Lajla Wilson in de spotlight

In de spotlight staat Lajla Wilson, zij vaart samen met haar partner een Hallberg Rassy 37. Ze begon met zeilen in 2018 en heeft een aantal mooie plannen voor haar zeiltoekomst!

Door Redactie | 13 juli 2022

Spotlight Lajla Wilson

Lajla Wilson in de spotlight

Door Redactie | 13 juli 2022

Advertentie

In 2018 kwam ze in aanraking met de zeilsport, sindsdien heeft ze maar liefst vier boten in bezit gehad samen met haar partner. Momenteel varen ze een Hallberg Rassy 37 uit 2005 en bereiden ze zich voor op een leven aan boord. Het is nog ver weg, maar de dromen zijn er volop. Lajla Wilson vertelt haar verhaal in deze spotlight.

Wanneer en waardoor ben je begonnen met zeilen?

Ik ben in 2018 begonnen met zeilen. De reden is dat mijn vriendin Hilda zichzelf wilde belonen met het feit dat ze gestopt was met roken. Haar beloning was een kleine kajuitboot waarmee ze naar verschillende meren kon gaan. Hij moest dus op een trailer kunnen. Ik zag het eerst niet zitten, maar gaf aan het wel te willen proberen. Het was dus een groot succes (ze heeft trouwens nooit meer gerookt).

Wat voor boot heb je en is dit jouw droomschip?

We hebben een Hallberg Rassy 37 uit 2005 genaamd Beautje. Dit is wel onze droomboot en past helemaal binnen de plannen die we hebben.

Lajla Wilson in de spotlight
Vriendin Hilda aan de linkerkant, Lajla op rechts helemaal happy aan boord

Wat is de mooiste bestemming waar je bent geweest, en waarom?

Ik denk de Oostzee waar we onze boot gingen ophalen, want die hadden we daar gekocht. Er is heel veel natuur en je kan alle kanten op. Onze mooiste dag was de dag dat we voor anker lagen bij Møns Klint.  Maar ook Engeland was schitterend. Daar zijn we in 2019 geweest. We hebben zeehonden gezien, bruinvissen. We hadden fantastisch zeilweer en genoten van elk moment op het water. Het was dan ook onze eerste grote tocht op zee.

Wat is je grootste blunder aan boord?

Mijn grootste blunder aan boord was bij Deense vrienden aan boord. We hadden de spinnaker op en zij zeiden tegen mij: ‘Losen the lines!‘. Mijn reacties was de hele lijn los te laten in plaats van iets losser zetten. Gevolg, spinnaker in het water.

Ook hebben wij een keer een grote fout gemaakt door niet vooraf ons te verdiepen hoe de havenmond van Dover eruitzag. Wij melden ons bij de port control, wat moest, en die gaven ons aan de pilotboot te volgen. Echter hadden wij onze zeilen nog op. We dachten dat we ze eerst naar beneden moesten doen voordat we naar binnen zouden gaan. We gooide onze neus in de wind, toen de port control ons opriep en vroeg waar we mee bezig waren. Ze gaf aan dat het echt niet kon en dat er een ferry nu helemaal stil moest gaan liggen door onze actie. Bij binnenkomst ontdekte wij dat je nog tijd zat had om de zeilen te strijken. Les geleerd, altijd even de satellietbeelden vooraf bekijken, zodat je de situatie ter plaatse beter kan overzien.

Beauty voor anker

Heb je nog plannen voor een droomreis?

Jazeker. Wij willen graag de Atlantische Oceaan oversteken en daar verschillende landen bekijken. Uiterlijke vertrekdatum is 2026. Maar we willen ook nog naar Noorwegen, wat we mogelijk volgend jaar gaan doen, en de Middellandse zee. Dit doen we mogelijk als we terugkomen vanuit het Caribisch gebied.

Wat is jouw ultieme zeilbestemming?

San Blas eilanden staat echt bij mij op nummer één, maar met onze boot voor het Vrijheidsbeeld liggen staat ook erg hoog op het lijstje.

Welk product aan boord kun jij niet meer zonder?

Mijn pannen en onze spelletjes!

Wat is je lievelingsplekje aan boord?

Achter het stuurwiel is een hele fijne plek, maar op warme dagen zijn onze zitjes achter op de hekstoel echt super heerlijk. Dat is ook een mooie plek om vanaf te vissen.

Lajla op een van haar favoriete plekjes aan boord: de hekstoeltjes achterop!

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

Durf je grenzen te verleggen, dan gaan er weer hele nieuwe werelden voor je open. Naar de wijze woorden. Van Pipi: Ik heb het nog nooit gedaan, dus denk dat ik het wel kan. Vind je het dan niets, dan weet je dat ook. Maar zonder het te proberen weet je ook niet wat het is.

Net als Lajla Wilson in de spotlight?

Wil jij jouw zeilleven ook met ons delen door het beantwoorden van een aantal vragen? Of ken je een zeiler die wel eens in de spotlight gezet mag worden? Stuur ons een mail via redactie@zeilwereld.nl met een korte introductie en wie weet sta jij over twee weken wel in de spotlight!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.