Horloges voor op het water in 2020

Wie op zoek is naar een nieuw zeilhorloge, krijgt een ruime keus met allerlei opties voorgeschoteld. Wij bespreken drie verschillende horloges.

Door Riemer Witteveen | 03 juni 2020

Garmin Quatix 6 Casio GBX 100

Horloges voor op het water in 2020

Door Riemer Witteveen | 03 juni 2020

Advertentie

Ben je op zoek naar een zeilhorloge? Er zijn zat horloges specifiek bedoeld voor zeilers, dus misschien zie je door de bomen het bos niet meer. Er zijn starthorloges met grote schermen om startsequenties goed uit te voeren, waterdichte horloges met getijde-aanwijzer, kompas, barometer, noem maar op. Maar de mogelijkheden zijn tegenwoordig veel groter. Slimme horloges, de zogenoemde ‘smartwachtes’, zijn een aanvulling op je telefoon, maar kunnen ook op zichzelf al heel veel. De grotere schermpjes kunnen nog meer informatie weergeven en dat kan zomaar eens handig zijn. We kijken nu naar naar drie horloges. De Casio GBX-100, de Garmin Quatix 6 en de Garmin MARQ Captain.

Casio GBX-100

Kleuren Casio GBX-100

De GBX-100 komt in drie kleuren: blauwgroen, zwart en wit. (c) Casio

Bijna iedereen kent Casio wel van de rekenmachines, maar dat ze ook heel veel horloges maken is minder bekend. Van de luxere Edifice-lijn, tot de loggere, outdoorklokjes in de G-Shock-lijn. In het verleden maakte Casio nog wel eens een horloge met een getijdemeter, maar nu is er een horloge dat zich volledig richt op de watersporters, de GBX-100. Echt ‘smart’ is het horloge niet, maar middels een bluetoothverbinding met je telefoon kun je toch een hele hoop data op je horloge krijgen. Vooral de duidelijke getijdegrafiek kan handig zijn als je veel op zout, stromend water vaart. Middels de bijbehorende app kun je wereldwijd kiezen uit 3.300 locaties kiezen om getijdegegevens weer te geven. De adviesprijs is €159,- en het horloge wordt midden juni verwacht.

Garmin Quatix 6

Garmin Quatix 6

De Quatix 6 komt in een versie met een zachte band en in een versie met titanium band.
(c) Garmin

De Garmin Quatix 5 was alweer drie jaar oud en de langverwachte update is er nu dan eindelijk. Voor de liefhebber van snufjes is een goede smartwatch aan boord wellicht meer dan een gimmick. De Quatix-serie van Garmin kun je namelijk aansluiten op je NMEA boordnet en op die manier kun je allerhande variabelen zoals het getij, diepte en snelheid in de gaten houden op je pols tijdens het zeilen. Ook kun je het horloge gebruiken om je stuurautomaat te bedienen en kun je het schermpje gebruiken als mini plotter. Verder heeft het horloge eigenlijk alle functies die je van een slim horloge in deze prijsklasse mag verwachten. Controle over je apps, notificaties, en natuurlijk hartslag en andere gezondheidsparameters. Het prijskaartje voor de standaardversie is €699,-. Het kan nog hoger als je voor de versie gaat met een titanium band. Die begint bij €999,- en is er ook in een versie met een iets grotere kast (51mm versus 49mm) voor €1149,-.

Nog chiquer: Garmin MARQ Captain

Voor de die-hard horlogefans is er nog een luxer horloge in de serie van Garmin, de MARQ Captain. Dit horloge biedt onder andere een betere batterij en nog meer snufjes die voor de (wedstrijd)zeiler erg handig zijn. Mark Slats is al gespot met dit horloge.
Garmin American Magic Quatix 6

Ter gelegenheid van de America’s Cup is er een speciale ‘American Magic’ editie van de Quatix 6
(c) Garmin

De reguliere MARQ Captain is te koop voor (hou je vast) €1850,-. Ben je een fan van de America’s Cup? Speciaal ter gelegenheid van de aankomende America’s Cup heeft Garmin een special edition van de MARQ Captain in het leven geroepen met branding van het Amerikaanse team American Magic. Deze heeft een ander bandje en oogt iets anders dan het standaarmodel. De American Magic MARQ Captain is €100,- goedkoper dan de standaardversie. Nou maar hopen dat ze winnen. Disclaimer: Zeilwereld is niet betaald door Casio of Garmin om de bovenstaande horloges te bespreken. Er zijn uiteraard veel meer horloges die geschikt zijn voor op het water. De keuze om deze modellen te bespreken is een redactionele keuze.

Omslagfoto: (c) Garmin & Casio

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.