Nederland ontdekken met 5 karaktervolle jachthavens

Vijf jachthavens in Nederland vallen onder hetzelfde bedrijf, De Jachthavengroep. Het zijn vijf havens met elk een eigen karakter. We spraken met de eigenaren Fred en Francisca Redeker én met ligplaatshouders over wat deze havens zo fijn maakt.

Door Redactie | 04 november 2020

Marina Amsterdam

Nederland ontdekken met 5 karaktervolle jachthavens

Door Redactie | 04 november 2020

Advertentie

Als je een boot hebt, is de kans groot dat je elk seizoen weer op dezelfde plek ligt. Je kent de haven en het vaarwater op je duimpje. Maar Nederland heeft zoveel mooie vaargebieden. Hoe leuk zou het zijn als je even van jachthaven kon wisselen om eens elders een kijkje te nemen. Bij de vijf jachthavens van De Jachthavengroep kan dat gewoon!

Francisca en Fred Redeker zijn eigenaren van De Jachthavengroep en hebben vijf jachthavens in beheer. Het begon met Marina Schokkerstrand aan het Ketelmeer. De gemeente van de Noordoostpolder had een werkhaventje van Rijkswaterstaart en daar wilden ze wat mee. Fred sprong in het project en in 1996 opende de nieuwe jachthaven.

Eigenaren van De Jachthavengroep Francisca en Fred Redeker

Drie jaar later volgde een nieuwe haven in Medemblik. De gemeente wilde een internationaal wedstrijdcentrum en dat kon in combinatie met een nieuwe jachthaven gerealiseerd worden, zo ontstond jachthaven nummer twee. In het zuiden van Nederland, een stuk verderop, kwam vier jaar later nummer drie, in Stellendam aan het Haringvliet. Toen was de hoofdstad aan de beurt. Behalve de Sixhaven was er weinig in Amsterdam, maar met de komst van de Amsterdam Marina veranderde dat. In 2013 ging de haven officieel open, al vond hier in 2012 al de eerste HISWA te Water plaats. Een paar jaar later, in 2016, nemen Francisca en Fred de Rotterdam Marina over. Het havenkantoor en het sanitair worden in 2017 grondig vernieuwd.

Er wordt behoorlijk actief gevaren door onze ligplaatshouders

Francisca Redeker, De Jachthavengroep
Regatta Center Medemblik
Het Regatta Center in Medemblik. Een bekende aanblik voor wedstrijdzeilers.

Gratis andere plekken ontdekken

Met vijf jachthavens verspreid over het land ontstond de mogelijkheid om als ligplaatshouder gratis een andere haven van De Jachthavengroep te bezoeken. Francisca: “Voor veel zeilers is dat een reden om bij ons te komen. Je kiest natuurlijk een thuishaven vanwege het vaargebied. Onze vijf havens liggen allemaal op een fijne locatie en zo kun je met één ligplaats vijf verschillende vaargebieden ontdekken. En daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Er wordt behoorlijk actief gevaren door onze ligplaatshouders.”

De beroemde badkamer van Amsterdam Marina is een heuse trekpleister. Met uitzicht over het IJ kun je badderen. Vanaf buiten zien ze je niet zitten. Of toch wel?

Fred vult aan: “Boten zijn steeds geschikter om in de winter op te verblijven. Je ziet ligplaatshouders uit onze drie buitenhavens bijvoorbeeld in de winter in Amsterdam en Rotterdam. Het is heel leuk om in de herfst- of kerstvakantie in Amsterdam Marina te liggen. Met Oud en Nieuw heb je prachtig uitzicht op het vuurwerk van de stad. Het is dan ook niet gek dat Amsterdam en Rotterdam ook in de winter zomaar vol zitten.”

Rotterdam Marina
De stadshaven Rotterdam Marina

Het uitwisselen blijkt vele voordelen met zich mee te brengen. Een jaartje een ander vaargebied is er daar een van, maar voorafgaand aan een vakantie richting Engeland of Frankrijk nog rustig kunnen bevoorraden in Stellendam is er ook een. “Dat scheelt veel vakantiedagen!” zegt Fred. “Je vaart de boot wat eerder naar het zuiden en met slecht weer duik je Zeeland in. Andersom geldt het ook als je naar het noorden toe wilt.”

Persoonlijk

Hoewel alle jachthavens een eigen karakter hebben, is de persoonlijke benadering bij alle vijf erg belangrijk vinden Fred en Francisca. “Het zijn geen gigantisch grote havens,” vertelt Fred. “Er is veel contact met de havenmeester en er werken vaste teams. Bob en Nellie Hanenberg waren in Medemblik bijna 20 jaar alom geliefd en gerespecteerd. Hun twee zoons, Marcel en Alex, hebben inmiddels het beheer overgenomen. Die twee wonen al sinds hun twaalfde op de haven. Iedereen kent ze. We verjongen flink: In Amsterdam hebben we nu ook een jong team van havenmeesters die zelf ook varen. Dat geeft meteen een klik met de ligplaatshouders.”

Arthur Kuiters – Regatta Center Medemblik – Dehler 34
Al van jongs af aan zeilt Arthur. Het begon met een BM en nu is hij druk bezig met zijn Yachtmaster. Met zijn vrouw kocht hij een Dehler 34 en inmiddels zijn ze drie kinderen (9, 7 en 3) verder. Arthur: “We liggen nu al zo’n acht jaar bij het Regatta Center in Medemblik. We zeilen veel op het IJsselmeer en het Wad en doen wel eens een rondje Noord-Holland. De vorige eigenaar was hartstikke positief over de haven en dus zijn we daar gebleven. Vanuit Amstelveen is het ook goed te doen met de auto.”

Arthur benadrukt dat het persoonlijke contact in de haven de haven zo prettig maakt: “Eerst werd de haven gerund door Bob en Nellie Hanenberg, nu doen zoons Marcel en Alex het. Dat zijn dé gezichten van de haven en als er wat is, in de box of in de winterstalling, zij zorgen ervoor dat het goedkomt. We hebben goed contact met ze en ook de kinderen kennen hen bij naam. Het is zo’n fijne plek met een relaxte sfeer. Je zit zo op het water en het Wad is dichtbij. Medemblik zelf is ook nog een leuk stadje.” 

Vaak maken Arthur en z’n gezin niet gebruik van de mogelijkheid om in een andere haven van De Jachthavengroep te liggen: “Misschien wel zonde. Wie weet leggen we hem een keer in Zeeland neer. Sowieso wilden we dit jaar op vakantie naar Zeeland, maar dat werd uiteindelijk toch het Wad. Wel hebben we aantal keer in Amsterdam gelegen. Handig na een rondje Noord-Holland!”

Arthur Kuiters
Arthur Kuiters en familie aan boord

Reserveren

“We horen van veel mensen dat ze van de uitwisselingsmogelijkheden tussen de vijf jachthavens gebruik willen maken,” vertelt Francisca. “In Stellendam liggen nu bijvoorbeeld zo’n 20 boten uit andere havens. Ik denk dat vijf tot tien procent nu gebruik maakt van de mogelijkheid. Er moet natuurlijk wel plaats beschikbaar zijn. We raden onze ligplaatshouders daarom aan altijd even te reserveren. Met name in het hoogseizoen en tijdens evenementen kan het echt vol zijn, met name in Amsterdam Marina. Reserveren is in Nederland helemaal niet zo gebruikelijk voor jachthavens. Maar wij moedigen het aan om teleurstellingen te voorkomen. Dat geldt ook voor passanten natuurlijk. Er is eigenlijk altijd plek als je van tevoren reserveert.” Niet onbelangrijk dus, want, zo legt Fred uit: “Wij stapelen niet. Tenzij het kennissen zijn die graag naast elkaar willen liggen, dan kan het.”

Flyer Kings Legend
De bekende schepen Flyer en Kings Legend. Flyer is een frequente en graag geziene gast in de Amsterdam Marina

Superjachten

Wat Amsterdam Marina bijzonder maakt is dat er ook plaats is voor ‘de grotere jongens’. Fred: Veel grote jachten kunnen door Corona nergens heen. In Rotterdam Marina liggen veel grotere schepen en dat zouden we ook hier in Amsterdam graag willlen. Het zou mooi zijn als Amsterdam als locatie voor superjachten op de kaart wordt gezet.”

Francisca vult aan: “Als je hier ligt met je eigen zeilboot, dan geven die grote jachten een erg leuk uitzicht. We hopen in de toekomst uit te kunnen breiden voor meer superjachten. Laatst lag in Amsterdam Marina Flyer naast Kings Legend, zo mooi. Het is fantastisch om dat erfgoed in de haven te hebben, maar we zijn ook net zo blij met een sloepje van acht meter. Die brengen heel wat leven in de brouwerij.”

Edwin van Noort – Marina Schokkerstrand – Bavaria
Toen Marina Schokkerstrand werd opgeleverd kocht Edwin meteen een ligplaats. Zijn tijd gaat uit naar de kleinkinderen en de verhuur van boten en recreatiewoningen. “De Ketelbrug is nooit een probleem geweest. We zitten zo op het IJsselmeer, maar ook het Ketelmeer is een prachtig vaargebied. We gaan vaak naar het Oog met kinderen en kleinkinderen. Het schitterende strand dat bij de haven ligt is een kadootje. “

Lemmer leek een optie voor Ewin, maar vanwege de reistijd viel het af. “Vanuit Drenthe was Marina Schokkerstrand zo’n drie kwartier met de auto. Nu wonen we in Ommen en rijden we in een dik half uur naar de boot, een Bavaria. We zijn veel op pad. Ik heb het bizar gevonden dat we zo naar een andere haven kunnen en er zonder blikken of blozen een plek wordt aangewezen. We gaan vaak naar Medemblik als tussenstop richting het Wad. Ik vind dat een van de fijnste havens.”

De specifieke sfeer geeft Marina Schokkerstrand een heel eigen karakter: “Het is een fijne en complete haven, maar heel anders dan bijvoorbeeld Enkhuizen, Stavoren of Medemblik. Je hebt er bijna niets en het is daarom heerlijk rustig. De faciliteiten zijn geweldig. Sinds kort is er wel een fantastisch restaurant en daar eindigen we vaak een heerlijk weekend op het water. De haven en de ligplaatshouders zijn meer op zichzelf, maar ik heb goed contact met de buren voor een borrel of een kop koffie en ik kan zo iedereen aanspreken voor een stuk gereedschap!”

Edwin van Noort met vrouw en kleinkinderen

Favorieten

Welke van de jachthavens is nou het leukst? Francisca en Fred hebben elk een eigen favoriet. Fred: “Als ik in de haven van Stellendam ben, dan heb ik echt het gevoel dat ik buiten ben. De visserij ligt op steenworp afstand en dat hoort bij zo’n zeehaven. Toen de jachthaven daar kwam, waren de vissers erop tegen, nu zijn het goede klanten van het restaurant en zijn we hele goede buren. De havenmeester heeft ook een eigen garnalenkottertje!”

Marina Schokkerstrand
Het heerlijke strandje bij Marina Schokkerstrand

Bij Francisca staat Marina Schokkerstrand met stip op één: “Het is zo’n ongelooflijk charmant havenkommetje. Dat gebied op en rond het Ketelmeer is echt een nog niet ontdekt vaargebied. Er is voor ieder type boot en bij elk weertype een passend vaardoel. Midden in het Ketelmeer ligt IJsseloog, aangelegd als slipdepot en nu een fantastisch vogelgebied, waar een on-Hollands gevoel je overmeestert. Alsof je door de Amazone vaart.”

Plannen

Een zesde haven staat niet op de planning, vijf jachthavens is genoeg. Francisca: “We zorgen liever dat we de vijf jachthavens up to date houden. Stellendam bijvoorbeeld ligt naast een onwijs prachtig natuurgebied. Het Haringvliet tot en met de Biesbosch is een nationaal park in wording en het plan is die natuur meer terug te laten komen op de haven.”

Marina Stellendam
Francisca: “Met de palmbomen buiten lijkt het in Stellendam wel alsof je Ibiza of in de Riviera zit!”

Meer informatie?

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Ga dan naar de website van De Jachthavengroep. Daar lees je nog meer over het concept, de vijf havens en kom je erachter of het wat voor je is.

Disclaimer: Zeilwereld is niet betaald voor deze content, maar heeft wel afspraken gemaakt met De Jachthavengroep. Zo helpen we elkaar.

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.