Vaarwijzer IJsselmeer: Genieten op Hollands zoet

Met een kaart of goede app kom je het IJsselmeer en Markermeer wel rond. Maar dat ene beetje extra informatie kan het leuker, maar ook veiliger maken om over de voormalige Zuiderzee te zeilen. Daar is de vaarwijzer IJsselmeer voor.

Door Riemer Witteveen | 23 juli 2021

Vaarwijzer IJsselmeer

Vaarwijzer IJsselmeer: Genieten op Hollands zoet

Door Riemer Witteveen | 23 juli 2021

Advertentie

Enkele jaren geleden zeilde ik in m’n up naar Enkhuizen. Het was nog aardig vroeg en de kom van de buitenhaven was nagenoeg leeg. Terug van een tripje naar de supermarkt, zag ik dat ik buren had gekregen. Op een kleine Compromis stond een jong gezin met twee kinderen, de zeilpakken en reddingsvesten nog aan en om en de gezichten beladen met euforie. Op die warme, zonnige dag leek de uitrusting nogal overdreven, alsof ze net vier dagen op zee hadden gezeten.

“Flinke tocht gehad?” Vroeg ik, terwijl ik met de schipper de landvasten van het bootje, die over mijn hek- en preekstoel naar de kant liepen, vastmaak op de klampen op mijn boot. “Ja!” luidt het trotse antwoord. We zijn net helemaal uit Stavoren komen zeilen, dat was spannend! En jij?” “Uit Makkum,” antwoordde ik glimlachend. “Zo, dat is pas een tocht, en dat helemaal alleen?”

Al jaren maakte ik regelmatig het tochtje tussen Makkum en Enkhuizen. Met m’n vader, met vrienden, maar ook alleen. Het IJsselmeer was niet meer zo spannend en een kaart is net zo min nodig als tijdens een tripje naar de supermarkt om de hoek. Het gezin dat net voor het eerst een IJsselmeeroversteek had gemaakt en dat zag als een enorme overwinning, veranderde mijn perspectief een beetje. Niet voor iedereen is dat IJsselmeer bekend vaarwater. Je kunt er ook tegen opzien net als een ervaren zeiler op kan zien tegen een oversteek over de Golf van Biskaje.

Vaarwijzer IJsselmeer Markerwadden
Boten voor anker bij de Markerwadden. Foto: Noortje Hemmen

Update

De bekende vaarwijzers van Hollandia worden zo nu en dan in een nieuw jasje gestoken en geüpdatet met nieuwe informatie. Ook de vaarwijzer van het IJsselmeer, geschreven door Michiel Scholtes, heeft die behandeling ondergaan. De belangrijkste toevoeging betreft de Markerwadden. De kleine, kunstmatige eilanden voor Lelystad zijn in rap tempo een populaire trekpleister geworden voor de Nederlandse, en buitenlandse zeilers.

Ook qua beeld is er een slag geslagen. We zien veel nieuwe, mooiebeelden die we ook wel in het blad Zeilen zijn tegengekomen. Dat is niet verbazingwekkend: Michiel Scholtes is voor deze nieuwe druk geholpen door Peter Schermer, een doorgewinterde zeiler die vaak met zijn Victoire 933 in datzelfde blad staat. Schermer speurde het IJsselmeer en Markermeer af naar veranderde situaties.

Toch staan er veel foto’s in het boek die ook wel eens opnieuw gemaakt hadden mogen worden. Door wat amateurfoto’s te vervangen door professioneel gemaakte foto’s zou het boek iets meer uitstraling krijgen.

Het mooie Monnickendam

Voor ervaren en onervaren IJsselmeerzeilers

Wie denkt dat de Vaarwijzer IJsselmeer alleen bedoeld is voor onervaren zeilers heeft het mis. Ik zeil al bijna m’n leven op het IJsselmeer, maar bladerende door deze vaarwijzer zie en lees ik veel nieuwe dingen. Al zijn het maar de leuke anekdotes van de hand van de schrijver of de interessante achtergrondinformatie, zoals in de volgende passage:

Ondiepten:
“In het IJsselmeer liggen meer ondiepten dan in het Markermeer. De ondiepten zijn door de zee achtergelaten zand- en slibmassa’s, maar ook harde grondlagen (keileem) die de Zuiderzee tussen 1200 en 1932 niet heeft kunnen gladschuren en waarin nogal wat Scandinavische zwerfstenen zitten van het soort waarmee de Drentse hunebedden zijn gebouwd; denk aan de steenplaten westelijk van Makkum en de stenen westelijk van Stavoren en van Urk en oostelijk van de Zeughoek. Hoe noordelijker je komt in het IJsselmeer, hoe minder modder en hoe meer zand en schelpen de ondiepten bevatten. De ankergrond van het IJsselmeer is dan ook over het algemeen stukken beter dan van het Markermeer.”

Bron: Vaarwijzer IJsselmeer (2021), p.104

Het IJsselmeer kan even mooi als onstuimig zijn

Prijs

De Vaarwijzer IJsselmeer kost €37,99 en dat is een vrij schappelijke prijs voor dit complete naslagwerkje van 160 pagina’s. Een prima aanvulling voor de boordbieb van de zeiler die zich vooral op Nederlandse wateren begeeft en naast de bekende havens ook wel eens nieuwsgierig is naar wat onbekendere parels langs de voormalige Zuiderzee.

Help Zeilwereld en schaf de Vaarwijzer via deze link bij BOL.com aan!

Lees ook:

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.