Quatix 7: Koning der zeilhorloges

De Garmin Quatix 7 is gewoon het meest complete zeilershorloge dat je op dit moment kunt vinden. Een vette smartwatch met alles wat je zeilershartje begeert.

Door Riemer Witteveen | 03 mei 2022

Garmin Quatix 7

Quatix 7: Koning der zeilhorloges

Door Riemer Witteveen | 03 mei 2022

Advertentie

De Garmin Quatix 7 is uit, het nieuwe model zeilhorloge met een enorme reeks aan functies. Kwijlend keek ik naar de Garmin Quatix 6. Een zeilhorloge waar je zo’n beetje alle mogelijke parameters aan boord mee kon bedienen. Koppelen aan de stuurautomaat? Check. Koppelen aan de plotter? Check. Getijde-informatie? Check. Plotter op je pols? Check. Zelfs dat. Maar 700 euro is een hele hoop geld, zeker als je überhaupt nog geen zeilende boot hebt en je niet eens een plotter durft aan te schaffen, want wie weet is die volgend jaar wel weer flink achterhaald.

Maar Garmin (ook eigenaar van Navionics) wist me toch weer aan het kwijlen te krijgen toen ze vorige week de opvolger van de Quatix 6 aankondigden. Het ontwerp is een klein beetje aangepast en er zijn wat features bijgekomen. Laten we eens kijken wat het klokje zoal kan.

Garmin Quatix 7

Nieuw en verbeterd

Ooit last gehad van een plotter die te ver weg zit? Met de Quatix 7 bedien je je MFD (multifunctional display gewoon vanaf je luie positie in de zon. En waar je voorheen het horloge moest bedienen met de knoppen aan de zijkant van de kast, kan het met deze nieuwe klok gewoon met het touchscreen. Tenminste, als je dat fijn vindt op het 1.3 inch display.

Daarnaast kun je met de Quatix 7 horloges natuurlijk gewoon alles wat je mag verwachten van een geavanceerde smartwatch: Je slaap tracken, je hartslag en ademhaling meten, je algehele gezondheid monitoren, kijken hoe laat de zon op- en ondergaat, de luchtdruk, temperatuur, anker-alarm en een kompas! Leuk is ook dat je met deze nieuwe versie ook getijdeinformatie als achtergrond kunt instellen. Zo zie je meteen of je nog even kunt blijven liggen, of dat de trossen snel los moeten. Je positie bepaalt het horloge middels GPS, Galileo, of Glonas. Oh ja, niet onbelangrijk: je kunt ook de tijd aflezen.

Garmin Quatix 7
Links de Quatix 7 als afstandsbediening voor je stuurautomaat, als plotter in het midden en rechts als getijdenklok

Rode-broekenhorloge?

Volgens Garmin zijn alle zeilers lui van de hogere stand, althans zo lijkt het. Want het misschien wel een zeilhorloge, op de golfbaan misstaat het klokje ook niet. Verbazingwekkend genoeg meldt Garmin trots het volgende: “42,000+ preloaded golf course maps”. Hoe dat werkt is me volstrekt onduidelijk, en ik zal er vermoedelijk ook niet zo snel achterkomen. Nieuwsgierig ben ik wel.

Duurdere modellen: Solar en Sapphire

Mocht je om wat voor reden dan ook meer dan €699,- uit willen geven aan je nieuwe zeilhorloge, dat kan ook. Garmin heeft drie versies op de markt gebracht. Een gewone Quatix (die van €699,-), een versie met een beter scherm, de Quatix Sapphire ( (416×416 pixels in plaats van de 260×260 pixels bij de reguliere versie), en een versie die een langere batterijduur heeft door behulp van zonnecellen, de Quatix X Solar (voor een schamele €1199,-). De gemiddelde zeiler zal prima vooruit kunnen met het reguliere model. Met een batterijduur tot wel 18 dagen gaat deze ook nog langer mee dan de Sapphire-editie, die het tot 16 dagen uithoudt. Wat functies betreft komen de horloges vrijwel overeen. De Quatix X Solar heeft nog een LED zaklampje en de Sapphire en X Solar kunnen allebei omgaan met multiband gps, wat inhoudt dat ze de positie wat accurater kunnen bepalen.

Garmin Quatix 7
vLnR: Quatix 7, Quatix 7X Solar, Quatix 7 Sapphire

Conclusie

Is het nu een hele verbetering ten opzichte van de Quatix 6? Mwah, niet echt. Er zijn wat functies bijgekomen en verbeterd, maar écht heel anders is de 7 niet ten opzichte van de 6. De meest noemenswaardige aanpassingen zijn het design en het touchscreen, maar qua functies komen ze behoorlijk overeen. Maakt dat uit? Niet echt. Garmin weet een goed zeilersklokje gewoon nog beter te maken. Ik kan me best goed voorstellen dat je daar even flink voor in de buidel wilt tasten. Het vakantiegeld komt deze maand toch?

Disclaimer:

Zeilwereld is niet betaald voor dit stuk door Garmin of door een leverancier van dit product. Dit is niets meer dan een eerste blik op wat het klokje allemaal kan, hoe het eruit ziet en wat Garmin beweert dat het allemaal kan.

Beeld: Garmin

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.