Nieuwe Musto collectie biedt nog meer bescherming door samenwerking met D3O

Musto lanceerde dinsdag 5 maart 2024 haar nieuwe collectie: De MPX Impact Collectie, een samenwerking met D3O.

Door Anke Haadsma | 05 maart 2024

Lancering Musto MPX Impact Collectie, Armel Le Cléac'h

Nieuwe Musto collectie biedt nog meer bescherming door samenwerking met D3O

Door Anke Haadsma | 05 maart 2024

Advertentie

Er zijn van die merken die snappen hoe je de lancering van een nieuw product aanpakt. Musto is er daar een van. Vorige week ontvingen wij een bijzonder, fel oranje, pakketje op de mat. Gevuld met een hamertje, een doosje met een puddingachtige substantie, een klein zilveren balletje en twee verschillende pads. Dit allemaal voor de lancering van de Musto MPX Impact Collectie op dinsdag 5 maart 2024.

Op het oranje doosje staat heel groot D3O Demo Kit. Formule 1 liefhebbers hebben hier misschien al wel eens van gehoord, ondergetekende is geen Max fan en kende D3O niet. Het is dan ook nieuw in de wereld van het zeilen, zo werd ons verteld tijdens de lancering. Musto is voor de ontwikkeling van hun nieuwe collectie namelijk een samenwerking aangegaan met D3O.

Bij die online lancering waren overigens niet de minste namen uitgenodigd. Zo is niemand minder dan Niall Myant-Best de presentator van deze show. En topzeilers Armel Armel Le Cléac’h, schipper van de trimaran Ultim Banque Populaire, en Will Harri, co-schipper van IMOCA Team Malizia, sluiten aan als ambassadeurs van Musto. Met daarnaast nog enkele experts vanuit het Musto en het D3O team.

D3O demo kit voor de Musto MPX Impact Collectie
De inhoud van het feloranje demo kitje

Zwaar geschut voor professionele offshore zeilers

De aanwezigheid van de Franse offshore solozeiler Armel is overigens niet vreemd, hij speelde een sleutelrol bij het ontwikkelen van de Musto MPX Impact Collectie. “Op de ULTIM gaan we in een paar seconden van 20 naar 40 knopen. Met deze snelheden accelereren, betekent dat je vaak aan boord wordt rondgeslingerd en daarom is impactbescherming zo belangrijk”, aldus Armel, die enkele dagen geleden nog als derde is gefinisht in de Arkea Challenge, de eerste non-stop solo race rond de wereld voor Ultims.

Hij gaat verder: “De ontwikkeling van MPX Impact met Musto heeft me in staat gesteld om verschillende oplossingen uit te proberen en te testen in echte oceaanomstandigheden. We hebben samengewerkt aan het ontwerp van wat volgens mij de ultieme offshore impact kit is. Het is de eerste in zijn soort.”

Will Harris testte het MPX Impact jack en de MPX Impact broek tijdens The Ocean Race en de Transat Jacques Vabre. “De MPX Impact is een fantastische aanwinst voor mijn offshore race zeiltas. Met de hoge snelheden die moderne jachten bereiken, worden de klappen en krachten waarmee je te maken krijgt vermenigvuldigd. Daarom is bescherming over het hele lichaam belangrijk”, zei Harris.

“De jas heeft alle eigenschappen die ik nodig heb om snel op het dek te kunnen springen tijdens een manoeuvre, terwijl ik me beschermd voel tegen zowel de elementen als de boot zelf. Het aantal blauwe plekken waarmee ik achteraf terugkom, is drastisch verminderd! Armel en Musto hebben fantastisch werk geleverd bij het ontwerpen van dit product, door jarenlange ervaring in te brengen en hun kit in de voorhoede van de offshore racewereld te houden.”

Musto MPX Impact Jas, Will Harris, Team Malizia
Zijn teamgenoten aan boord van Team Malizia wilden de Musto MPX Impact Collectie jas vaak van Will lenen als ze even snel het dek op moesten

De Musto MPX Impact Collectie

De nieuwe lijn wordt dus geprezen door enkele topzeilers. Maar waar bestaat deze nieuwe lijn dan precies uit? Het is een GORE-TEX Pro zeiljas- en broek met daarin op maat gemaakte D3O pads verwerkt. Dankzij een nieuwe exclusieve technologie kunnen de pads op mesh worden geprint en daarna op de ellebogen en heupen worden geplakt om de impact op deze gewrichten op te vangen. De 3D-gevormde kniebeschermers zitten in een binnenzak, zodat ze in de juiste positie kunnen worden geplaatst. De technologie zorgt voor een onopvallend, lichtgewicht en flexibel beschermingselement dat waterdicht is zonder de ademende eigenschappen van de kledingstof aan te tasten.

Van deze nieuwste D3O technologie krijgen we live een demonstratie. En daarvoor mogen we het oranje pakketje uitpakken. Mostyn Thomas, de Global Director van D3O geeft ons tekst en uitleg over de werking van hun nieuwste technologie: “D3O absorbeert de energie van impacts en voert die af, waardoor minder krachten op je lichaam worden overgebracht dan met standaard beschermingsmaterialen.”

Live demonstratie: de rechterpad wordt gebruikt in de D3O technologie

“We zijn verheugd om met Musto te hebben samengewerkt aan het ontwerp van de MPX Impact-collectie, vooral omdat we weten dat offshore-zeilers te maken kunnen hebben met enkele van de meest brute en uitdagende omstandigheden op de planeet.”

Het deskundige D30-team van scheikundigen en ingenieurs combineert geavanceerde polymeerchemie met baanbrekend design om zachte en flexibele materialen te produceren, die geen afbreuk doen aan comfort en toch sterk genoeg zijn om bescherming te bieden in de zwaarste omstandigheden. De MPX Impact kit helpt niet alleen beschermen tegen stootverwondingen en schaafwonden, maar biedt ook comfort en beweeglijkheid.

De 3D-gevormde kniebeschermers zitten in een zak aan de binnenkant van de broek, terwijl de 3D gevormde heup pads zijn geplakt op de GORE-TEX Pro stof met een laser gesneden slijtvaste film erop gelamineerd voor de ultieme bescherming tegen ruwe, harde dekken.

Ook voor de amateur zeiler?

Het klinkt allemaal heel fijn, extra bescherming tegen al die harde stoten waar we als (wedstrijd)zeilers onderweg mee te maken krijgen. Persoonlijk heb ik als voordekker op de, toch wat rustigere, Noordzee ook baat bij beschermende pads. Als verjaardagscadeau kreeg ik dit jaar dan ook hele fijne knie pads, wel van een ander merk overigens. Daar maak ik de hele winter al dankbaar gebruik van tijdens de IJspegel wedstrijden, leuk detail: Ik draag ze over mijn Musto zeilbroek, wat gelijk een beetje extra bescherming geeft aan de broek!

Maar van deze nieuwe, ingebouwde, pads die je lichaam op veel meer plekken beschermt, werd ik ook wel erg enthousiast. En hoewel Musto de Impact Collectie heeft ontworpen in samenwerking met professionele offshore zeilers, zit de amateur zeiler altijd in het achterhoofd. De technologie zal de komende jaren dan ook wel verder doorontwikkeld worden voor ons amateur zeiler. Ga je wel een heftige offshore wedstrijd op een snelle boot tegemoet? Dan zou ik zeker even kijken naar deze nieuwe lijn, al moet je wel even de portemonnee trekken.

Disclaimer: Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een persuitnodiging door Musto en D3O. Beide partijen hebben geen invloed gehad op de inhoud van dit artikel.

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.