UK-De Vries Sails Makkum in nieuwe handen

Sinds 1850 bestaat het bedrijf, en met twee nieuwe eigenaren blijft UK - De Vries Sails in Makkum een begrip in de zeilwereld. Klaas Smit praat met een van de huidige eigenaar Renze Runia over de historie van De Vries Sails en de overname.

Door Klaas Smit | 20 december 2021

UK de Vries Makkum

UK-De Vries Sails Makkum in nieuwe handen

Door Klaas Smit | 20 december 2021

Advertentie

Begin 2022 nemen Willem Stroo en Marcel de Jong het roer over van het huidige management van UK De Vries Sails, Renze Runia en Jan de Vries. Renze wordt eind dit jaar 67, Jan nadert de 66, leeftijden waarop het tijd wordt om het wat rustiger aan te gaan doen. “Bij het maken van de plannen hiervoor heeft de continuïteit van ons mooie bedrijf met z’n lange historie steeds op het eerste plan gestaan”, vertelt Renze.

Een bedrijf zoals UK-De Vries Sails overdragen is complex. “Wij zijn een bedrijf met twee specialismen”, gaat Renze verder. “Jan is gespecialiseerd in canvaswerk en ik heb het onderdeel jachtzeilen onder mijn hoede. Wij zochten dus twee opvolgers die deze specialismen ook beheersen. Met de komst van Willem Stroo is drie jaar geleden de eerste stap in het overdrachtsproces gezet. Willem heeft zich in de afgelopen jaren goed in kunnen werken in de wereld van het canvaswerk en kijkt ernaar uit om de rol van Jan te gaan overnemen.”

UK De Vries Sails skutsje
Het Skûtsje van Makkum, mét zeilen van UK De Vries Sails

In de ideale situatie wilden Jan en Renze tegelijk een stap terug doen, maar vind maar eens twee goed gekwalificeerde kandidaten. De verdeling tussen Renze (jachtzeilen) en Jan (canvaswerk) is in de afgelopen jaren zo gegroeid en ze wilden het bedrijf graag in deze structuur doorgeven. Doordat het maken van canvaswerk en het maken van jachtzeilen twee heel verschillende takken van sport zijn die elk volledige focus vragen, was het duidelijk dat ze op zoek moesten naar iemand die goed thuis is in de wereld van de jachtzeilen én die daarnaast een goede tandem met Willem zou kunnen vormen.

“Marcel de Jong heeft zijn eigen tuigerij Masten & Zo. Met Marcel heb ik al tientallen jaren contact en hij deed af en toe ook al werk voor ons. Een jaar geleden werd het contact met Marcel intensiever. De uitkomst is dat hij samen met Willem leiding gaat geven aan UK-De Vries Sails. Marcel de Jong is professioneel tuiger, uitstekende zeiler, thuis in de watersportwereld en heeft veel ervaring met het verkopen van jachtzeilen. Hij brengt zijn eigen bedrijf in, zodat UK-De Vries Sails vanaf volgend jaar op drie stevige poten staat: jachtzeilen, canvaswerk en tuigerij. Masten & Zo verhuist daarmee van Sneek naar Makkum.”

Goedlopende zeilmakerij

Een bedrijf draag je niet zo maar even over. Daar gaat een behoorlijke tijd overheen. “Jan en ik zijn gelukkig op tijd begonnen met het zoeken naar geschikte opvolgers”, zegt Renze. “Een bedrijfsoverdracht neemt al snel een paar jaar in beslag. Het vinden van kandidaten, die in ons geval ook goed samen kunnen werken, was één uitdaging. Voor de zakelijke en financiële aspecten van een bedrijfsovername moet je ook de tijd nemen.”

UK De Vries Sails wedstrijdzeilen
Moderne zeilen van UK De Vries Sails – Grand Prix Racing

UK – De Vries Sails is een goedlopende zeilmakerij met een goede naam. Jan en Renze zochten dus kandidaten die dat in stand kunnen houden, zodat ze zelf zonder zorgen een stap terug kunnen doen. Renze: “Het voelt nu nog wat onwerkelijk, maar ik ben ook wel opgelucht. We zijn nu een paar jaar bezig en ik had niet graag willen meemaken dat het allemaal niet was gelukt. Jan en ik blijven de komende jaren ook nog aan het bedrijf verbonden. In het begin wat intensiever, voor inwerken en om lopende projecten te begeleiden en goed af te ronden. Daarna meer op afroep en met ‘raad en daad’. Ambassadeurs voor het bedrijf dat al zo veel jaar in ons bloed zit blijven we altijd.”

Lange historie UK De Vries Sails

UK – De Vries Sails in Makkum kent een lange historie. “In 1978 kwam ik in dienst bij De Vries Sails in Grou”, vertelt Renze. “Het bedrijf was gevestigd in het pand waar nu d’Oude Seylmakerij zit. De Vries Sails in Grou was toen al de zeilmakerij met het rode pompeblêd in het logo en dat voeren we nu nog. Jan zijn vader had een zeilmakerij in Makkum, onder de naam Zeilmakerij A. de Vries. Jan hielp zijn vader af en toe, maar ging niet bij hem in dienst. Jan kwam in dienst bij De Vries Sails in Grou en runde de watersportwinkel. Jan bleef niet, maar maakte uitstapjes naar andere watersportbedrijven, totdat de gezondheid van zijn vader minder werd en hij zeilmakerij De Vries in Makkum van hem overnam.”

Renze werd samen met collega Harry Amsterdam de eigenaar van De Vries Sails Grou toen zijn baas met pensioen wilde. De bedrijven in Grou en Makkum met toevallig dezelfde naam werkten al nauw samen. Jan deed in Makkum vooral canvaswerk en stuurde klanten voor jachtzeilen door naar Grou. In Grou verwezen ze klanten voor canvas door naar Makkum.

“Ons klantenbestand overlapte steeds meer”, gaat Renze verder. “In 2006 vonden Jan, Harry en ik het een goed idee om te gaan fuseren en onder één naam verder te gaan. We bleven nog wel op twee locaties zitten, maar toen in 2007 een stuk grond vrij kwam in Makkum, besloten we daar het nieuwe bedrijf neer te zetten. Vanaf 2008 zitten we hier in Makkum aan de Waardwei 7.”

Oud pand De Vries Sails Grou
Het pand in Grou, de plek waar het allemaal begon in 1850

In het begin was er dus een driehoofdige directie: Jan de Vries, Renze Runia en Harry Amsterdam. Harry stapte eruit en sindsdien hebben Jan en Renze de leiding. “Het nieuwe pand was opgeleverd en wij stonden klaar om enthousiast onder één dak verder te gaan. We werden meteen geconfronteerd met een flinke economische crisis. Niet de eerste, want ook begin jaren ’80 van de vorige eeuw hadden we er al een meegemaakt. Een vervelende tijd, waarin we moesten overleven. Als bedrijf hebben we laten zien dat we dat kunnen en dat we in staat zijn ook in mindere tijden een goede partner te blijven van onze klanten. Niet voor niets staat er op onze bedrijfswagens ‘Sinds 1850 leven wij van de wind’.”

Waarop Renze met genoegen terugkijkt, wil ik graag weten. “Daar ben ik nog niet echt mee bezig. Ik ben nu nog volop aan het werk. Nu je het zo vraagt, is het eerste dat bij me opkomt de revolutie in de wereld van de zeilmakerij. Ik heb enorme veranderingen mee mogen maken en daar denk ik met veel plezier aan terug. In het begin deden we alles met de hand: het tekenen van zeilen, het opmeten, het uitsnijden en het naaien. Voor het ontwerpen kwam de pc en daarna stapten we over op digitaal snijden en vervaardigen. Van handwerk naar high tech in veertig jaar is een enorme omslag geweest. We maken nog steeds alles in eigen huis van A tot Z, maar de zeilen die we nu voor jachten kunnen maken zijn heel anders dan in de tijd van het handwerk.”

“Wat ook meteen boven komt zijn klanten. Ik heb voor zoveel enthousiaste zeilers zeilen mogen maken. Dat was echt een feest. Iets moois maken voor mensen die blij zijn met hun schip, is waar ik van heb genoten. Dat gaat niet per se over eigenaren van grote zeiljachten, maar ook over een liefhebber die net een tweedehands Bavaria van 31 voet heeft gekocht. Klanten blij kunnen maken met een nieuwe set voortstuwing is al die jaren mijn belangrijkste drijfveer geweest.”

One design boten UK De Vries Sails
UK De Vries Sails zeilen voor one design

Mooie toekomst

Renze en Jan hebben met een zeer zorgvuldig proces twee geschikte opvolgers gevonden. Zij hebben er alle vertrouwen in dat Willem Stroo en Marcel de Jong het bedrijf succesvol zullen voortzetten. Aan de nieuwe directeuren en de geweldige ploeg collega’s kunnen ze het bedrijf met een gerust hart overlaten.

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.