Verstandig handelen bij de aankoop van een tweedehands boot; Je rechten en plichten

Weet jij wat je rechten en plichten zijn als je een tweedehands boot (ver)koopt? Waar ligt de aansprakelijkheid als het gaat om verborgen gebreken en wat te doen met schade? Kun je een contract eigenlijk ontbinden?

Door Victor Vandersmissen | 21 juni 2023

Victor Vandersmissen

Verstandig handelen bij de aankoop van een tweedehands boot; Je rechten en plichten

Door Victor Vandersmissen | 21 juni 2023

Advertentie

Stel je vraag!

Als zeiler struint hij zeeën en meren af, en als advocaat helpt Victor Vandersmissen watersporters en bedrijven uit de brand. Voor Zeilwereld duikt Victor in lastige en interessante juridische kwesties. Heb jij een vraag voor Victor? Mail dan naar redactie@zeilwereld.nl

De zomer is begonnen en dat betekent dat iedereen die een tweedehands boot wilde (ver)kopen dat nu wel heeft gedaan. De markt voor tweedehands boten is de afgelopen jaren explosief gegroeid. En waar mensen handelen, ontstaan geschillen. Dat is in de botenbusiness niet anders. Want veel in enthousiasme gekochte boten blijken later toch niet helemaal te zijn wat men ervan had verwacht. 

Hieronder zal ik de rechten en plichten toelichten van zowel de koper als de verkoper bij de koop van een tweedehands boot. En wat je kan doen als je verborgen gebreken ontdekt.

Rechten plichten contract boot kopen

Eisen voor een geldige overdracht

Er zijn drie voorwaarden voor het overdragen van de eigendom van een boot:

1. Geldige Koopovereenkomst

De eerste voorwaarde is een geldige koopovereenkomst. Daarin spreken koper en verkoper af wat er wordt verkocht, voor welke prijs, en wanneer er wordt geleverd. Ook eventuele andere afspraken die ze met elkaar maken staan daarin. Welke inboedel mee wordt verkocht, bijvoorbeeld, en of het risico op verborgen gebreken overgaat op de koper. 

2. Beschikkingsbevoegd

De tweede voorwaarde is dat de verkoper bevoegd moet zijn om over de boot te beschikken. In principe is alleen de eigenaar dat. Alleen de eigenaar kan dus een boot overdragen, of het iemand namens hem laten doen.

3. Geldige levering

De derde en laatste voorwaarde is een geldige levering. De eigendom van een boot gaat pas over naar de koper, op het moment deze is geleverd. Het leveringsproces verschilt afhankelijk van of de boot is geregistreerd bij het Kadaster of niet. Voor de meeste boten geldt dat afleveren (zoals het overhandigen van de sleutels) voldoende is. 

Lees ook: Je boot in een BV, doen of niet?

Wat zijn verborgen gebreken?

Bij de eigendomsoverdracht van een boot moet de verkoper leveren (eis 3) wat hij heeft verkocht (eis 1). Dat betekent dat de boot moet voldoen aan de afgesproken eigenschappen en geschikt moet zijn voor normaal gebruik dat met die eigenschappen valt te verwachten. Als de boot daar niet aan voldoet, dan spreken we van non-conformiteit of verborgen gebreken. Als argeloze koper kom je daar meestal te laat achter.

In geval van verborgen gebreken kan de koper aanspraak maken op schadevergoeding of zelfs de koop ongedaan maken (door ontbinding of vernietiging). Welke eigenschappen je als koper precies mag verwachten hangt af van alle omstandigheden van het geval. Dat is typisch zo’n open norm waar de niet-jurist weinig mee kan. Toch zijn er een aantal dingen aan te wijzen waarop je makkelijk kan letten bij de (ver)koop.

Rechten plichten contract boot kopen

De tekst van de overeenkomst, mededelingsplicht en onderzoeksplicht

Vast staat dat de tekst van de overeenkomst heel belangrijk is. Je moet daarom nauwkeurig in de overeenkomst vastleggen wat de eigenschappen zijn van de boot. Hoe gedetailleerder deze informatie, hoe beter je later kan vaststellen of de boot overeenkomt met de beschrijving in het contract.

Daarnaast heeft de verkoper een mededelingsplicht, waarbij hij geen eigenschappen of gebreken mag verzwijgen. De mededelingsplicht van de verkoper gaat vóór de onderzoeksplicht van de koper. Dat betekent dat als de verkoper eigenschappen of gebreken verzwijgt, hij de koper vervolgens niet kan verwijten dat die niet voldoende onderzoek heeft gedaan. 

Desondanks heeft ook de koper verplichtingen. Als er bijvoorbeeld bij het bekijken van de boot aanwijzingen zijn dat er iets niet klopt, dan moet een koper daar wel iets mee doen. En soms weet een koper al zoveel over de juiste stand van zaken, dat hij geen beroep meer kan doen op non-conformiteit. Het gebrek wordt dan beschouwd als een eigenschap waarmee de boot is verkocht, ook al zijn er niet expliciet afspraken over gemaakt. Je kan dan ook wel zeggen dat de koper eigen schuld heeft aan de miskoop, waardoor een schadevergoeding voor de koper lager kan uitvallen. 

De mededelingsplicht en de onderzoeksplicht zijn dus communicerende vaten.

Quote: Het is essentieel om afspraken en eigenschappen schriftelijk vast te leggen en niet alleen te vertrouwen op mondelinge afspraken

Victor Vandersmissen

Tips voor kopers en verkopers

Om problemen te voorkomen, is het verstandig om niet zomaar een boot te kopen zonder deze grondig te hebben bekeken. Bij het bekijken van de boot is het belangrijk om te letten op de leeftijd van de boot, eigenschappen van vergelijkbare boten, de koopsom en de zichtbaarheid van gebreken.

Als verkoper is het van belang om nauwkeurig vast te leggen wat je precies verkoopt en welke eigenschappen de boot heeft. Daarnaast moet je de gebreken die jou bekend zijn aan de koper melden. Het is essentieel om afspraken en eigenschappen schriftelijk vast te leggen in de koopovereenkomst en niet alleen te vertrouwen op mondelinge afspraken.

Vaak staat in een koopcontract een bepaling zoals ‘as is where is’, ‘koper aanvaardt de boot zoals gezien’ of iets anders in die trant. Daarmee wil de verkoper bereiken dat het risico op verborgen gebreken voor rekening van de koper komt. Maar zulke bepalingen zijn vaak te algemeen om je daar later met succes op te kunnen beroepen. De waarde ervan wordt bepaald door de andere afspraken in het contract.

Rechten plichten contract boot kopen
Zorgeloos zeilen is wel zo fijn. Zorg dat je aankoop en het contract geen blok aan je been wordt

Conclusie

Ondanks dat je bij de aan- en verkoop van een boot natuurlijk grondig te werk gaat, kunnen er altijd problemen ontstaan. Als koper kun je een boot hebben gekocht met verborgen gebreken, waar zowel jij als de verkoper geen weet van hadden. In dat geval kun je het beste proberen gezamenlijk naar een passende oplossing te zoeken. Als jullie het niet eens worden is het verstandig contact op te nemen met een jurist om je te helpen.

Heb je vragen over dit onderwerp, wil je hulp bij het opstellen van een koopcontract of zit je in een conflict? Neem dan gerust contact met me op. Ik sta klaar om je te helpen.

Kijk ook eens op de website van Victor: Vandersmissen.lawyer

Victor Vandersmissen
Victor is zelf ook veel op het water te vinden.

Lees ook:

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.