Tips om veilig het water op te gaan: Checklists, keuringen en vaarregels

Deze hele maand staat in het teken van veilig varen. Het watersportseizoen gaat van start, dit betekent dat het weer lekker druk wordt op de Nederlandse wateren. In dit artikel tips om je voor te bereiden!

Door Anke Haadsma | 17 april 2024

Veilig het water op april keuringsmaand

Tips om veilig het water op te gaan: Checklists, keuringen en vaarregels

Door Anke Haadsma | 17 april 2024

Advertentie

Het is weer tijd om de zeilen af te stoffen, het onderwaterschip schoon te vegen en de trossen los te gooien. De komende weken wordt het weer steeds drukker op het water. Niet alleen met ons zeilers, ook surfers, motorboten, kano’s, SUPpers en andere watergebruikers komen weer naar buiten. Gezellig druk kun je het noemen, maar we moeten met zijn allen ook veilig het water op. Deze maand zijn er dan ook verschillende initiatieven om het belang van die veiligheid op het water te benadrukken.

Omslagfoto: KNRM Hindeloopen – Credits: Jeroen Hofman

We lichten in dit artikel drie acties uit die in de maand april actief zijn. Maar de tips die we geven, die zijn natuurlijk het hele jaar gewoon geldig!

Veilig het water op!

De KNRM en het Watersportverbond werken bijvoorbeeld samen in de campagne ‘Veilig het water op!’. Een nationale preventiecampagne bij jachthavens, de plek waar menig watersporter rondloopt. Het probleem is dat veel mensen denken dat ze de regels wel weten, en ze varen tenslotte al jaren. Maar juist het opfrissen van de regels is geen gek plan, vindt het Watersportverbond. Zij willen dit jaar de CWO opleidingen dan ook extra onder de aandacht brengen. Op de website van het verbond stellen ze dat eigenlijk iedere watersporter zo’n opleiding moet volgen.

Veilig het water op campagne Watersportverbond en KNRM
In het kader van de Veilig het water op! campagne kun je dit soort bordjes in verschillende jachthavens aantreffen

De KNRM wil op haar beurt meer aandacht schenken aan een goede voorbereiding. Ze geven aan dat ze regelmatig uitvaren voor watersporters die zonder brandstof komen te zitten, vastlopen op een ondiepte of overvallen worden door het weer en zo in grote problemen raken. Door een goede voorbereiding te doen voor je vertrekt, voorkom je dit soort problemen. Een simpele checklist kan je hierbij al helpen.

Check je reddingsvest

Nog een actie van de KNRM: het keuren van je reddingsvest. De hele maand april kunnen watersporters bij acht watersportwinkels terecht om hun vest(en) voordelig te laten keuren. Reddingsvesten kunnen het verschil maken tussen leven en dood, het dragen van een goed en werkend reddingsvest vergroot de overlevingskans in koud water. Opblaasbare reddingsvesten moeten periodiek gekeurd worden, zodat watersporters er zeker van kunnen zijn dat het werkt als het nodig is. Bij een keuring worden de vesten minimaal 16 uur onder druk getest op lekkages en onderdelen worden vervangen.

Suzanne Rozendaal, directeur van SECUMAR: “Wij adviseren die keuring elke 24 maanden te laten doen bij een geautoriseerd keuringsstation. Daar checken ze of het vest niet lek is, of de CO2-patronen nog in orde zijn en of het opblaasmechanisme nog werkt.” Ze ziet nog wel eens watersporters die een tweedehands vest hebben aangeschaft. Hoe duurzaam dat misschien ook lijkt, ze zou dat echt afraden. “Je weet niet wat ermee is gebeurd en of ze gekeurd zijn. Soms krijgen we vesten van meer dan twintig jaar oud ter keuring, daar beginnen we niet eens meer aan.”

Veilig varen op zee

We horen regelmatig van ervaren watersporters, op binnenwater, dat ze het toch nog wel spannend vinden om de zee op te gaan. Niet zo gek misschien, er is behoorlijk veel waar je aan moet denken als je de zee op gaat. Jachtclub Scheveningen heeft deze maand daarom een mooi initiatief bedacht: ‘Sail Safe: Het veiligheidsevenement aan de Noordzee’. En het gaat niet alleen maar over varen op de Noordzee, het programma is ook erg geschikt voor watersporters die varen op de Waddenzee, Zeeuwse wateren en het IJsselmeer.

Voorzitter Marcel Schuttelaar geeft een preview van de activiteiten

De hele maand april zijn er allerlei activiteiten die in het kader staan van veilig het water op. Workshops, lezingen, demonstraties en veiligheidskeuringen. “We zijn verheugd om Sail Safe te presenteren als een uniek, landelijk  evenement dat de nadruk legt op veiligheid en gemeenschap op het water”, zegt initiatiefnemer Anton van Schendel, Bestuurslid bij Jachtclub Scheveningen. “We hopen dat dit evenement zal bijdragen aan een verhoogd bewustzijn over veiligheid en begrip van veiligheidspraktijken en procedures om veilig op zee te varen.”

Veel van de evenementen vinden plaats op en rond Jachtclub Scheveningen. Maar de lezingen zijn ook online te volgen én terug te kijken. Bekijk het volledige programma op de website van de Jachtclub.

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.