Op 8-jarige leeftijd booteigenaar, Jasper kocht zijn eigen Piraatje

Jasper vond zeilen zo leuk, dat hij na zijn eerste zeillessen een eigen bootje wilde kopen. Waar menig kind in de Optimist vaart, zocht Jasper een Piraat uit.

Door Anke Haadsma | 24 januari 2024

Piraatje jeugdzeilboot

Op 8-jarige leeftijd booteigenaar, Jasper kocht zijn eigen Piraatje

Door Anke Haadsma | 24 januari 2024

Advertentie

Hij is misschien wel de jongste booteigenaar van Nederland. Jasper kocht vorig jaar op 8-jarige leeftijd zijn eigen boot. ‘Als je een boot wilt, dan moet je die van je eigen geld kopen’, had zijn vader hem gezegd. Dat hoefde Jasper geen twee keer te horen, hij begon Marktplaats af te struinen en vond al snel zijn eerste boot.

Omslagfoto: Aldo Allessie (Telegraaf.nl)

“Eerst vond ik een Optimist in de buurt die we gratis konden afhalen”, vertelt Jasper. “Maar mijn vader was toen net een weekje in de Ardennen en kon me daardoor niet helpen. Morris, een van mijn vrienden, zeilt ook en wilde ook wel een eigen bootje. We zijn daarom naar zijn vader gegaan voor hulp, samen met hem hebben we de boot opgehaald. We wilden die Optimist samen gaan delen.”

De vrienden zeilen in Landsmeer, bij WSV de Breek, Jasper is begonnen met zeilen samen met Morris. Nadat hij begon met zeillessen, vond Jasper het zo leuk dat hij thuis vertelde dat hij zelf een boot wilde hebben. Niet veel later lag die bewuste Optimist in het water voor de jongens. Bart: “Het is ook nog een hele nette boot, een polyesterboot met alles erop en eraan. Alleen de zelflozer moesten we vervangen, verder was hij tiptop in orde.”

Jasper met zijn piraat: Piet Piraat
Een trotse booteigenaar!
Foto: Aldo Allessie (Telegraaf.nl)

Op zoek naar een tweede boot

Dat het zo makkelijk zou gaan, dat hadden Jasper en zijn vriend niet verwacht. Ze besloten het daarom nog eens te proberen, want hoe leuk is het om allebei een eigen boot te hebben. Jasper vond al snel nog een bootje, een Piraatje. Ook deze was gratis, alleen de advertentiekosten van 30 euro moesten worden betaald. Daarnaast was er nog één klein probleem, de boot lag in Dwingeloo, niet echt om de hoek vanaf Landsmeer.

“Nu woont mijn moeder, de oma van Jasper, ook in Dwingeloo”, vertelt Bart. “Van haar mocht de boot wel even in haar tuin liggen tot wij tijd hadden om heen en weer te rijden. De oude eigenaar van het Piraatje vond het geen probleem om deze naar haar toe te brengen. Wij hebben hem een aantal weken later opgehaald en op het dak van de auto naar Landsmeer vervoerd.”

Zo hadden de jongens in korte tijd ineens allebei een eigen boot. Jasper had tegen Morris gezegd dat hij de Optimist mocht hebben, Jasper ging voor het Piraatje. “We hebben hem gelijk getest in het water. Hij zou waterdicht zijn, maar toen ik erin ging zitten kwam ik erachter dat er toch een gaatje in zat waardoor er water naar binnen kwam.”

Een echte booteigenaar

“De eigenaar had gezegd dat het Piraatje lek was geweest, maar nu zou ze waterdicht zijn”, legt Bart verder uit. “Dit bleek toch niet zo te zijn. Maar verder is het wel een hele nette boot. Ze is helemaal van hout en heeft, anders dan de Optimist, een puntige punt. Ik hoor van veel wat oudere zeilers dat zij ook ooit in het Piraatje zijn begonnen. Dat is wel leuk, nu leren kinderen voornamelijk zeilen in een Optimist.”

Lees ook: Optimist, Piraat of toch een andere boot. In welke boot begin je met zeilen?

Door dit lek komt Jasper er gelijk al achter hoe het is om booteigenaar te zijn. Het betekent namelijk ook klussen aan de boot. “Ik vond het heel leuk om te doen. We hebben het gat gedicht met kit en hebben de boot ook gelijk geverfd. Ze was al rood, die kleur heb ik gehouden. Ook de naam heb ik niet veranderd, Piet Piraat heet ze. Ik vind dat wel een leuke naam. De boot van Morris heet Schip Ahoy.”

Booteigenaar van een piraat zeilboot
Zelf waterdicht gemaakt en een mooie nieuwe lik verf erop.
Foto: Aldo Allessie (Telegraaf.nl)

Piraat zeiler met mooie ambities

Jasper heeft al veel gezeild in zijn eigen boot. “Ik krijg nog wel zeilles in de Optimist, maar één keer waren er niet genoeg boten, toen mocht ik in mijn eigen boot meedoen met de les. Ik merk niet heel veel verschil tussen de boten, het zeilen is namelijk bij allebei hetzelfde. Volgens mij zijn ze ook even snel. Ik wil komend seizoen ook met de wedstrijden op de club meedoen in mijn eigen boot. Daarnaast wil ik mijn CWO-2 en CWO-3 gaan halen, vorig seizoen heb ik al mijn CWO-1 diploma gehaald.”

De club organiseert gedurende het jaar meer activiteiten. Zo heeft de Piraat zeiler vorig seizoen meegedaan met het nachtzeilen. “We hadden de boot met lichtjes versierd, en zelf waren we ook verkleed. Ik ging samen met twee vrienden in mijn boot verkleed als piraat. We gingen trouwens niet echt ’s nachts zeilen hoor. Het was in de avond en we moesten al peddelend allemaal opdrachten doen terwijl alle ouders aan de kant stonden te kijken.”

Nachtzeilen met het piraatje
De versierde boot tijdens het nachtzeilen.
Foto: WSV de Breek

Het enthousiasme voor zeilen komt niet per se bij Jasper zijn ouders vandaan. “Nee mijn ouders zeilen niet. Ik mag ze dus nu inderdaad uitleggen hoe alles rondom het zeilen werkt.” Bart valt zijn zoon in de rede. “Je moeder is inderdaad geen zeiler, maar ik heb wel wat gezeild in mijn leven. In mijn studententijd huurden we wel eens een Valk, daar kon ik wel in zeilen. Maar zoals mijn kinderen nu les krijgen, dat heb ik niet gehad inderdaad. Jasper heeft ook nog een zus die net als hem op zeilles zit. Zij is iets minder fanatiek, voor haar gaat het vooral om het sociale aspect volgens mij. Maar dat vind ik sowieso leuk, ook veel van Jasper zijn vrienden zitten op zeilles.”

Op de vraag of zijn zus ook in Piet Piraat mag zeilen antwoord Jasper: “Natuurlijk! Ze heeft het alleen nog niet gedaan. Maar dat hebben mijn ouders ook gelijk gezegd, zij mag de boot ook gebruiken als ze dat wil.”


euro_symbol

Waardeer dit artikel

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door de auteur een kleine bijdrage te geven. Zo help je ons met het produceren van nog meer mooie zeilcontent.

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.