Manon Bolhuis in de spotlight

Als twintiger je eigen zeilboot kopen, dat is toch wel heel bijzonder. Manon droomt al zeilend verder over haar droomboot, maar geniet vooral van haar zeilersleven.

Door Redactie | 05 oktober 2022

Spotlight Manon Bolhuis

Manon Bolhuis in de spotlight

Door Redactie | 05 oktober 2022

Advertentie

Van paardenmeisje tot zeilvrouw, Manon Bolhuis besloot op latere leeftijd de teugels in te ruilen voor een roer. Als kind was ze al wel in aanraking geweest met zeilen, maar toen bleef het slechts bij spelen. Inmiddels heeft de twintiger haar eigen boot waar ze met haar hond mooie avonturen op beleeft. In de spotlight Manon Bolhuis!

Wanneer ben je begonnen met zeilen?

Eigenlijk pas echt in 2018, toen ik 25 was. Vroeger ben ik met een vriendinnetje wel mee op zeilkamp geweest, maar daar was ik vooral druk met watergevechten en bewust omslaan met de Optimist. Daarna werd ik een echt paardenmeisje. Pas sinds een paar jaar full-pull in de zeilwereld.

Wat voor boot heb je en is dit jouw droomschip?

In april dit jaar kwam, na anderhalf jaar zoeken, de droom uit! Ik kocht mijn eigen zeilboot, een Taling32. Een echte Nederlandse boot met karakter. Qua looks is het echt een jacht dat bij mij past. Een droomschip heb ik zeker ook nog wel, maar ik heb als single twintiger geen budget voor deze droomboot. Ik besef me maar al te goed dat het al bijzonder is dat ik überhaupt een boot kon kopen.

Wat is de naam van je boot, en heeft deze nog een betekenis?

De naam is Mångata, dit is Zweeds voor de reflectie van het maanlicht op het water. In het Nederlands hebben we hier geen woord voor. Mede daardoor en doordat ik het in Nederland niet vaak zie sprak het me aan. De naam had ik al sinds 2018 opgeschreven voor als het ooit zou lukken een boot te kopen. Dus geheel volgens ritueel heb ik haar na aankoop omgedoopt, we willen natuurlijk geen ruzie met de goden.

Spotlight Manon Bolhuis doopt haar Mångata

Welke aanpassing zou je graag nog doen aan je boot?

Poeh, wat niet eigenlijk. Met een boot uit 1975 valt er (ondanks geweldig onderhoud bij de vorige eigenaren) wel wat te wensen. De verstaging heb ik zo snel mogelijk vernieuwd, dat vond ik zelf heel erg belangrijk. Maar ook nieuwe zeilen, AIS en een windvaan stuurautomaat staan hoog op de verlanglijst.

Hoeveel dagen per maand zeil jij?

Op Mångata ben ik sinds de aankoop toch wel minimaal 2 keer per week. Naast zelf zeilen, ben ik ook CWO instructeur en vaar ik als schipper/flottielje leider bij Amorgos. Dus bijna het gehele jaar door ben ik wel op het water te vinden. Eigenlijk alleen niet als er een weeralarm is of er ijs ligt.

Manon is altijd op het water te vinden, tenzij er een weeralarm is of er ijs ligt

Wat is de mooiste bestemming waar je bent geweest en waarom is deze plek je zo bijgebleven?

Mijn mooiste ankerplek is denk ik wel bij de Grenadines (Saint Vincent and the Grenadines, Caribisch gebied). Hier heb je felblauw water, kun je geweldig snorkelen en ’s nachts sterren kijken zonder lichtvervuiling.

Ik vind het Caraïbisch gebied heel mooi, maar soms ook wel lastig omdat er zo veel contrast is tussen arm en rijker. Zeker als je op een zeiljacht zit. Dichter bij huis ben ik enorm fan van Griekenland, vooral het gebied rondom de Ionische zee.

Heb je nog plannen voor een droomreis?

Ik toch wel graag een lange reis willen maken, als ik het solo zou moeten doen de Middellandse zee af aan de Europese kant. Maar mocht er ooit een (zeil)partner zijn waarmee ik het goed kan uithouden op die paar vierkante meter én de financiële middelen er zijn… Dan is een circumnavigatie wel de ultieme droom. Wel een klein probleempje, stiekem ben ik echt een mietje en krijg ik al de kriebels van mini vrachtschepen en ben ik bang voor onweer. Dus of ik bovenstaande ook echt zou durven weet ik eerlijk gezegd niet. Maar de droom is er wel!

Voor nu bestaan haar dromen uit solo zeilreisjes

Wat heb jij altijd in je zeiltas zitten?

Wat ik veel gebruik is mijn reddingsvest, dat klinkt misschien heel erg stom, maar zelfs in de zomer of in bikini draag ik hem vaak. Ook naar het buitenland gaat hij altijd mee in de tas. Het komt regelmatig voor dat ik word uitgelachen als ik bij 2bft en 28 graden zon in m’n vestje op het Markermeer vaar. Maar dat maakt voor mij helemaal niks uit.

Ook heb ik veel spullen voor mijn hond aan boord. Zoals een reddingsvestje en een speciale anti knoei drinkbak.

Zeilen met een hond
Hond Ed vermaakt zich wel aan boord van Mångata

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

Er kan meer dan je misschien zelf denkt. Als je voor je dromen wilt gaan dan kom je soms veel verder dan dat je op voorhand misschien zou denken. Dus ga voor wat je gelukkig maakt, daag jezelf uit en doe vooral waar je zelf plezier van krijgt. Ook al is dat misschien anders dan wat mensen ‘normaal’ vinden.

Net als Manon in de spotlight?

Wil jij jouw zeilleven ook met ons delen door het beantwoorden van een aantal vragen? Of ken je een zeiler die wel eens in de spotlight gezet mag worden? Stuur ons een mail via redactie@zeilwereld.nl met een korte introductie en wie weet sta jij over twee weken wel in de spotlight!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.