Hoge snelheden op het water vraagt om innovatief zwemvest
Door Anke Haadsma | 04 december 2024
Advertentie
Afgelopen seizoen hebben we gezien dat er steeds harder wordt gezeild, mede dankzij het foilen. Het is niet alleen heel spectaculair, het vraagt ook om de nodige aanpassingen aan je zeilgarderobe. De hogere snelheden zorgen namelijk ook voor hogere impact op jouw lichaam, en daar moet je kleding je wel tegen beschermen. Gelukkig zijn de verschillende watersportmerken hier continu mee bezig en werken ze samen met topzeilers die hun adviseren. Zo hebben wij afgelopen najaar vol bewondering gekeken naar de zwemvesten die de zeilers van Team DutchSail droegen tijdens de Youth en Women’s America’s Cup.
Omslagfoto: JAJO Team DutchSail Youth. Credits: Ricardo Pinto
Die vesten, ontworpen door Musto*, moesten de zeilers beschermen tegen de hoge impact aan boord van de AC40 boten. Tegelijkertijd moesten ze comfortabel te dragen zijn. Belangrijk voor de zeilers, want, zo geeft Annette Duetz aan: “De hoge snelheden die we hebben gehaald, die voelen toch wel oncomfortabel.”
Lees ook: “Hard gaan heeft een andere dimensie gekregen”
Musto kwam daarom met het speciaal ontworpen LPX Impact Buoyancy Aid. Een ISO 12402-5 gecertificeerde 50N vest, ontworpen in samenwerking met verschillende olympische kite- en windsurfers van meerdere nationale teams.
Dit waren de snelste olympische klassen op het water afgelopen zomer, en daar zijn de vesten dan ook op ontworpen. Er moest de nodige bewegingsvrijheid zijn voor de zeilers, maar tegelijkertijd moest het vest ook goed beschermen tegen de hoge impact rondom het hele lichaam. Met name het gebied rond de oksels en ribben is extra verstevigd in het vest. Niet zo gek dus dat de vesten vervolgens ook voor verschillende AC40 teams beschikbaar zijn gesteld.
Aanpassingen voor de AC40
Wel zijn er enkele aanpassingen geweest voor de AC40 zeilers. Annette vertelt: “Dat waren inderdaad speciale vesten. Er zat een vak in voor extra lucht en ook een vak voor een mes, mocht het toch misgaan.”
Luke Kuhn, partnerships manager van Musto, legt verder uit hoe die aanpassingen eruitzien: “Voor de America’s Cup moesten de zeilers zichzelf kunnen lossnijden in het geval van omslaan. Hierbij konden ze verstrikt raken in de touwen of de zeilen, dus hebben we een mes toegevoegd bij de linker ribbenkast voor makkelijke toegang. En voor die extra lucht hebben we een ademhalingsapparaat geïnstalleerd op de rechterschouder.”
Het was voor Annette geen eerste kennismaking met Musto: “Samen met Odile van Aanholt (en daarvoor Annemiek Bekkering, red.) heb ik al een lange relatie met Musto in onze olympische 49erFX campagne. De kleding is comfortabel, vol met technische innovaties en het beschermd ons op de wedstrijdbaan. Daardoor kunnen wij ons focussen op wat we daar moeten doen: hard zeilen!”
Dat laatste hebben ze zeker gedaan in Barcelona: “De AC40 is echt een beest, maar tegelijkertijd is het ook een heel speels bootje. Je voelt hem echt onder je bewegen. Natuurlijk is het anders dan een 49erFX, we varen nu ook wel veel meer op data. We zagen daarin soms dat hij sneller moest kunnen, en als zeilers voelen we ook wel dat hij soms sneller kan. Maar je voelt niet of je 28 of 32 knopen gaat. En de hoge snelheden die we hebben gehaald, die voelen toch wel oncomfortabel. Hard gaan heeft echt wel een andere dimensie gekregen.”
Niet alleen Team DutchSail werd gekleed door Musto tijdens de Youth & Women’s America’s Cup. Ook Britain’s Athena Pathway, Team Australia Challenge en Sail Team BCN of Spain waren onderdeel van het Musto team. Nick Houchin, hoofd markering bij Musto, vertelde trots te zijn op hun partnerschappen: “De teams hebben in technologisch geavanceerde race boten gevaren. Wij hebben ze hierbij voorzien van high-performance kleding die ze in staat hebben gesteld op het allerhoogste niveau te concurreren en ze tegelijk te beschermen tegen de omstandigheden op de wedstrijdbaan in Barcelona.”
Communicatie
Het kijkplezier naar de wedstrijden werd verhoogd door de communicatie tussen de zeilers aan boord. Die communicatie aan boord was live te volgen via de uitzendingen wat veel goed deed voor de beleving vanaf de zijlijn. Iedere zeiler was dan ook verplicht de benodigde media-apparatuur bij zich te dragen. Dit vroeg ook in het ontwerp van het zwemvest een aanpassing. Hiervoor werd een speciaal vakje voor dit apparaat tussen de schouders gemaakt.
Het reguliere vest is overigens heel erg geschikt voor de amateurzeiler, ook qua prijs: Klik hier om naar de Musto webshop te gaan.
*Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Musto