Optimist, Piraat of toch een andere boot. In welke boot begin je met zeilen?

Als je net begint met zeilen komt er veel op je af. Zo moet je een boot kiezen waar je in wilt leren zeilen. Als jeugdzeiler zijn er verschillende opties.

Door Anke Haadsma | 07 februari 2024

Optimist of Piraat als jeugdzeilboot

Optimist, Piraat of toch een andere boot. In welke boot begin je met zeilen?

Door Anke Haadsma | 07 februari 2024

Advertentie

Als jeugdzeiler zijn er maar enkele boten waar je goed in kunt leren zeilen. De bekendste jeugdzeilboot is tegenwoordig de Optimist, veel van Nederlands grootste zeilers zijn ooit in deze klasse begonnen. Maar er zijn meer opties voor de jonge zeiler, zo spraken wij onlangs met Jasper die zijn eigen Piraat heeft gekocht. En ook de Hansa 2.3 is heel erg geschikt voor jeugdzeilers.

Lees ook: Op 8-jarige leeftijd booteigenaar, Jasper kocht zijn eigen Piraatje

We bespreken de drie meest gebruikte jeugdzeilboten voor kinderen tot de leeftijd van ongeveer 12 jaar. Daarna is het vaak tijd voor een volgende uitdaging in een grotere en snellere boot.

Van zeepkist tot jeugdzeilboot

Veruit de grootste klasse is de Optimist. Bijna iedere zeilschool en verenigingen met jeugdzeilen geeft les in deze boten. Niet zo gek, ze zijn redelijk onderhoudsvrij, kunnen tegen een stootje en groeien zelfs met de zeiler mee. De Optimist wordt vaak gekscherend een badkuip genoemd. Het bootje ziet er namelijk een beetje uit als een badkuipje, of een zeepkist. Duikend in de geschiedenis van dit populaire bootje, is deze ooit ook ontstaan als een soort zeepkist, zo lezen we bij Optimist Club Nederland:

“De zeepkist was een zelfbouw skelterachtig karretje, waarin kinderen rondreden in de straten van Clearwater, een stad in Florida, Amerika. Kolonel Cliff McKay van de Optimist Club Clearwater, een vereniging die sinds 1919 jeugdactiviteiten organiseert, gaf Clark Mills de opdracht een lichte en veilige boot te ontwerpen voor een jeugdzeilprogramma in plaats van de ‘zeepkar’. Deze boot moest eenvoudig door de vaders te bouwen zijn en mocht niet meer kosten dan 50 dollar. Dit om het zeilen voor iedereen toegankelijk te houden.

Clark ontwierp een klein maar stabiel bootje, waarvan de eerste in 1948 werd gebouwd. Door de Optimist van platte neus te voorzien, wist hij de benodigde hoeveelheid hout te beperken, en wist hij de kostprijs op 47,50 dollar te houden. Dit bootje werd OPTIMIST genoemd.”

Optimist selectiewedstrijden in Workum
Optimisten aan de start van de Dutch Youth Regatta in Workum
Foto: Laurens Morel

Door de jaren heen verwierf de Optimist steeds meer bekendheid buiten Clearwater en werd er in 1965 een internationale optimist vereniging opgericht. Er werden afspraken gemaakt over de hoofdafmetingen van het bootje en de eerste internationale wedstrijden werden gezeild. Inmiddels wordt het bootje niet meer van hout gemaakt maar van polyethyleen of van glasvezelversterkt polyester.

Specificaties

 • Lengte: 2,30 meter
 • Breedte: 1,15 meter
 • Zeiloppervlakte: 3,5 vierkante meter
 • Gewicht: Circa 35 kilo
 • Aantal personen: 1

Nostalgie in een houten bootje

De Piraat wordt vaak gezien als de voorganger van de Optimist. Vroeger werd er veel in dit houten bootje gevaren, maar met de komst van de Optimist verdween dit bootje meer en meer naar de achtergrond. Toch blijft de Piraat voor veel zeilers hun eerste kennismaking met de zeilsport, dit geldt ook voor ondergetekende.

Jeugdzeilboot het Piraatje
Een wedstrijd in de Piraat in de jaren 80
Bron: Piraatje.nl

Het bootje is in de jaren 50 ontworpen door Jaap Kraaier, oud-olympisch kanovaarder én jachtontwerper. Het ontwerp van het Piraatje kwam niet vanuit een opdracht, maar bedacht Jaap zelf, voor de lol. Het werd een bootje voor zelfbouwers, de tekeningen verkocht de bouwer destijds voor 25 gulden. De onderdelen kocht je destijds nog voor ongeveer 100 gulden, en dan kon je lekker zelf thuis aan de slag. Jaap is inmiddels overleden, maar zijn zoon Martin verkoopt de bouwtekeningen nog steeds. Hij vertelt hier meer over in een interview met het Noord-Hollands Dagblad.

We ontvingen via social media enkele reactie van zelf gebouwde Piraatjes:

Specificaties

 • Lengte: 2,40 meter
 • Breedte: 1,15 meter
 • Zeiloppervlakte: circa 3,3 vierkante meter
 • Gewicht: circa 35 kilo
 • Aantal personen: 1

Een zeilboot voor echt iedereen

De Hansa 2.3 is niet de meest voor de hand liggende boot voor jeugdzeilers, terwijl hij wel heel geschikt is. Het is de enige boot waar zowel kinderen als volwassenen in kunnen zeilen. De Hansa 2.3 is onderdeel van de Hansaboten, een klasse boten die veel door mensen met een beperking wordt gezeild. Daarom kan dit bootje ook worden uitgebreid naar een tweemansboot. Het bootje is gemakkelijk op te tuigen en heel veilig door de zware kiel en het eenvoudig te bedienen reefsysteem. Dus ook met hardere wind kan deze boot goed gecontroleerd worden door de zeiler.

Meer over de Hansaklasse, de Hansa 2.3 en zeilen met een beperking zie je in onderstaande video:

Eerder hebben wij ook met Sailability gesproken over zeilen met een beperking, hier werd nog maar eens duidelijk hoe zeilen voor iedereen is.

Lees ook: Cliché maar waar, zeilen betekent vrijheid

Specificaties

 • Lengte: 2,30 meter
 • Breedte: 1,25 meter
 • Zeiloppervlakte: 3,9 vierkante meter, gereefd tot 0,5 vierkante meter
 • Gewicht: 52 kilo + 20 kilo kiel
 • Aantal personen: 1 of 2

Jeugdzeilboot kopen of zelf bouwen?

Ben je geïnspireerd geraakt en wil jij of je kind nu zelf gaan zeilen in een van bovenstaande boten? Dan kun je natuurlijk een nieuwe boot kopen, maar zeker als je net begint raden wij aan eens te kijken naar een tweedehands bootje. Op Marktplaats is er genoeg aanbod, zo ontdekte Jasper ook al! Het zijn vaak bootjes die anders verwaarloosd in een tuin blijven liggen, en dat is zonde.

Lijkt het je juist leuk om zelf een bootje te bouwen? Vraag dan de bouwtekeningen aan en ga aan de slag:

Jaap Kraaier ontwerper Piraat zeilboot
De ontwerper van de Piraat, Jaap Kraaier, aan zijn tekentafel
Bron: Piraatje.nl

Meer jeugdklassen

Naast de in dit artikel genoemde boten, zijn er nog meer opties voor beginnende jeugdzeilers. We verwijzen je graag naar de klasse website van deze boten voor meer informatie. Heb je nog aanvullingen op deze lijst, zet ze in de opmerkingen onder het artikel!

 • 2.4mR – Deze boot wordt, net als de Hansa 3.4, ook veelgebruikt in het aangepast zeilen
 • Cadet – Een tweemansboot voor kinderen tot en met 17 jaar
 • RS Tera – Onderdeel van de uitgebreide RS Sailing vloot

euro_symbol

Waardeer dit artikel

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door de auteur een kleine bijdrage te geven. Zo help je ons met het produceren van nog meer mooie zeilcontent.

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

2 reacties

 1. F. Ozinga op april 17, 2024 om 8:23 am

  Ik mis de Flits.

  • Anke Haadsma op april 17, 2024 om 8:33 am

   Ook absoluut een veel gebruikte boot voor de jeugd, mooie toevoeging!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

2 reacties

 1. F. Ozinga op april 17, 2024 om 8:23 am

  Ik mis de Flits.

  • Anke Haadsma op april 17, 2024 om 8:33 am

   Ook absoluut een veel gebruikte boot voor de jeugd, mooie toevoeging!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.