Fotowedstrijd: De herfst foto van november

Juryleden Klaas Wiersma en Eize Hoekstra hebben zich weer gebogen over de vele inzendingen in november. Het thema was een herfst foto, daar werd volop op gereageerd. Lees hieronder het juryrapport!

Door Klaas Wiersma | 11 december 2020

Winnaar fotowedstrijd november thema herfst

Fotowedstrijd: De herfst foto van november

Door Klaas Wiersma | 11 december 2020

Advertentie

Bij het thema ‘Herfst’ hebben we een aantal mooie beelden binnengekregen. Toch blijkt het lastig om de herfst op het water vast te leggen. Dat is meer een landdingetje. Maar we hebben de beste herfst foto gekozen, inclusief natuurlijk ook weer enkele andere foto’s die dichtbij de hoofdprijs kwamen.

Marchien Klappe

De herfst foto van november
Marchien Klappe maakte deze mooie herfstige foto. Hiermee wint zij de wedstrijd van november.

Klaas: “De foto waar ik heel vrolijk van word is die van Marchien Klappe met de windmolen. Het leuke was dat we nog een foto binnenkregen van hetzelfde moment, die is van Noor Klappe. Beide zagen de reflectie van de molen in het spiegelgladde water. Het grote verschil is dat Noor fotografeert vanaf het voordek en alleen de boeg in beeld heeft, terwijl de foto van Marchien vanuit de kuip is genomen en daarmee een schoot, een zeiler, zeilen en de boeg aan het shot toevoegt. Die laatste elementen maken de foto een stuk interessanter om naar te kijken. Het beeld heeft meerdere lagen en vertelt een verhaal. Je oog wordt langs bekende elementen naar het bijzondere in het beeld, de molen en zijn reflectie, geleid, wat een goed gevoel geeft.”

“De compositie van Noor is wat cleaner. Je ziet meer water en minder boot. De reflectie van de lucht in het water geeft een mooi effect. Qua compositie is het jammer dat de molen precies in het midden staat. Iets uit het centrum zou een spannender beeld opleveren.”

“Beide foto’s zijn tegenlichtopnames, situaties die wat meer vragen van de fotograaf en de camera. Vooral de foto van Noor is erg donker uitgevallen. De gebruikte filter-effecten doen het goed en zijn net niet storend.”

De herfst foto van Noor Klappe

Eize: “Leuke van deze twee foto’s vond ik dat je heel mooi kunt zien dat wanneer twee mensen in dezelfde situatie zitten dat toch twee behoorlijk verschillende beelden kan opleveren, afhankelijk van hoe men de situatie zelf ziet en de keuzes die vervolgens worden gemaakt. Ik ben het met Klaas eens dat de foto van Marchien veel meer een verhaal vertelt dan die van Noor. De foto van Noor is inderdaad een stuk donkerder, maar daardoor vind ik de kleuren van de lucht wel veel mooier. De rest wordt dan inderdaad veel donkerder, en daarmee zien we direct een belangrijke keuze die je als fotograaf vaak moet maken.”

Runners up

Joris Veltkamp stuurde deze Schokker in

Klaas: “De kleine Schokker van Joris Veltkamp is een mooi herfstachtig beeld. Zoals Joris zelf zegt, de zeilen doen denken aan rode boomblaadjes. Het herfstachtige blijkt ook uit de kale struiken op de wal. Het baken is een interessant element op de foto. Het is mooi dat de horizon zich op 1/3 vanaf de onderkant van het beeld bevindt. Helaas is het hoofdonderwerp, de boot, precies in het midden van de foto gesitueerd, een gemiste kans. Het beeld zou veel sterker zijn als de schokker zich ook op 1/3 vanaf de zijkant van de foto zou bevinden. Bijsnijden en een groot deel van de rechterkant van de foto afknippen had ook gekund (en kan nog steeds).

Eize: “Helemaal met je eens Klaas. Door de camera een beetje naar links te draaien was een veel sterker beeld ontstaan. Met bijsnijden zal een deel van de best wel mooie lucht verdwijnen, een klein offer voor een betere compositie.”

“Het is heel erg leerzaam om een foto die je hebt gemaakt op verschillende manieren bij te snijden en zo met de compositie te spelen. Je zult zien dat de compositie een hele grote invloed heeft op hoe je een beeld ervaart. Vergeet daarbij niet je originele beeld te bewaren, want je wilt natuurlijk niets kwijtraken!”

Mooie wolken-formatie door Alex Phaff

Klaas: “Alex Phaff zeilde in het naseizoen over het IJsselmeer en wist deze mooie wolken-formatie vast te leggen. Een typisch beeld voor het wat koudere naseizoen. Een leuke toevoeging is natuurlijk dat het zilveren randje van de zon wordt gereflecteerd in het raam van de kajuit.”

Eize: “De reflectie in het zijraam is inderdaad een mooi detail. Wat mij ook opviel was dat de reling strak langs de horizon ligt. Het lijkt erop dat dat bewust is gedaan, voor toeval is het te strak.”

“Ik vind de lucht heel mooi, maar wellicht had de wolkenpartij met een beetje nabewerking nog net een beetje indrukwekkender gemaakt kunnen worden.”

Klaas: “Wat mij wel een beetje stoort zijn de stootkussens aan dek. Voor een mooie foto berg je die op in de bakskist. Ik lees dat Alex zijn boot solo zeilt. Maar ook een solozeiler kan prima even een paar keer op en neer lopen. Tenminste, wel als je mooie foto’s wilt maken.”

Eize: “Prachtig, dit is niet de eerste keer dat ik je over stootkussens hoor! Laten we er maar een tip van maken: Zorg dat de stootkussens uit beeld zijn!”

Thema december: 2020

Voor december heeft de jury een mooi afsluitend thema bedacht. Stuur jouw mooiste foto van dit jaar in, inclusief toelichting. Geen specifiek thema dus dit keer, maar je foto moet wel dit jaar gemaakt zijn, en uiteraard iets met zeilen te maken hebben!

Lees hier meer over de fotowedstrijd en stuur jouw foto naar: redactie@zeilwereld.nl.

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.