Remote werken aan boord; de ultieme vrijheid, of toch niet?

Nu we allemaal veelal online werken, kun je in principe vanaf overal ter wereld je laptop openklappen en aan het werk gaan. Liever nog, op een zeilboot! Klinkt als een mooie droom, maar is het ook echt zo'n mooie droom?

Door Anke Haadsma | 29 november 2021

Remote werken aan boord

Remote werken aan boord; de ultieme vrijheid, of toch niet?

Door Anke Haadsma | 29 november 2021

Advertentie

De ultieme vrijheid, remote werken aan boord. Terwijl je de wereld over zeilt en de prachtigste plekjes bezoekt, werk je gewoon door. Het enige wat je nodig hebt is je laptop en een goede internetverbinding. ‘Just another day at the office’ krijgt zo een hele andere betekenis!

We zien het steeds meer om ons heen, zeilers die fulltime aan boord wonen en werken. Sowieso heeft het remote werken de afgelopen twee jaar een vlucht genomen. Dat we vanwege corona met zijn allen noodgedwongen thuis werkten, heeft hier natuurlijk aan mee geholpen. Want als je online vanuit huis je werk kunt doen, kan dit toch ook prima vanaf je vakantiebestemming? Of natuurlijk vanaf de boot!

Het klinkt echt als een droom, maar is dit in de praktijk ook het geval? Wij deden een mini onderzoekje via Instagram onder onze volgers. Bijna de helft van de responders geeft aan remote vanaf een boot te werken, de andere helft zou het graag willen. Van die groep zeilers die aangaf aan boord te werken, ervaart bijna iedereen dat remote werken aan boord de vrijheid geeft die ze ervan hadden verwacht. Toch waren er ook een aantal die dit niet zo ervaren.

Nieuwe inspiratie opdoen

We kunnen zelf natuurlijk goed indenken welke voordelen het nu heeft om remote vanaf een boot te werken. We vroegen het toch ook maar even aan de ervaringsdeskundigen zelf. Niet heel verassend werd ook het meest geantwoord dat het werken vanaf de mooiste plekken op de wereld het grootste voordeel is. Continu in een nieuwe kantooromgeving zitten heeft ook een positieve invloed voor nieuwe inspiratie. En de grote hoeveelheid vitamine D die je opdoet, niet onbelangrijk natuurlijk!

Sailing Stormvogel gaf een heel mooi antwoord: ‘Vrijheid om de beste versie van jezelf te kunnen zijn op de plek waar je je het fijnste voelt.’ Dit vat zo’n beetje alles wel samen denken wij!

Voordelen remote werken aan boord

Internet en ergonomie

Natuurlijk is het echt niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Met name de internetverbinding is veel genoemd als grote uitdaging. Daarnaast is ook het werkcomfort een dingetje. Een boot is natuurlijk niet ingericht naar de functionaliteit van een kantoor, ergonomisch zal het niet de beste werkplek zijn. Ook werd aangegeven dat het niet altijd ideaal is wanneer je geen groter scherm of iets dergelijks hebt.

Een hele goede opmerking kwam van Fleur Pullen, zij geeft aan dat het grootste nadeel voor haar de planning is. ‘Het weer is allesbepalend.’ Het is altijd lastig zeggen hoelang een tocht van een paar dagen daadwerkelijk gaat duren. Afspraken van tevoren inplannen, is dan lastig.

Elvira Tibboel Locatie onafhankelijk werken
Met je laptop lekker op het dek van de boot werken

Laten we de beroemde Johan Cruijf hier dan maar even quoten: ‘Elk voordeel heb zijn nadeel’. Je moet voor jezelf vooral afwegen of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Je kunt natuurlijk klein beginnen en af en toe een paar dagen vanaf de boot werken. Gewoon om te zien of het voor jou is weggelegd. En doe vooral ook inspiratie op bij zeilers die al locatie onafhankelijk werken.

Wij spreken regelmatig zeilers die al vanaf de boot werken of zich voorbereiden op een lange reis waarbij ze blijven werken. Een aantal voorbeelden:

Werk jij remote vanaf je boot en wil je hierover vertellen? Laat het ons weten via redactie@zeilwereld.nl.

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.