Nieuw aan boord bij Zeilwereld

Twee nieuwe, zeilende, redactieleden op de werkvloer bij Zeilwereld. Wie zijn ze, wat doen ze en wat zeilen ze?

Door Redactie | 15 juni 2021

welcome-aboard-sign

Nieuw aan boord bij Zeilwereld

Door Redactie | 15 juni 2021

Advertentie

Naast Zeilwereld hebben alle redactieleden nog een baan. De werkdruk ligt hoog en daarom zijn we op zoek gegaan naar enthousiaste versterking van ons team van vier. Inmiddels zijn de contracten getekend en kunnen we onze twee nieuwe aanwinsten officieel aankondigen; Jeanne Bommeljé en Femke van Straten. Beide dames stellen zichzelf graag voor.

Wie is Jeanne? – Logboek van een beginnende zeiler

Toen ik een jaar of zes was ging ik voor het eerst op zeilkamp. In optimistjes voeren we hélemaal naar een onbewoond eiland. Daar kregen we wat lekkers en speelden we spelletjes. Als het speelkwartier voorbij was voeren we weer hélemaal terug. En dat een week lang. Je hoort het. Ik vond het spelen en de snacks interessanter dan het zeilen zelf. Aan het einde van onze bootcamp kregen we een t-shirt met de tekst ‘ik kan zeilen.’ Daar doe je het voor. Ik was trots als een pauw, en mijn ouders natuurlijk ook. Maar de zeiler in mij liet nog even op zich wachten. 

Heerlijke ‘actie’ foto van Jeanne (links) en haar zus.

Een paar jaar geleden gingen mijn vriend en ik op zeilvakantie met familie. We hadden die week geen wind, maar mijn vriend was hierna niet meer te stoppen. Hij introduceerde mij aan alle zeilvlogs die er op YouTube te vinden zijn. Van ‘Sailing La Vagabonde’ tot specifieke filmpjes over hoe je moet gijpen. We raakten enthousiast en haalden onze vaarbewijzen. We namen een les op een Bavaria in Muiden en de week erop gingen we samen op zeilvakantie in Zeeland. Dit was natuurlijk de mooiste vakantie ooit, ondanks de beginners-stress in de sluis. En dus kwam Bram met een pitch. 

Jeanne met haar vriend Bram en hun Cutty Sark.

“We kunnen iedere zomer een boot gaan huren, maar aan één week zeilen hebben we niet genoeg. Als we onze eigen boot hebben kunnen we ook ieder weekend zeilen en komen we goedkoper uit. En als we zeilen toch niet zo leuk vinden, kunnen we de boot altijd weer verkopen.”

Met deze ijzersterke argumentatie kochten Bram en ik van de winter Cutty Sark. Een Shipman 28 uit het jaar 1976. De boot had veel liefde nodig, dus waren we het afgelopen half jaar bijna ieder weekend in de loods te vinden. Vorig weekend ging de boot eindelijk weer terug het water in. De pret kan beginnen.

Ik denk dat ik deze zomer een t-shirt laat bedrukken met de tekst ‘ik kan zeilen’. Ik ben nu al trots als een pauw, en mijn ouders natuurlijk ook. 

Zo trots als een pauw, aan het roer van haar eigen schip.

Sinds kort mag ik de redactie van Zeilwereld versterken. We gaan ervoor zorgen dat we mooie verhalen blijven delen, zowel hier op de website als op ons Facebook en Instagram kanaal. Ik kijk ernaar uit om zodoende nog meer te leren over de wondere wereld van het zeilen.

Wie is Femke? – De Blauwe draad

Water, ja water is de rode draad, of eigenlijk dus de blauwe draad, in mijn leven. Als klein meisje, geboren en getogen in Nijmegen, zwierf ik met mijn ouders zomers lang met een motorbootje door Friesland. Van het konijneneiland op de Fluessen tot It Wiid in Eernewoude, alle meren en sloten hebben we gezien. Op mijn elfde werd ik bevangen door het zeilvirus toen ik leerde zeilen op een zeilschool. Mijn eerste eigen bootje was een schakel met alles erop en eraan. Van de helft van de lijntjes wist ik niet eens waar ze voor dienden, maar we hadden plezier en dat was het belangrijkste.

Het varen, in weer en wind, zat er al vroeg in.

De sfeer op de zeilschool had een betoverende werking en al gauw besloot ik om instructeur te worden. Ik haalde mijn diploma’s en begon als ‘optimama’. Wat ongelofelijk trots was ik op al die kleintjes die met een behoorlijk windje al zingend en joelend het hele meer over crosten.

Wat een vakantieliefde leek in de zomer van 2000 na weer een aantal weken zeilschool, wordt dit najaar, na 21 jaar samen, mijn man. En je raadt het al, hij is ook een zeiler. En mijn twee kinderen? Yep, ook zeilertjes! Regelmatig lenen we The Blue Wave, een Hanse 342, van mijn schoonouders om vanuit Enkhuizen er even tussenuit te gaan.

Op pad met The Blue Wave.

Ook in mijn werk loopt watersport als een rode draad door mijn carrière. Begonnen bij het Watersportverbond als pr- & communicatiemedewerker voor onder andere de Nederlandse kernploeg. Daarna als project-/ eventmanager op het gebied van hospitality voor diverse grote nautische evenementen waaronder SAIL Amsterdam 2010 en 2015. In 2016 waagde ik de sprong in het diepe en begon als freelancer. Ik maakte onder meer deel uit van de organisatie van Sail Den Helder 2017, Tall Ships Races Harlingen 2018 en SAIL Amsterdam 2020.

Helaas kon ik die laatste niet ten uitvoer brengen vanwege het Coronavirus. Maar ik liet me niet uit het veld slaan en besloot mijn oude vakgebied weer op te pakken. Naast de nautische evenementen werk ik inmiddels als communicatie- en marketingprofessional voor meerdere watersport gerelateerde opdrachtgevers. 

Aan het roer tijdens The Tall Ships Races Harlingen 2018.

Ik ben ontzettend trots dat ik sinds kort deel uit mag maken van de redactie van Zeilwereld. Want hoe leuk is het, als je na al die jaren nog steeds van je hobby je werk maakt en er dan ook nog eens over mag schrijven!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

1 reactie

 1. Charlotte Dorren op juni 16, 2021 om 8:52 pm

  Dag Jeanne en Femke,

  Wat leuk om te lezen, versterking. Nog meer mooie content! Veel plezier en succes bij de redactie!

  Charlotte Dorren

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

1 reactie

 1. Charlotte Dorren op juni 16, 2021 om 8:52 pm

  Dag Jeanne en Femke,

  Wat leuk om te lezen, versterking. Nog meer mooie content! Veel plezier en succes bij de redactie!

  Charlotte Dorren

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.