Zeilend de wereld over en onderweg blijven werken, hoe dan?

Het is een droom van velen, maar vaak pas ná het pensioen. Elvira besloot niet te wachten en reist nu al zeilend de wereld rond terwijl ze onderweg gewoon doorwerkt.

Door Elvira Tibboel | 07 september 2022

Locatie onafhankelijk werken

Zeilend de wereld over en onderweg blijven werken, hoe dan?

Door Elvira Tibboel | 07 september 2022

Advertentie

‘De zon komt op en weerkaatst op de bijna rimpelloze zee. Ik heb net mijn yoga oefeningen gedaan op het achterdek. Na een slok van mijn cappuccino, klap ik mijn laptop open. Mijn werkdag is begonnen. Even een paar uur lekker knallen. Ik heb er zin in. Vanmiddag, als ik mijn werk af heb, ga ik met de dinghy naar het Caribische eiland waar we voor anker liggen. Een mooie wandeling maken naar de waterval op de berg.’

Zo visualiseerde ik vijf jaar geleden ‘mijn ideale werkdag’. Mijn droom was om met de zeilboot over deze mooie wereld te reizen. En ik wilde dit zo snel mogelijk. Het liefst ‘voor onbepaalde tijd’. Niet wachten tot we met pensioen gaan, genoeg gespaard hadden of de Lotto zouden winnen. Geïnspireerd door Digital Nomads, realiseerde ik me dat als ik kan blijven werken onderweg en dus inkomen kan genereren, die droom een stuk dichterbij is. Dus richtte ik mijn werk zo in dat het mijn droomleven faciliteert. En het afgelopen jaar had ik behoorlijk wat dagen die dicht in de buurt kwamen van mijn hier boven beschreven ‘ideale werkdag’.

De reis naar mijn reis

Mijn droomleven en het combineren van leven en werken op een zeilboot heb ik niet van de ene op de andere dag gerealiseerd. Daar is veel plannen, doelen stellen en actie ondernemen aan vooraf gegaan. Als mensen me vragen hoe ik het voor elkaar gekregen heb om locatie onafhankelijk te kunnen leven en werken, antwoordde ik aanvankelijk dat het ‘gewoon zo is gegroeid’. Maar eigenlijk is dat niet helemaal waar. Achteraf gezien heb ik wel degelijk bewust op deze stip op de horizon afgestuurd. We zijn begonnen met alle schoolvakanties op de zeilboot en hebben dat steeds meer uitgebreid. Stap voor stap gezet naar ons uiteindelijke doel. Ik zal wat van die stappen delen.

Samen aan het werk aan boord

Dream, plan, do

Dat is dan ook altijd mijn eerste tip. Maak van je droom een plan! En ga het dan doen.

Misschien klinkt dit nogal simplistisch als je hier in Nederland vol in de ‘ratrace’ meedraait. Dan lijkt een werkdag zoals ik hierboven heb beschreven een onrealistische utopie. Werken vanaf een zeilboot waarmee je over de wereld rondreist…. Hoe dan?

Iedereen heeft een ander beeld voor ogen, een ander ideaal plaatje. Lang niet iedereen heeft de behoefte om permanent op een zeilboot te zitten of voor langere tijd te vertrekken. Hoe ziet jouw ideale plaatje eruit? En waarom wil je dat? Mijn onderliggende motieven had ik helder. Vrijheid is een van mijn grootste kernwaarden en ik ben dol op reizen en nieuwe dingen leren, zien en beleven. Dus op reis met de zeilboot was mijn ideale plaatje.

Locatie onafhankelijk werken
Mobiel kantoor aan boord

Kleine stapjes

Start met kleine stapjes nemen in de richting van je doel. Dat is mijn tweede tip.“Every great journey starts with a single step” is dan ook een van mijn favoriete quotes. De eerste stap is een datum prikken. Een datum waarop je de trossen los gooit. Of waarop je jouw werk zo hebt ingericht dat je kunt werken waar en wanneer je wilt, bijvoorbeeld op je boot. Plan een datum waarop jij van jouw ideale ‘plaatje’ tot realiteit hebt gemaakt.

En of dat nu volgende week, over drie maanden, over drie jaar of over tien jaar is, dat maakt niet uit. Maar dan heb je iets concreets om naar toe te werken. En is jouw droom ineens een plan, daardoor kom je in beweging. Waarschijnlijk heb je dan nog niet helemaal helder voor ogen HOE je dit precies gaat realiseren. Maar dat is niet erg. Je weet wat je wilt en wanneer je dit wilt, van daaruit kun je een plan maken hoe je dit gaat realiseren.

Belemmerende overtuigingen

Een reactie die ik vaak krijg is: “Ja, maar ik kan dat niet , want …………..” Er zijn immers altijd redenen waarom het niet zou kunnen, beren op de weg. Dat waren er bij ons ook. Ook ik heb een gezin, een huis met hypotheek, huisdieren, ouders, etc. Maar in mijn opinie kun je voor alles wat met tijd of geld te maken heeft een plan maken. Mijn tip is om alle belemmeringen die je voor je ziet één voor één op te schrijven en dan voor elk ‘probleem’ een oplossing bedenken. Dan kun je daar vervolgens weer een plan voor maken. Vaak blijkt namelijk dat jouw eigen overtuigingen de grootste belemmering is.

Locatie Onafhankelijk Werken
Kantoor van de dag in Le Phare Blue

Locatie Onafhankelijk Werk

“Jij kan het doen met jouw werk. Ik kan dat niet in mijn beroep.” Dat is ook een argument dat ik vaak hoor. Maar weet je, eigenlijk kon het ook niet in mijn ‘beroep’. Ik kom uit de commerciële arbeidsbemiddeling en werk sinds 2010 als zelfstandig recruitment – en HR business partner. Dat heb ik vanaf het begin gedeeltelijk locatie onafhankelijk gedaan. Soms vanuit huis, soms vanaf de boot ergens in Europa, en soms gewoon op kantoor.

Dat deed ik dus al ver voor de Corona crisis waarin het thuiswerken norm werd en Zoom- en Teams meetings de standaard. Ik vond toen al dat het prima kon en deed ook regelmatig online interviews met kandidaten. Omdat ik zelf overtuigd was van het feit dat ik locatie onafhankelijk dezelfde of misschien zelfs meer waarde leverde aan mijn klanten en kandidaten en ik zelf geen belemmeringen zag, werd mijn manier van werken ook volledig geaccepteerd door mijn klanten en kandidaten.

Eindeloze mogelijkheden

Sinds maart 2020 is er natuurlijk heel veel gebeurd op het gebied van online werken. Ik heb inmiddels zoveel mensen gesproken die geheel of gedeeltelijk locatie onafhankelijk werken. Ook met beroepen waarvan je in eerste instantie denkt dat het niet kan. Zo sprak ik met een zeilende dierenarts die online consults geeft en daarnaast artikelen schrijft voor o.a. diervoederfabrikanten. En een online interieur designer. Een jurist, een docent, een belastingadviseur. En zo heb ik veel mooie voorbeelden waarin mensen hun functie hebben ‘omgedacht’, zodat ze zelf kunnen bepalen waar (en vaak ook wanneer) ze werken.

Denk niet in een functie, maar in taken of werkzaamheden

Als je twijfelt of jouw werk wel locatie onafhankelijk gedaan kan worden, splits het dan eens op in werkzaamheden of taken. Welke taken kun jij wel op afstand doen?

En als het echt niet kan, of jouw werkgever wil er niets van weten, dan kun je ander werk vinden of creëren dat je wel remote kunt doen. Of een werkgever of opdrachtgever zoeken die hier wel open staat. Want dat zijn er gelukkig ook steeds meer en de krapte op arbeidsmarkt helpt hier ook bij. Mijn tip is goed voor jezelf op een rijtje te zetten:

  • Waar ben ik goed in?
  • Wat vind ik leuk?
  • Wat vind ik belangrijk?
  • Hoe kan ik met alle bagage die ik heb waarde toevoegen aan anderen?
  • Waarom wil ik locatie onafhankelijk kunnen werken?

Dan kun je vervolgens je eigen ‘ideale’ vacature of opdracht gaan schrijven en een baan of opdracht zoeken dat hier mooi op aansluit.

Vrijetijdsmentor
Elvira aan het werk

Werk anders inrichten

Inmiddels zijn we dus voor langere tijd vertrokken. We zijn de Atlantische Oceaan overgestoken en zitten nu in een andere tijdszone. Dat brengt ook weer zo zijn uitdagingen mee. Daarom heb ik mijn werk inmiddels weer anders ingericht. Ik doe minder operationele recruitment opdrachten, maar organiseer online recruitment events. En ik heb een online programma opgezet ‘Een vrijer werkend leven’. Daarmee help ik mensen bij het vinden of creëren van werk dat bij ze past, zodat zij ook meer vrijheid in hun werk en leven ervaren.

Zelf ben ik zo enorm enthousiast over deze manier van leven en werken dat ik iedereen dit gevoel van vrijheid gun. Mens en werk blijft mijn passie en ik vind het fantastisch dat er nu zoveel mogelijkheden zijn om locatie onafhankelijk geld te kunnen verdienen.

Eerdere artikelen over remote werken

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.