HISWA te Water 2023: Dit zijn de boten

Dit zijn de zeilboten die je kunt zien op de HISWA te Water 2023. Of je nu op zoek bent naar iets nieuws, of je gewoon lekker wilt vergapen aan al het moois, het kan allemaal.

Door Riemer Witteveen | 23 augustus 2023

Arcona 50

HISWA te Water 2023: Dit zijn de boten

Door Riemer Witteveen | 23 augustus 2023

Advertentie

Lekker struinen over de steigers in Lelystad en wegdromen bij al die nieuwe boten, welke zeiler heeft daar geen vrije middag voor over? Sommige boten heb je wellicht al een keer gezien (of over gelezen in Zeilwereld), maar er is ook genoeg nieuws te vinden. Of je nu op zoek bent naar je volgende boot, ideeën op wilt doen voor je eigen boot, of je jezelf gewoon vol verbazing wilt vergapen aan al het moois, de HISWA te Water is dé uitgelezen plek.

Arcona: Snelle Zweden

Vorig jaar waren er geen Arcona’s te vinden in Lelystad, dit jaar gelukkig wel! Vooral de nieuwe Arcona 50 is een echte blikvanger die de show wel eens kon gaan stelen. Als de Deense Niels Jeppesen aan het ontwerpen slaat, dan kun je er donder op zeggen dat er een rappe boot op papier komt. De naam Jeppesen is bijna synoniem voor X-Yachts, waar de Deen oprichter van is en vele boten voor tekende. De nieuwe Arcona 50 is dan wel geen X, maar als je naar het ontwerp kijkt, dan zou je dat niet zomaar zeggen. Zelfs het (inmiddels) typische X-raampje voorop de kajuitopbouw is overgenomen. Gevalletje Copy-Paste? Erg vinden we het niet, maar of het nu typisch Arcona is, nou nee. Goed, eerlijk is eerlijk, het ontwerp is niet van Jeppesen alleen. Hij tekende de Arcona 50 samen met Ariadna Pons-Forn, met wie hij al eerder samenwerkte bij X-Yachts.

De Arcona 385 is een vernieuwende opvolger van de populaire Arcona 380. De Arcona 435 kwam in 2018 op de markt en won al de European Yacht of the Year in 2019. Degelijke schepen die laten zien dat Zweedse degelijkheid meer is dan zware toerschepen.

Arcona Yachts – Arconayachts.se – Stand B29 / D26

Bavaria: Duits én toch ook Italiaans

Voorheen kon je een Bavaria op 3 mijl afstand herkennen. Gelukkig hebben de Bavaria’s inmiddels een flinke metamorfose ondergaan. De nieuwe ontwerpen passen in de tijd met een moderene rompvorm en meer ruimte binnen. De C-lijn is ontworpen door het Italiaanse ontwerpbureau Cossuti, en als zij zich ergens mee gaan bemoeien, dan komen er doorgaans erg mooie boten uit. De Beierse werf komt dit jaar met twee boten naar Lelystad. De C38 en de C42. We zien bij beide vrij harde kimmen achter en een maximale breedte over een lang deel van de romp. De Bavaria C42 won een European Boat of the Year-prijs in 2021.

Bavaria Yachts – Westside-sailing.nl – D20

Bestevaer: Alleskunners

Nog geen vijf maanden geleden was er open dag bij KM Yachtbuilders in Makkum. De kleinste Bestevaer, de nieuwe Bestevaer 36, was nog in aanbouw. Maar zelfs zonder interieur was al te zien dat dit ondanks z’n lengte een volwaardige Bestevaer was, klaar voor de meeste wilde avonturen in de meeste extreme gebieden. Kan het nog kleiner, vroegen we Gerard Dijkstra, de ontwerper. “Dan is het geen Bestevaer meer,” was het antwoord. Een heel bijzondere boot, waar we erg nieuwsgierig naar zijn nu hij af is! De 36-voeter is één van de drie nominaties voor de “Zeilboot van het jaar innovatieprijs.”

De Bestevaer 62 is bijna twee keer zo lang als z’n jongste broertje. Misschien is het wel de meest indrukwekkende zeilboot op de HISWA te Water dit jaar? Het vakmanschap is in ieder geval ongekend. Pas op dat je elkaar niet kwijt raakt nadat je aan boord stapt.

Bestevaer/KM Yachtbuilders – Kmy.nl – Stand C38

Elan GT6: De Blitz

Elan GT6 © Barbar studio
Elan GT6 © Barbar Studio

Het onorthodoxe ontwerp van de GT6 is zeker een blikvanger. De Elan GT6 werd ontworpen in samenwerking met ontwerpstudio F.A. Porsche (ja, dat is dezelfde Porsche). De extreme lijnen in de romp en de typische raampartijen zullen niet bij iedereen in de smaak vallen. Het valt wel op, zoveel is zeker. De contrasterende vlakken in de romp en op het dek maken het anders dan anders, en dat is in een wereld van een enorme hoeveelheid boten die in de basis op elkaar lijken wel een verademing.

Elan/Rossinante – Rossinante.com Stand C30

Hanse: Stijlvol en comfortabel

Hou je van Hanses, dan kun je je hart ophalen in Lelystad. De Duitse werf neemt maar liefst vier boten mee, de 348, de 388, de 418 en de nieuwe 460. Die laatste won vorig jaar nog de titel European Yacht of the Year in de categorie Family Cruiser. Dat is niet zo gek. Je hebt veel ruimte, prima zeileigenschappen en dat alles voor een redelijk schappelijke prijs. Ook de andere drie boten zijn niet mis, al zijn ze alweer iets ouder. De 348 won ook tal van prijzen en de 388 en 418 bieden ook alles wat je van een Hanse mag verwachten.

Hanse Yachts – Westyachting.com – Stand C32

Jeanneau: Out of the Box

Het Franse Jeanneau brengt drie boten naar Lelystad. Zowel de Sun Odyssey 380 als de Sun Odyssey 410 zijn te bekijken. Het zijn de twee kleinste boten van Jeanneau waarbij je een rondje kunt lopen over dek. Hoe zit dat? Vanachter het stuurwiel kun je zo het gangboord op, zonder een verhoging op te hoeven stappen. Het gangboord loopt vrij scherp omhoog, waardoor je onderdek niet heel veel ruimte verliest. Het zijn beide mooie, ruime schepen met veel volume voorin. Groot voordeel daarvan is dat je een normaal bed voorin hebt. Lekker out of the box! Misschien herinner je de Sun Odyssey 380 nog van de cover van onze Najaarspecial van 2022.

De Jeanneau Yachts 55 is volkomen andere koek. Ook hier kun je zonder obstructies omhoog wandelen op je gangboorden. Alleen heb je hier nog een gigantische leefruimte achter de stuurpositie. . Niet echt een boot voor op het IJsselmeer, maar wat zouden we hier graag een weekje mee weg willen onder de Mediterraanse zon! De 55 heeft alles aan boord voor een buitenleven, maar ook benedendeks ben je voorzien van vrijwel alle mogelijke luxe. Zeker een kijkje waard! Ook deze bijzondere Jeanneau is één van de drie genomineerden voor de “Zeilboot van het jaar innovatieprijs.”

Jeanneau zeiljachten/Nautisch Kwartier – Jeanneau-zeiljachten.nl – Stand D12

Menken Flyer 33: Schoonheid zonder concessies

Flyer 33 op de Kaag
Flyer 33. Foto: Menken Maritiem

De Flyer 33 van Menken Maritiem heeft klassieke lijnen, maar zeilt als een donders vlotte dagzeiler. Eerder namen we de Flyer 33 een middag mee en waren we zéér enthousiast. Een hele boot onder je kont, en tóch is het een dagzeiler. Heel anders dan bijvoorbeeld de Saffier. Meer over de boot lees je hier: Flyer 33: schoonheid zonder concessies.

Flyer 33 – Menken Maritiem – Flyeryachts.nl/flyer-33 – Stand A04

Pointer: Verfrissend

Eerder vertelden we op Zeilwereld al over Jachtwerf Heeg en de laatste Pointer, de Pointer 30 voet. Het is
geen daysailer volgens Geert Wijma van Jachtwerf Heeg, meer een weekendboot waar je ook makkelijk een paar weken mee op vakantie kunt. “We willen niet concurreren met de Bénéteaus en Bavaria’s, maar we wilden een moderne, hippe boot met fris interieur en dat is gelukt.” De boot heeft een toiletruimte, aparte slaaphut, en twee loungestoelen en een bank in de salon.We gingen eerder dit jaar al langs op de werf in Heeg om meer te weten te komen over de Pointer 30. Daar lees je hier meer over: Pointer 30: bouwen voor de eeuwigheid.

Maar dat is niet de enige Pointer die je kunt bekijken. Natuurlijk vind je op de stand van Jachtwerf Heeg ook de Pointer 22. Ook hier is verblijf aan boord mogelijk, maar staat het zeilen natuurlijk centraal. Het is een vlotte en heerlijk eenvoudige zeiler. De lol staat voorop! De Pointer 25 is al wat ouder, maar nog altijd een moderne dagzeiler met genoeg ruimte om een tijdje op pad te gaan, zonder al te veel concessies.

Pointer Yachts/Jachtwerf Heeg – Pointeryachts.com – Stand D04

RM 10.70+: Frans vernuft

RM10.70+
RM10.70+

Dat moderne snelle zeilboten niet allemaal van glasvezelversterkt plastic hoeven te zijn bewijst RM. De boten zijn gebouwd van hout en epoxy. Ontzettend stijf, vrij licht en snel! De RM10.70 is al sinds 2015 een succesnummer. De 10.70 heeft, vooral binnen, een metamorfose ondergaan en kan weer een paar jaar mee. De kuip is bijzonder ruim en nodigt uit tot hard zeilen. Binnen is er veel licht door de grote ramen aan de zij- en voorkant van de kajuitopbouw. Het lichte, witte interieur is onorthodox. Niet ‘scheeps’ zouden puristen wellicht zeggen. Als je niet in een mahoniehouten kist wilt zitten, zou je hier eens binnen moeten kijken!

RM Yachts – Rossinante.com Stand C30

Saffier: Steeds moderner

De dagzeilers van Saffier uit IJmuiden behoeven eigenlijk geen introductie. Iedereen die wel eens in de haven van IJmuiden heeft gelegen of op een HISWA of boot Düsseldorf is geweest, heeft wel eens stilgestaan bij de dagzeilers die de uitstraling hebben van luxe sportauto’s. De dagzeilers van Saffier leken alsmaar groter te worden. Nu is daar eindelijk een kleiner model bijgekomen, de Se 24 Lite. De agressieve boeg met boegspriet en de geïntegreerde zonnepanelen voor de mast laten zien dat Saffier een specifiek doel voor ogen had: een duurzame, zelfvoorzienende boot maken die ook nog eens hard zeilt. De beoogde doelgroep is de jonge succesvolle professional die op zoek is naar een spetterend speeltje. De binnenruimte is beperkt en zonder opsmuk. Buiten is het gewoon typisch Saffier met een ruime kuip waar je ook goed onderuitgezakt kan zitten voor een borrel. De Se 24 Lite is één van de drie genomineerden voor de “Zeilboot van het jaar innovatieprijs.”

Ook de grotere broertjes van de 24-voeter zijn aanwezig. De 27 Life, de 33 Leisure en de 37 Lounge kun je bewonderen. Voor de liefhebber van een wat klassieker ogende dagzeiler is er nog de 8m Cabin.

Saffier Yachts – Saffieryachts.com – Stand: C34

X-Yachts: No-nonsense

Net als vorig jaar neemt X-Yachts de X4.3 en de X4.6 mee naar de show. Het Deense X-Yachts weet als geen ander comfort met snelheid te combineren. Lang waren er twee categorieën bij X: de XCruising voor langere afstanden en meer comfort, en de XPerformance waarbij prestaties centraal staan. Nog niet zo lang geleden kwam daar de XRange bij. No-nonsense cruisers die gewoon erg rap varen. Op de HISWA te Water kun je een kijkje nemen bij de X4⁶ en de vernieuwde X4³.

X-Yachts – X-yachts.nl – Stand: KO11 / C40

Vaan R4: Luxe uit schroot

Vaan R4
Vaan R4 – Foto: Vaan Yachts

De Vaan R4 van Vaan Yachts is de eerste boot van de jonge werf uit Hellevoetsluis. Eerder maakten we al een podcast over de R4 met bedenkers en ontwerpers Igor Kluin en Nienke van ’t Klooster. Daarin hoor je alles over hoe deze volledig duurzame catamaran is gebouwd uit oude kozijnen en nummerplaten. Zowel binnen als buiten lijkt de catamaran uit de toekomst te komen. Het strakke ontwerp is misschien niet wat je verwacht van een zeegaande catamaran, maar over alles is nagedacht. Inmiddels is er ook al een R5, al vaart de eigenaar daar al gelukkig in rond. Wil je nog groter? Laat je dan informeren over de de Vaan R6.

Vaan Yachts – Vaan.yachts – Stand D18

Omslagfoto: Arcona 50 – Arcona Yachts
Copyright van het overige beeld ligt bij de desbetreffende werven

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.