouwen is er wel van gekomen. In 1977 kochten we een casco in Engeland, een Sea Wych 19. We haalden deze zelf op en brachten hem op de trailer naar Nederland. We hebben veel plezier gehad met het (af)bouwen. Het was een leuk bootje met een toiletje en keukentje. Zelfs nog slaapplaatsen voor 4 personen. Maar het werd al snel een beetje te krap.”

“De volgende boot werd een Albin Vega die we in 1978 kochten en waar we enorm veel plezier aan beleefden. We werden lid van De Kring van Vegazeilers, een hechte club. We leerden veel van de andere leden en we hebben er hechte vriendschappen opgedaan. Sommige vriendschappen zijn tot op de dag van vandaag nog in tact. We gingen in die tijd ook steeds meer het grote water op, IJsselmeer, Waddenzee en tochten naar de Oostzee.”

“Een tussenstap was een Taling 30 ook een fijne boot, maar onze kinderen vonden snelheid ook wel heel belangrijk, en uiteindelijk kwamen we bij onze huidige boot een Hanse 342 die we in 2005 kochten. Een fijn en snel schip. Het schip is met name door de keerfok heel gemakkelijk te varen en heeft daarnaast een prima praktische ruimte.”

The Blue Wave vaart de haven van Medemblik uit met Hendri aan het roer.

Welke aanpassing zouden jullie graag nog doen aan de boot?

“Het schip werd nieuw gekocht en behoefde echt geen aanpassingen. We hebben wel de nodige apparatuur en de elektronische navigatiemiddelen aangeschaft.”

Wat is de naam van de boot, en heeft deze nog een speciale betekenis?

“De naam van de boot is ‘The Blue Wave‘ een verwijzing naar de blauwe golf die in de zeilvoering van de Hanse wordt gebruikt.”

“Onze vorige boten heetten allemaal The Lively Loon, een prachtige watervogel die je op de Canadese meren tegenkomt en waarvan er maar één paartje op het meer aanwezig.”

Hoeveel dagen per jaar zijn jullie aan boord?

“Heel veel weekenden en de vakanties en als we er geen gebruik van maken dan zorgen de kinderen ervoor dat de boot wel in beweging blijft. Onze oudste zoon met zijn vrouw en twee kinderen gaan er graag mee op vakantie op het IJsselmeer en naar de Wadden. Onze jongste zoon heeft sinds kort een vriendin die het zeilen nog wat moet leren, maar ook zij gebruiken de boot regelmatig. Per jaar wordt er een afstand afgelegd van circa 1500 mijl.”

The Blue Wave onder zeil

Wat is jullie allermooiste ankerplek of haven waar jullie zijn geweest en waarom is deze plek zo bijgebleven?

“In de Deense archipel, in Horuphav, een schitterende plek nabij Sonderborg.”

“Maar in Nederland uiteraard ook onze eigen Compagnieshaven, een goede uitvalsbasis om  veel plekken in één dag te bereiken. Bovendien is Enkhuizen een fijne stad met veel bezienswaardigheden.”

Wat is het mooiste vaargebied waar jullie ooit hebben gevaren?

“Ons mooiste vaargebied blijft toch de Oostzee en de laatste jaren veel aan de Noordduitse kust.”

Hebben jullie nog plannen voor een droomreis? 

“We zijn inmiddels de 75 jaar gepasseerd en het einde van ons zeilersleventje komt in zicht. Toch hebben we voor het komende jaar nog wel een wens om een lange reis te maken, wederom naar de Oostzee. Als dit niet mogelijk is dan vinden we Nederland altijd nog een prachtig watersportland. Zo hebben we dit jaar de Markerwadden ontdekt en je waant je echt op de waddeneilanden.”

Hebben jullie nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

“Het is niet echt een tip, maar in de loop der jaren is onze boot een echte familieboot geworden. De kinderen en kleinkinderen genieten er ook enorm van, waardoor wij er ook weer nog meer plezier aan beleven.”

Hendri en Rieneke genieten na 50 jaar nog altijd samen aan boord

Net als Hendri en Rieneke Beekman een keer in de spotlight staan?

Ben jij net als Hendri en Rieneke gek op zeilen en wil je ook eens op deze plek in de spotlight staan? Of ken je een zeiler die best een in de spotlight mag komen? Neem contact op met redactie@zeilwereld.nl, of vul het formulier onder deze link in.

Andere spotlight artikelen lezen op Zeilwereld? Kijk op deze pagina!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.