Wat kon er wél in 2021?

De traditionele einde van het jaar lijstjes worden opgemaakt. Ook wij vonden het tijd om eens terug te blikken op 2021. Een olympisch zeiljaar vol lockdown nieuws, vertrekkers en gelukkig ook nog enkele zeilwedstrijden.

Door Anke Haadsma | 29 december 2021

Terugblik zeiljaar 2021

Wat kon er wél in 2021?

Door Anke Haadsma | 29 december 2021

Advertentie

Het jaar is bijna voorbij, een jaar waarin het wedstrijdseizoen laat op gang kwam, we veel zeilers de trossen los zagen gooien voor een grote zeilreis en een jaar waar we nieuwe olympische kampioenen hebben gekroond. Hoewel het wederom een jaar was dat iedereen liever anders had zien verlopen, kon er gelukkig nog veel wel in het zeiljaar 2021. We duiken nog even in de mooie momenten van afgelopen jaar.

It giet oan!

Waar we het jaar begonnen in een lockdown, zorgde de ijspret aan het begin van het jaar voor een fijne afleiding. Na 8 jaar konden zelfs de ijszeilers de ijzers weer onderbinden. Wij spraken met enkele ijszeilers vlak voordat de ijskoorts echt losbarstte.

IJszeilen 2021

Op internationaal gebied zagen we de finish van de Vendée Globe. Het was een spectaculaire finale, na zo’n 80 dagen op zee, kwam Charlie Dalin als eerste over de finishlijn gezeild. Toch won hij de race niet, de winst was voor Yannick Besthaven die pas als derde over de lijn kwam. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de boten zo dicht op elkaar liggen, en degene met de ‘line honours’ de race niet wint. Lees het artikel over de finish hier terug.

Meer internationale wedstrijden

Emirates Team New Zealand wint de 36ste America’s Cup

De America’s Cup werd gevaren, onze Olympische ploeg hervatte de voorbereidingen op de Spelen tijdens internationale regatta’s, maar de amateur wedstrijdzeilers in Nederland zagen de ene na de andere wedstrijd afgelast worden. Hoewel versoepelingen in de lockdown langzaam in zicht kwamen, konden wedstrijdorganisaties geen zekerheid krijgen en bleven ze noodgedwongen aan de kant.

Niet alle Nederlandse zeilers zaten stil, The Ocean Race Europe beleefde haar eerste editie. Het is een soort voorproefje op The Ocean Race die in 2022-23 van start gaat. We telden maar liefst 14 Nederlandse zeilers verdeeld over vier teams (van totaal zeven teams) aan de start. Lees hier wie er ook alweer allemaal meededen.

Traditionele schepen mogen weer varen

We leven ook een jaar na de manifestatie ‘Red de Hollandsche Zeilvloot’. Een succesvolle manifestatie die wereldwijd gedeeld werd. Er mag inmiddels weer gevaren worden, een speciaal opgerichte promotiestichting: “Stichting Promotie Hollandsche Zeilvloot” moet zorgen voor naamsbekendheid van de passagiersvaart met traditionele scheepstypen onder zeil. Lees hier nog eens wat die stichting precies doet.

Goud, brons en de Fastnet Race

Kiran Badloe goud Olympische Spelen
Kiran Badloe met de gouden medaille in handen

Begin augustus hadden we onze ogen gericht op Tokio én Engeland. In Tokio kroonde Kiran Badloe zich tot olympisch kampioen in de RS:X klasse. Naar voorbeeld van zijn leermeester Dorian van Rijsselberge en met gouden coach Aaron McIntosh. Kiran heeft hiermee geschiedenis geschreven, aangezien het de laatste keer was dat de RS:X klasse op het programma van de Olympische Spelen stond. In Parijs 2024 wordt er gefoild op de surfplank. Naast goud, nam de zeilploeg ook twee bronzen medailles mee naar huis.

In Engeland startte intussen de Fastnet Race, na veel onzekerheid vanwege de Covid-19 maatregelen en lastig kwalificatie proces vanwege afgelaste zeilevenementen. Lees nog even terug hoe het weerbeeld eruitzag en kijk hieronder de aftermovie.

De winnaars van de Rolex Fastnet Race

De laatste Nederlandse wedstrijd was misschien wel de Nacht en Ontij Race. Een wedstrijd van Harlingen naar Terschelling met maar liefst 130 deelnemers aan de start. Eind oktober werd deze race gevaren, in het weekend dat de wintertijd ingaat. Een koude tocht dus, maar de deelnemers genieten vooral.

Hoogtepunten Zeilwereld

Ook het Zeilwereld team had enkele hoogtepunten afgelopen jaar. Zo bestonden we in februari alweer een jaar! Speciaal hiervoor organiseerden wij een goed bezochte, online, pubquiz, hadden we mooie winacties en vonden we het tijd onszelf ook eens wat beter aan jullie voor te stellen.

We hebben ook twee nieuwe teamleden mogen verwelkomen. Jeanne Bommeljé en Femke van Straten hebben afgelopen jaar de redactie versterkt. Twee zeilende dames die het wel zagen zitten van hun hobby hun werk te maken. Lees hier meer over Jeanne en Femke!

Zeilwereld team
Het complete Zeilwereld team met vlnr: Herco, Jeanne, Riemer, Anke, Paul en Femke

Mede dankzij deze twee nieuwe teamleden, zagen wij kans onze content uit te breiden en gaven we afgelopen najaar een special uit in de vorm van een online magazine. In eerste instantie bedoeld als HISWA te Water special, maar omdat deze niet doorging besloten we er een goed gevuld magazine van te maken met mooie verhalen, boten en producten.

Persoonlijk hebben we ook niet stil gezeten, zo heeft Herco de trossen los gegooid (en voer hij de ARC+ met zijn gezin), heeft Anke de hele zomer zeilles gegeven in Libanon, vaart Riemer momenteel de route van de ARC en Paul heeft, ondanks de beperkingen, met veel plezier contact met de markt gehad!

Wij zijn intussen al volop plannen aan het maken voor 2022. Het jaar waarin we ons 2-jarig jubileum mogen vieren, waar we meer specials gaan uitgeven, we zeilers gaan interviewen en waar we hopelijk weer veel mooie verhalen van jullie mogen lezen! Wij wensen iedereen een hele goede jaarwisseling en veel mijlen in het nieuwe jaar.

Zeiljaar 2021
Gelukkig nieuwjaar namens de hele Zeilwereld crew!

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.