Sailaway: echt zeilen, vanuit je stoel

Vanuit je stoel zeilen alsof je midden op zee zit. Het kan met Sailaway, een zeilsimulator waarmee je in alle rust lekker kunt gaan zeilen. Zonder hiervoor de deur uit te hoeven of je complete zeilpak aan te trekken!

Door Riemer Witteveen | 01 april 2020

Sailaway Figaro 3

Sailaway: echt zeilen, vanuit je stoel

Door Riemer Witteveen | 01 april 2020

Advertentie

Het recreëren is er door het Covid-19 virus niet makkelijker op geworden. Met enige creativiteit kun je thuis nog steeds zeilen. Dat kan met een boek of film, maar ook met Sailaway, een zeilsimulator waarmee je in alle rust de wereldzeeën kunt bevaren. We spraken met Richard Knol, de ontwikkelaar van Sailaway.

Kun je uitleggen hoe Sailaway werkt?

“Ik noem Sailaway bewust geen ‘spel’. Het is veel meer een zeilsimulator. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je ermee doet en het plezier dat je eraan beleeft. Het is niet echt te vergelijken met spellen zoals Virtual Regatta. In Sailaway zitten golven, het weer is zoals het in het echt ook is en ik ben bezig om ook de getijden toe te voegen. Het is allemaal veel echter, meer zoals Flight Simulator. Daar is ook geprobeerd om Schiphol zo accuraat mogelijk na te maken, dat gebeurt hier ook met boeien, lichtsignalen, noem maar op. Je kunt hier navigeren zoals in het echt. Voor een leuke toertocht over de wereld heb je aan het ‘basic’ pakket (19 euro) genoeg. Wil je wedstrijden gaan varen met snellere boten, dan heb je het ‘Pro’ pakket (39 euro) nodig.”

Sailaway Dashboard
Je kunt in Sailaway echte tochten ondernemen, ook in Nederland.

“De boot zeilt zelf, maar het is net als echt zeilen: het gaat om meer dan alleen koers zetten en zeilen hijsen. De stand en trim van je zeilen moet je zelf doen. Er worden ook wedstrijden georganiseerd. Dan zijn er soms twee of drie zeilers met een boot bezig. Een uit Australië, een uit Europa en een uit Amerika. Zo kunnen ze ook ’s nachts de boot gaande houden.”

Wanneer begon je met Sailaway en waarom?

“Voordat ik hiermee bezig was, ontwikkelde ik software voor golfbanen. Ik heb nog nooit een bal geslagen! Zo’n vijf jaar geleden begon ik met Sailaway. Ik had het idee om het trimmen van de zeilen te visualiseren in een 3D-simulatie. Als dat met een zeil kan, kan het ook met een boot, en kan het met een boot, dan ook met de zee. Uiteindelijk nam ik de hele wereld op. Ik heb zelf de droom om de wereld rond te zeilen, maar dat komt er niet van. Dan maar virtueel; ik maak het gewoon zelf. De afgelopen jaren ben ik daar fulltime mee bezig. Sailaway is nu beschikbaar op Steam (een online distributieplatform voor spellen, Red.) of te downloaden op de website. Er is ook een gratis versie.”

SailAway Joshua Kits Ketch
Ook een zeegaande kits, gemodelleerd naar Joshua van Bernard Moitessier is te kiezen.

“Ik blijf aan verbeteringen werken. Nu ben ik bezig met versie 3 van Sailaway. In versie 2 is de zee eigenlijk ondoorzichtig. Ik heb dat aangepast totdat het er goed uit zag. Versie 3 is ook volgens de natuurwetten redelijk accuraat. Er is rekening gehouden met onder andere licht en reflectie op het wateroppervlakte en via de bodem. Dat maakt het nóg een stukje realistischer.”

SailAway Nordic Folkboat
Ook een simpele doch sierlijke Noordse Folkboot vind je in de simulator.

Wat voor zeilers gebruiken in Sailaway?

“Het wordt veel gebruikt door mensen die vroeger hebben gezeild of die bijvoorbeeld gehandicapt zijn geraakt of geen tijd of boot hebben, maar wel hun hart hebben verloren aan het zeilen. In totaal zijn er bijna 32 duizend geregistreerde gebruikers en iets meer dan 10 procent daarvan gebruikt Sailaway regelmatig. De actieve gebruikers zijn erg begaan met het spel. Ze helpen met het opbouwen van de omgeving, vertalen het spel naar hun eigen taal, organiseren wedstrijdjes en kloppen bij me aan voor feedback. Het zijn allemaal positief ingestelde zeilers.”

Je hebt nu negen schepen waar je uit kunt kiezen. Waarom die modellen?

“Het begon met een standaard 38-voeter. De Winner stond daarvoor model. Vervolgens kwam er een Mini Transat bij, gewoon omdat ik dat superleuke boten vind. Vanuit de spelers groeide de behoefte aan een klassieke boot en dus kwam die er. Ik moet zoveel mogelijk mensen in hun behoefte voorzien. Er staat nog een snelle trimaran op stapel en ik denk ook na om een AC75 toe te voegen, maar dat past niet zozeer in het concept van Sailaway.”

Hugo Boss IMOCA
De IMOCA in Sailaway. Het betreft een model van de ‘oude’ Hugo Boss van Alex Thomson, nu 11th Hour Racing.

“Het kost erg veel tijd om een nieuwe boot toe te voegen: al die trimlijnen van katrol naar katrol, dat moet allemaal werken! Met die IMOCA ben ik vier maanden bezig geweest. Ik krijg dan gelukkig wel veel positieve reacties en het spel wordt weer wat interessanter. Als je blijft investeren dan word je daarvoor ook wel beloond. Ik blijf daar wel mee doorgaan, maar die trimlijnen, daar word je wel goed ziek van.”

Kun je ook leren zeilen met Sailaway?

“Ja hoor! Als je begint met zeilen, dan kun je de basiszeilstanden leren. De namen van de zeilen, hoe je je schoot moet bedienen en hoe je tell tales moet lezen. Als je niet weet of je je onderlijk moet aantrekken of vieren, dan kun je ook een helping hand aanklikken en die vertelt dan wat je zou kunnen doen. En er is een grafisch hulpmiddel, wat de vorm van je zeil laat zien zoals het idealiter zou moeten zijn. Je krijgt ook tips over bijvoorbeeld schootspanning en daar leer je ook van. Je kunt het dus ook zien als een aanvulling op zeilles. Afhankelijk van het spelniveau kun je of alleen maar sturen of sturen en schoten bedienen, of sturen, schoten bedienen en zeiltrim. Er zijn genoeg zeilers die alles gewoon strakker zetten naarmate het harder waait. In de simulator kun je heel veel meer bij leren.”

Mini 6.50
Een Mini Transat. Gebruikers kunnen zelf bepalen hoe de boot eruit komt te zien.

Heeft het COVID-19 coronavirus nog een impact op het spel?

“Ik zie wel een toename in het aantal downloads en het aantal zeilende boten. Er zeilen op dit moment krap 6000 boten! Dat is bijna een verdubbeling van de reguliere hoeveelheid actieve gebruikers. Als mensen in deze tijd toch een beetje zeilen, dan ben ik daar blij mee!”

Zelf Sailaway spelen:

De simulator kun je gratis uitproberen. Op de website van Sailaway vind je meer informatie, screenshots, informatie over boten en mogelijkheden.

Disclaimer:

Dit artikel is tot stand gekomen na een gesprek met Richard Knol van Sailaway en geschreven met als doel lezers te informeren over deze simulator. Sailaway heeft niet betaald voor deze content.

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

1 reactie

  1. Frank op april 1, 2020 om 3:03 pm

    Very Positive and beautiful Sim, is becoming more and more beautiful. Is one of the most beautiful things to do Sailing. Unfortunately no Sailboat anymore, age and situation. Good luck with further developments.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

1 reactie

  1. Frank op april 1, 2020 om 3:03 pm

    Very Positive and beautiful Sim, is becoming more and more beautiful. Is one of the most beautiful things to do Sailing. Unfortunately no Sailboat anymore, age and situation. Good luck with further developments.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.