Nautin: Zo ga je goed voorbereid het water op

Goed voorbereid op pad, dat is goed zeemanschap. Met de informatie die stichting Nautin beschikbaar stelt weet je zeker dat het aan de voorbereiding niet ligt. Ad Krom vertelt over Nautin.

Door Riemer Witteveen | 01 juni 2022

Nautin Quicktide

Nautin: Zo ga je goed voorbereid het water op

Door Riemer Witteveen | 01 juni 2022

Advertentie

Aan het begin van elk seizoen betrap ik me erop dat niet alle nuttige informatie is blijven hangen. Welk marifoonkanaal moet ik hier ook alweer uitluisteren? Hoe laat klinken de weerberichten op VHF 23 en 83? Waar vind ik de beste getijdeninfo? Niet lang geleden vertelde iemand mij over Nautin. De oplossing voor alle bovenstaande vraagstukken. Met Ad Krom, de Secretaris van Stichting Nautin, bespreek ik de vele voordelen van het platform. Beginners op zout, maar ook ervaren zeebonken kunnen er allemaal wat vinden.

“Vroeger,” begint Ad, “hield Henk Menninga de boeien van de Waddenzee bij. Hij maakte daar bestanden van die je kon downloaden en zo had je de laatste boeien in je handheld gps. Helaas werd Henk ziek en overleed hij voordat zijn systeem in nieuwe handen was gekomen. Wim Blankenstijn en Hans Fix vonden het een mooi initiatief en hebben het systeem van Henk opnieuw opgezet. Dat is uitgegroeid tot Nautin.”

Nautin Ad Krom
Nautin-secretaris Ad Krom

Het huidige Nautin bestaat sinds mei 2013. Langzaam maar zeker is Nautin uitgegroeid tot veel meer dan een plek waar je de actuele boeienposities kunt downloaden. Zo’n twintig vrijwilligers houden zich nu elke dag bezig om de informatie op de site up-to-date te houden. Ad: “Er gaat veel werk zitten in het doorplaatsen van alle informatie. Nu vind je er boeienbestanden, de BaZ (berichten aan zeevarenden, red.), stromingskaarten voor de Waddenzee, Noordzee en Zuid-Nederland, marifoonkanalen en VTS-gebieden, weerberichten en meer. Afgelopen winter hebben we het professioneler aangepakt en de website opnieuw gestructureerd. Je kunt de informatie nu veel beter vinden.”

De informatie op de website is ingedeeld in vier hoofdgroepen. Volgens Nautin omvatten die groepen (meteo, getij, navigatie en vaarinformatie) alle benodigde informatie om goed voorbereid op pad te gaan. Varen op zout is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Met de informatie beschikbaar via Nautin kun je veel lastige situaties voorkomen en onzekerheden wegnemen.

Web van informatie

Nautin bevat informatie uit vele bronnen vertelt Ad. “Onder water zijn er ongeveer dertien softwareprogramma’s die aan elkaar geknoopt zijn. We hebben vijf technici die daar mee bezig zijn. Een deel van die programma’s is rechtsstreeks verbonden aan overheidsites, zodat we de informatie daarvan netjes toonbaar kunnen maken. We hebben directe toegang tot de Waterkamer van Rijkswaterstaat en die korte lijntjes zijn super handig. Soms halen we er bij hen fouten uit, en zij soms bij ons.”

Nautin Quicktide
Screenshot van de Nautin-website

QuickTide & OpenCPN

Wat veel zeilers niet weten is dat QuickTide, een getijden-app voor op je telefoon, tablet en computer, ook uit de Nautin-koker komt en dat je daar gebruik van kunt maken als donateur. Inmiddels maken zo’n 3000 zeilers gebruik van die app. “QuickTide is een van onze parels,” vertelt Ad “Je merkt steeds meer dat er digitaal gezeild wordt. Jaren geleden ging alles op de pc en later werd dat de tablet en de telefoon. Veel watersporters gaan nu uit van hun telefoon. Je hoort dan wel eens: ‘QuickTide werkt niet, nu kan ik de Waddenzee niet op.’ Iedereen kan door de digitalisering de wereld rond varen. Een aanzienlijk deel van de boten op Texel zijn nu huurboten, dat was 10 jaar geleden niet zo.”

Naast QuickTide speelt OpenCPN ook een grote rol bij Nautin. Ad: “Je kunt heel gemakkelijk de Nautin-boeienbestanden in OpenCPN zetten. Steeds meer mensen gebruiken het programma en we proberen de Nautin-informatie ervoor te optimaliseren. Voor onze donateurs hebben we zelfs een OpenCPN-helpdesk. Vorig jaar was dat nog voor iedereen, maar daar werden we behoorlijk gek van, haha!”

Nautin QuickTide
QuickTide App op een telefoon

Toegang tot Nautin

Wil jij ook toegang tot alle informatie die beschikbaar is via Nautin? Dat kan door donateur te worden. Met een donatie van minimaal 15 euro per jaar kun je al bij alle informatie en kun je gebruik maken van QuickTide. Op dit moment kent de stichting ongeveer 1000 donateurs, Ook heb je automatisch toegang als je lid bent van een van de onderstaande verenigingen. Het kan dus zomaar zijn dat je al lang toegang hebt, maar dit nog niet wist!

Geïnteresseerd, neem dan een kijkje op: Nautin.nl

Lees ook:

Omslagfoto: Ad Krom

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.