METSTRADE 2022: Weer op volle toeren

De Marine Equipment Tradeshow (METSTRADE) is weer in volle gang. Als vanouds! Het is gezellig druk op de beurs en er worden goede zaken gedaan. We kijken vanaf de beursvloer naar enkele innovatieve producten.

Door Riemer Witteveen | 15 november 2022

Metstrade

METSTRADE 2022: Weer op volle toeren

Door Riemer Witteveen | 15 november 2022

Advertentie

Géén METSTRADE in 2020, een kleinere versie in 2021, en dan nu eindelijk weer een aardig volle RAI in 2022. Dit keer geen overdreven lege gangpaden en lege stands, maar een beurs die weer helemaal aanvoelt als METSTRADE; heerlijk! Drie dagen lang, van dinsdag tot en met donderdag, sneupen tussen al het moois dat de watersportindustrie de afgelopen tijd heeft ontwikkeld. Een internationaal feestje, op z’n Nederlands. Het was op de eerste dag al lekker druk en dat belooft wat voor de cijfers voor de overige twee dagen.

METSTRADE
Voor veel watersporters is de RAI nog altijd verbonden met de HISWA. Maar de wereldwijde nautische industrie heeft er al jaren in november de belangrijkste bijeenkomst

METSTRADE?

METSTRADE staat voor Marine Equipment Trade Show. Anders dan de HISWA, of BOOT Düsseldorf, is METSTRADE een zogenoemde business to business beurs. Hier worden zaken gedaan, genetwerkt en de stand van zaken in de industrie besproken. Niet een beurs om rond te lopen met een tasje van een tweedehandsbotenwebsite vol met folders en wegwerprommel, terwijl je je ijsje eet en speurt naar de speciale aanbiedingen. Nee, de rondlopende bezoekers hier zijn veelal botenbouwers, werven, winkels en andere partijen die op zoek zijn naar de laatste innovaties en nieuwe toeleveranciers.

DAME Awards

Vaste prik op de beurs zijn de DAME Awards (Design At METSTRADE). Bedrijven die het afgelopen jaar nieuwe producten hebben gelanceerd mogen meedoen en strijden per categorie om het beste en meest innovatieve product, en hopen op de felbegeerde overall DAME Award. Op naar de RAI voor een kijkje op de beurs. Waar mogen en willen we komend jaar onze portemonnee voor trekken?

Wil je weten wat er vorig jaar nieuw was op METSTRADE? Check dan dit artikel:
METSTRADE 2021: Het kon nét!

Ocean Signal PLB3
De DAME winnaar van 2023, de PLB3 van Ocean Singal

De overall winnaar komt uit de koker van Ocean Signal, een bedrijf uit Engeland dat producten maakt ten behoeve van de veiligheid op zee. Als je overboord gaat, stuurt de PLB3 niet alleen een AIS noodsignaal naar de nabijgelegen marifooninstallaties, ook wordt er een signaal uitgestuurd naar reddingsinstanties verder weg en is het apparaatje voorzien van (infrarood) noodverlichting.

De YachtSense Link 4g Marine Router van Raymarine won in de categorie ‘Marine Electronics and Marine related Software. Het is een waterdicht communicatiesysteem op 4g en WiFi dat je aan kunt sluiten op NMEA2000. Ook het noemen waard is de winnaar in de categorie ‘Clothing and Crew Accessories’, de Aquafleece Robe van Rooster. Een soort flinke poncho van waterdicht materiaal met een dikke voering van Fleece. Lekker voor de open bootjes zeiler in de winter, en zeker lekker voor de watersporter die ook van sporten als kiten en surfen houdt.

Een heerlijke, warme badjasachtige jas van Rooster.

Special Mentions

Bedrijven die niet winnen, kunnen nog altijd een ‘special mention’ krijgen van de jury. Geen winnaar, welk leuk dus. Communicatiespecialist ICOM krijgt zo’n ‘special mention’ voor een nieuw type marifoon. De IC-M510E is een marifoon met AIS-ontvanger die je ook nog eens via je telefoon kunt bedienen! Ook het Nederlandse Sailmon krijgt een ‘special mention’ voor hun MAX Mini, een kleine tracker waarmee je allerhande prestatieparameters kunt meten.

ICOM IC-M510E
De ICOM IC-M510E kun je met een app bedienen.

Ga je een (nog) grotere boot kopen, maar wil je jezelf niet heftig in het zweet werken met het inrollen van je lichtweerzeil, dan heeft het Franse Facnor de FXe Electric Code Sail furler waarmee je zeilen tot wel 140 vierkante meter in kunt rollen. Volgens de jury ook een ‘special mention’ waard. Een laatste leuke ‘special mention’ is de oprolbare pikhaak, die we eerder ook in de Zeilwereld Voorjaarsspecial 2022 benoemden. Een pikhaak die in een laatje van je kaartentafel past, geinig toch?

Toch leuk

Onder de niet-winnaars zijn er gelukkig ook nog zat leuke producten voor de zeiler te vinden. Denk bijvoorbeeld aan een volledig oceaanzeilpak van North Sails, de Performance Southern Ocean Suit, of de Regatta Safelock, waarmee je het CO2-patroon van je reddingsvest vastzet, zodat je zeker weet dat je veilig het water opgaat. Ga je je schakelpaneel vernieuwen? Denk dan aan de Nereide 3, van Simarine. Dit systeem is volledig gebaseerd op ‘digital switching’, oftewel: digitaal schakelen. Zo’n mooi schakelpaneel zag je niet eerder!

North Sails Southern Ocean Suit
Het Southern Ocean Suit van North Sails kan alles aan.

Je ziet het, genoeg gave producten en innovaties die ons leven als zeiler weer een stukje makkelijker, innovatiever, comfortabel en ongetijfeld ook duurder maken. Natuurlijk zullen we ook wat verder ingaan op de nodige producten hierboven, maar ook op enkele innovaties die niet bij de DAME-Awards zijn genoemd. Hou daarvoor onze specials en deze site. in de gaten.

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.