Btw-verlaging op verhuur, want we hebben we het zo zwaar

Het is goed nieuws wanneer dingen goedkoper worden, toch? Maar volgens Riemer Witteveen zijn we misschien wel te bevoorrecht.

Door Riemer Witteveen | 03 juli 2024

Pexels_Oliver_Sjöström_Cover_01

Btw-verlaging op verhuur, want we hebben we het zo zwaar

Door Riemer Witteveen | 03 juli 2024

Advertentie

Opinie

“HEEL GOED NIEUWS,” kopte Geert Dijks, Directeur van HISWA-RECRON op LinkedIn, inclusief de hoofdletters. De kogel was namelijk door de kerk: de hoge raad had besloten dat de verhuur van (kajuit)zeilboten nu valt onder het lage btw-tarief van negen procent. Een flinke verlaging van de geldende 21 procent.

Hoe dat goed nieuws is, ontgaat mij een beetje. Natuurlijk is het leuk als het beoefenen van onze prijzige hobby iets betaalbaarder wordt, en je als verhuurder meer bootjes kunt verhuren tegen een gunstigere prijs. Natuurlijk zou het schitterend zijn als we via de verhuur nieuwe zeilers aantrekken. Het komt de zeilsport wellicht ten goede, maar we noemen het dan wel zeilsport, maar in hoeverre is het daadwerkelijk sport?

Hoeveel zeilers huren een boot om eens even flink te buffelen op het water, een 24-uurs te zeilen of om mee te doen aan een clubwedstrijdje in de avond. Niet het leeuwendeel van de verhuur lijkt mij. In het persbericht van HISWA-RECRON lees ik dat de Belastingdienst eerder nog moeilijk deed met het hanteren van het nieuwe btw-tarief, want, zo schrijft Geert Dijks: “Er was er altijd onduidelijkheid of een jachthaven wel of niet een sportaccommodatie is.”

Ik begrijp het vraagstuk. De jachthavens waar ik kom, en dat is best een flink aantal durf ik te zeggen, zijn nou niet het toonbeeld van sportiviteit en lichamelijke inspanning. Barbecuetje hier, (steiger)borrel daar. Uiteraard is het lekker om een avond, een weekend of een vakantie flink te buffelen, maar volgens mij is de verhuur doorgaans gericht op het ontspanning, vakantie vieren en leuke plekken bezoeken.

Er zijn watersportverenigingen waar actief zeilen, sporten dus, een grote rol speelt. Ben je lid van een (water)sportvereniging? Dan is je contributie al vrijgesteld van btw, mits de hoofdactiviteiten van de vereniging draaien om “het bevorderen van de sport en het bieden van de gelegenheid om te sporten,” zo valt te lezen op de site van het NOC-NSF. Dat is al mooi meegenomen. Huur je bij diezelfde vereniging wel eens een bootje om te kunnen lessen of om met een (avond)wedstrijdje mee te doen, dan zijn die kosten als lid doorgaans vrij laag. Kleine verenigingen zijn vaak niet eens btw-plichtig en daarmee is de verlaging voor hen niet eens relevant.

Verhuurkosten zijn vooral hoog bij de kajuitbootverhuur. Voor een kajuitboot waar je met een gezin een week comfortabel kunt vertoeven, ben je in het seizoen al snel een dikke 1000 euro kwijt. Dan tikt een verschil van 12 procent btw vrij snel aan voor huurder. Maar met een ontspannen vakantie op het water bevorderen we het sporten niet direct. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat de verlaging van het btw-tarief de zeilsport meer bereikbaar maakt voor mensen die het minder breed hebben.

De ‘zeilsport’ is helaas iets voor de lucky few. Een eigen bootje is duurder dan een voetbal, of een stel schaatsen. Ben je na een bezoekje van ‘Optimist on Tour’ laaiend enthousiast geworden en wil je graag op les? Dan moet je maar net de mazzel hebben dat je ouders het willen, en kunnen betalen. Gelukkig zijn er initiatieven zoals het Nationaal Jeugdzeilplan. Voor een schappelijk bedrag kun je daar een goede boot leasen als je wel wilt (leren) zeilen, maar niet de middelen hebt om een eigen boot te kopen. Meer (overheids)steun aan dergelijke initiatieven zouden pas ‘heel goed nieuws’ zijn en wellicht kunnen zorgen voor een aanwas van jonge, enthousiaste watersporters. Deze btw-verlaging is niets meer dan steun verlenen aan de zeilers en verhuurders die het niet per se nodig hebben. En zou het kunnen dat eigen bootbezit hiermee nóg minder aantrekkelijk is geworden?

Ga je deze zomer op pad met een huurboot? Geweldig! Veel plezier. Het is mogelijk dat je vakantie net een leuk stukje goedkoper geworden. In ieder geval is dat het onderzoeken waard. Even bellen met de verhuurder of HISWA-RECRON. Mocht je die laatste spreken, vraag dan meteen wat er nu precies goed nieuws is en waar de scheidslijn ligt tussen sport en ontspanning. De kans dat je die huurbak die je op het oog had nu misloopt, omdat er ineens rijen bij de verhuur staan, lijkt me vrij klein.

En dan nog dit: Wat er aan btw bij bootverhuur af gaat, komt er waarschijnlijk bij (kinder)boeken bij. En dáár gaan we wat mij betreft compleet de mist in. Alles wordt duurder toch? Nou, de exclusieve dingen dus niet, die worden goedkoper, omdat we met een drijvende caravan al borrelend door het land kruipen nou eenmaal zien als ‘sport’. Schiet mij maar lek.

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.