Podcast met Angela Brandsma: Manager op de Oceaan

Met heel wat mijlen en oversteken achter de rug is de ARC voor Angela Brandsma niet heel spannend meer. Als schipper helpt ze haar negenkoppige bemanning de oceaan over, als een manager.

Door Riemer Witteveen | 30 november 2022

Angela Brandsma

Podcast met Angela Brandsma: Manager op de Oceaan

Door Riemer Witteveen | 30 november 2022

Advertentie

Opeens zie ik Angela Brandsma voor mijn neus in Las Palmas als ze met een van de organisatoren van de ARC, de Atlantic Rally for Cruisers, staat te praten. Het verbaast me niets dat ik haar uitgerekend hier, een dag voor de start van de ARC zie. Maar doet ze mee? Ik heb haar niet op de lijst met Nederlandse deelnemers zien staan.

“Jazeker!” zegt ze opgewekt. “Ik schipper op een Engelse boot onder de vlag van de Sail Racing Academy. We varen met een Bénéteau First 40.7 in de wedstrijdklasse. Ik heb één first mate en acht bemanningsleden aan boord. Allemaal Engelse heren.” “Biertje doen?” vraag ik. “Ik ben benieuwd hoe je hier terecht komt. “Ja leuk!”

Podcast op Spotify

Dit artikel bevat fragmenten van het gesprek met Angela. Beluister hier het hele gesprek dat we voerden met Angela en haar first mate Sam op het terras van de Sailor’s Bay Bar aan de marina in Las Palmas.

Heb je geen Spotify? Luister de podcast dan Hier op Soundcloud.

Op het terras van de Sailor’s Bay Bar naast de grote jachthaven van Las Palmas drinken we een biertje en bestellen we wat eten. Sam, haar first mate is er ook bij. Het eten is een eenvoudig, maar erg lekker pastamaaltje. Niets speciaals voor mij, maar voor Angela en Sam is het de laatste warme hap aan land. De volgende warme maaltijd aan wal is aan de overkant in St. Lucia.

Tijdens het eten leer ik meer over Angela. De afgelopen jaren heeft ze al veel mijlen en oceaanoversteken gemaakt, waaronder als schipper. Maar hoe is Angela eigenlijk als schipper, wat is haar insteek en stijl? Ik vroeg het haar en haar first mate.

Angela Brandsma
Angela hijst traditiegetrouw de Friese vlag.
Foto: Riemer Witteveen

Afspraken maken

Veiligheid staat bovenaan bij Angela. “Tot aan het eerste biertje aan de overkant! We gaan weg met tien man en ik ben ook van plan om met tien man aan te komen. We hebben net onze laatste briefing gehad, maar uiteindelijk zeg ik ook: ‘jongens, jullie gaan nu iets heel gaafs doen. Probeer hiervan te genieten. Wat niet leuk is wordt later in de kroeg wel een stoer verhaal.’ We gaan gewoon lekker conservatief starten en we kachelen lekker naar de overkant.”

Een oversteek als deze doet ze niet voor zichzelf, maar voor haar bemanning, maar ze cijfert zichzelf niet weg. “Dit soort projecten gaan niet over mij. Die gaan over de crew. Ik vind dat zeilen wel gaaf en heb veel verantwoordelijkheid. Ik hou de sfeer goed en probeer diegene te zijn waarop ze altijd kunnen leunen. Het is mijn achtste keer en ik vind het niet meer zo spannend en interessant, maar het gaat over deze mensen. Ik stel me daarvoor ook dienstbaar op.”

Angela Brandsma
Angela aan het roer bij de start van de ARC.
Foto: WCC/James Mitchell Photography

Manager

De hele aanpak van het project lijkt Angela natuurlijk af te gaan. “Mijn achtergrond zit in projectmanagement en ik pak dit ook aan als project,” vertelt ze. “Je moet gewoon heel georganiseerd en gestructureerd zijn. Je hebt ook deadlines. Elke wacht moet het toilet schoongemaakt worden. De motor moet gecontroleerd, en het logboek ieder uur bijgewerkt. Het is net als een bedrijf, al speel ik buiten met water om me heen en met een beetje geluk ook walvissen!”

Een boot leren kennen in korte tijd is voor Angela ook geen enkel probleem. “Ik ken de boot nu, na nog geen week al van binnen en buiten. Ik doe dit vaker. Het eerste wat ik doe aan boord voor een grote oversteek is alles eruit halen. Kussens eruit om te laten wassen, floorboards eruit en dan kun je alle vakken en doorvoeren zien. Ik weet dan waar ieder schroefje zit en wat de zwakke plekken zijn. Ik wil ook een duiker onder de boot door zodat ik zeker weet dat het daar ook klopt. Sam, mijn first mate heb ik de mast in gestuurd en daar filmpjes laten maken. Ik weet daarom alles van de boot. Natuurlijk weet ik niet alles van bijvoorbeeld elektronica, maar daar maak ik me niet zoveel zorgen over.”

Badass

Sam kijkt ons glazig aan van achter zijn glas bier. Hij volgt het gesprek in het Nederlands, maar vindt het fascinerend. Wat hij van Angela vindt? “Angela is geweldig! Ze zit bovenop de veiligheid en iedereen is overal van op de hoogte. Het is fantastisch om van iemand te leren die de Atlantische oceaan en de Pacific al een keer heeft overgestoken.” En wat Sam zoal van Angela geleerd heeft in de afgelopen week? “Boot management. Het is namelijk een kleine boot en je moet elke centimeter goed gebruiken. De bemanning moet weten wat ze moeten doen en je moet sterke en zwakke punten bij je bemanning kunnen herkennen.”

Als ik Sam vraag om Angela in één zin te beschrijven hoeft hij niet lang na te denken en zegt hij resoluut “Badass“. Angela vind het fijn en gaaf om te horen zegt ze. “je hoopt dat je dingen goed doet. Ik kan dingen wel goed doen, maar soms begrijpen mensen me dan niet. Totdat er eens wat gebeurt en mensen dan snappen waarom ik dingen op een bepaalde manier doe. Het maakt me wel trots. Gisteravond hebben Sam en ik elkaar met een biertje leren kennen. We vullen elkaar heel goed aan.”

Clipper Round the World Race - Angela Brandsma
Angela Brandsma met een aantal van haar trainees voor de Clipper Race

Clipper Race

Na de ARC is het volgende grote project van Angela mogelijk de Clipper Race. “Ik heb net m’n skipper trials gedaan. In Januari hoor ik of ik als schipper de hele race mee rond de wereld ga.” In de afgelopen editie van de Clipper Race was ze al first mate, maar dat zegt nog niet dat ze automatisch een plekje heeft op de lijst met schippers. “Van de elf first mates doen negen de skipper trials en zes van de oude schippers komen terug. Dat zijn er al 15 en ze hebben 11 mensen nodig, dus dat is heel spannend!”

Omslagfoto: WCC/James Mitchell Photography

Lees en luister ook:

Beluister ook deze podcasts:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.