Optimist, Piraat of toch een andere boot. In welke boot begin je met zeilen?
Door Anke Haadsma | 07 februari 2024
Advertentie
Als jeugdzeiler zijn er maar enkele boten waar je goed in kunt leren zeilen. De bekendste jeugdzeilboot is tegenwoordig de Optimist, veel van Nederlands grootste zeilers zijn ooit in deze klasse begonnen. Maar er zijn meer opties voor de jonge zeiler, zo spraken wij onlangs met Jasper die zijn eigen Piraat heeft gekocht. En ook de Hansa 2.3 is heel erg geschikt voor jeugdzeilers.
Lees ook: Op 8-jarige leeftijd booteigenaar, Jasper kocht zijn eigen Piraatje
We bespreken de drie meest gebruikte jeugdzeilboten voor kinderen tot de leeftijd van ongeveer 12 jaar. Daarna is het vaak tijd voor een volgende uitdaging in een grotere en snellere boot.
Van zeepkist tot jeugdzeilboot
Veruit de grootste klasse is de Optimist. Bijna iedere zeilschool en verenigingen met jeugdzeilen geeft les in deze boten. Niet zo gek, ze zijn redelijk onderhoudsvrij, kunnen tegen een stootje en groeien zelfs met de zeiler mee. De Optimist wordt vaak gekscherend een badkuip genoemd. Het bootje ziet er namelijk een beetje uit als een badkuipje, of een zeepkist. Duikend in de geschiedenis van dit populaire bootje, is deze ooit ook ontstaan als een soort zeepkist, zo lezen we bij Optimist Club Nederland:
“De zeepkist was een zelfbouw skelterachtig karretje, waarin kinderen rondreden in de straten van Clearwater, een stad in Florida, Amerika. Kolonel Cliff McKay van de Optimist Club Clearwater, een vereniging die sinds 1919 jeugdactiviteiten organiseert, gaf Clark Mills de opdracht een lichte en veilige boot te ontwerpen voor een jeugdzeilprogramma in plaats van de ‘zeepkar’. Deze boot moest eenvoudig door de vaders te bouwen zijn en mocht niet meer kosten dan 50 dollar. Dit om het zeilen voor iedereen toegankelijk te houden.
Clark ontwierp een klein maar stabiel bootje, waarvan de eerste in 1948 werd gebouwd. Door de Optimist van platte neus te voorzien, wist hij de benodigde hoeveelheid hout te beperken, en wist hij de kostprijs op 47,50 dollar te houden. Dit bootje werd OPTIMIST genoemd.”
Door de jaren heen verwierf de Optimist steeds meer bekendheid buiten Clearwater en werd er in 1965 een internationale optimist vereniging opgericht. Er werden afspraken gemaakt over de hoofdafmetingen van het bootje en de eerste internationale wedstrijden werden gezeild. Inmiddels wordt het bootje niet meer van hout gemaakt maar van polyethyleen of van glasvezelversterkt polyester.
Specificaties
- Lengte: 2,30 meter
- Breedte: 1,15 meter
- Zeiloppervlakte: 3,5 vierkante meter
- Gewicht: Circa 35 kilo
- Aantal personen: 1
Nostalgie in een houten bootje
De Piraat wordt vaak gezien als de voorganger van de Optimist. Vroeger werd er veel in dit houten bootje gevaren, maar met de komst van de Optimist verdween dit bootje meer en meer naar de achtergrond. Toch blijft de Piraat voor veel zeilers hun eerste kennismaking met de zeilsport, dit geldt ook voor ondergetekende.
Het bootje is in de jaren 50 ontworpen door Jaap Kraaier, oud-olympisch kanovaarder én jachtontwerper. Het ontwerp van het Piraatje kwam niet vanuit een opdracht, maar bedacht Jaap zelf, voor de lol. Het werd een bootje voor zelfbouwers, de tekeningen verkocht de bouwer destijds voor 25 gulden. De onderdelen kocht je destijds nog voor ongeveer 100 gulden, en dan kon je lekker zelf thuis aan de slag. Jaap is inmiddels overleden, maar zijn zoon Martin verkoopt de bouwtekeningen nog steeds. Hij vertelt hier meer over in een interview met het Noord-Hollands Dagblad.
We ontvingen via social media enkele reactie van zelf gebouwde Piraatjes:
Specificaties
- Lengte: 2,40 meter
- Breedte: 1,15 meter
- Zeiloppervlakte: circa 3,3 vierkante meter
- Gewicht: circa 35 kilo
- Aantal personen: 1
Een zeilboot voor echt iedereen
De Hansa 2.3 is niet de meest voor de hand liggende boot voor jeugdzeilers, terwijl hij wel heel geschikt is. Het is de enige boot waar zowel kinderen als volwassenen in kunnen zeilen. De Hansa 2.3 is onderdeel van de Hansaboten, een klasse boten die veel door mensen met een beperking wordt gezeild. Daarom kan dit bootje ook worden uitgebreid naar een tweemansboot. Het bootje is gemakkelijk op te tuigen en heel veilig door de zware kiel en het eenvoudig te bedienen reefsysteem. Dus ook met hardere wind kan deze boot goed gecontroleerd worden door de zeiler.
Meer over de Hansaklasse, de Hansa 2.3 en zeilen met een beperking zie je in onderstaande video:
Eerder hebben wij ook met Sailability gesproken over zeilen met een beperking, hier werd nog maar eens duidelijk hoe zeilen voor iedereen is.
Lees ook: Cliché maar waar, zeilen betekent vrijheid
Specificaties
- Lengte: 2,30 meter
- Breedte: 1,25 meter
- Zeiloppervlakte: 3,9 vierkante meter, gereefd tot 0,5 vierkante meter
- Gewicht: 52 kilo + 20 kilo kiel
- Aantal personen: 1 of 2
Jeugdzeilboot kopen of zelf bouwen?
Ben je geïnspireerd geraakt en wil jij of je kind nu zelf gaan zeilen in een van bovenstaande boten? Dan kun je natuurlijk een nieuwe boot kopen, maar zeker als je net begint raden wij aan eens te kijken naar een tweedehands bootje. Op Marktplaats is er genoeg aanbod, zo ontdekte Jasper ook al! Het zijn vaak bootjes die anders verwaarloosd in een tuin blijven liggen, en dat is zonde.
Lijkt het je juist leuk om zelf een bootje te bouwen? Vraag dan de bouwtekeningen aan en ga aan de slag:
Bron: Piraatje.nl
Meer jeugdklassen
Naast de in dit artikel genoemde boten, zijn er nog meer opties voor beginnende jeugdzeilers. We verwijzen je graag naar de klasse website van deze boten voor meer informatie. Heb je nog aanvullingen op deze lijst, zet ze in de opmerkingen onder het artikel!
- 2.4mR – Deze boot wordt, net als de Hansa 3.4, ook veelgebruikt in het aangepast zeilen
- Cadet – Een tweemansboot voor kinderen tot en met 17 jaar
- RS Tera – Onderdeel van de uitgebreide RS Sailing vloot
Waardeer dit artikel
Dit artikel lees je gratis. Vind je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door de auteur een kleine bijdrage te geven. Zo help je ons met het produceren van nog meer mooie (olympische) zeilcontent.
Lees meer zoals dit:
Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:
2 reacties
Laat een reactie achter
Schrijf je in op de nieuwsbrief
Uitgelicht:
Nieuw in Aan boord:
2 reacties
-
Ik mis de Flits.
Ik mis de Flits.
Ook absoluut een veel gebruikte boot voor de jeugd, mooie toevoeging!